svetvomne.sk

> Ázijská kuchyňa

Ázijská kuchyňa

Recepty, ktoré preslávili Áziu a orient po celom svete. Obsahujú niektoré ingrediencie a koreniny, ktoré si našli cestu do sveta rovnako ako tieto populárne chutné jedlá a dezerty.

 

Zeleninové sabdži s cuketou

Zeleninové sabdži s cuketou

Dusená, pikantná, indická zeleninová zmes z mrkvy, zemiakov a cukety. Množstvo porcií závisí od množstva podávaných príloh k tejto chutnej zelenine. Pri podávaní iba s ryžou sú to asi 4 uvádzané porcie.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
45 min.
Náročnosť
stredná

Zemiaky s cícerom

Zemiaky s cícerom

Aloo chole - jeden z indických receptov na zemiaky s cícerom. Podávajú sa ako samostatný pokrm, prípadne kombinovaný s chutnými zeleninovými koftami, zeleninovými a ovocnými šalátmi a pod.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
30 min.
Náročnosť
stredná

Šošovicový masala dál

Šošovicový masala dál

Skúste aj vo vašej kuchyni vykúzliť túto veľmi chutnú a zdravú strukovinovú kašu. Môžete ju servírovať ako prílohu spolu s ryžou. Pre spestrenie doplňte vajíčko, grilovanú zeleninu, tofu či mäso.

Kuchtil
Michal
Čas prípravy
40 min.
Náročnosť
stredná

Špenátové zemiaky

Špenátové zemiaky

Chutná a nutrične hodnotnejšia zemiaková príloha na orientálny spôsob.

Kuchtil
Michal
Čas prípravy
45 min.
Náročnosť
stredná

Kokosová dusená zelenina

Kokosová dusená zelenina

Chutná a výborná vegetariánska zelenina inšpirovaná indickou kuchyňou. Môžeme konzumovať s ryžou, alebo ako samostatný pokrm, zvlášť pri držaní odľahčujúcej diéty.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
40 min.
Náročnosť
stredná

Kuracie po čínsky

Kuracie po čínsky

Kuracie prsia jemne pikantnej chuti, pripravené so zeleninovou zmesou na čínsky spôsob.

Kuchtil
Jurgason
Čas prípravy
40 min.
Náročnosť
nízka

Cviklovo-mrkvový šalát s jogurtom

Cviklovo-mrkvový šalát s jogurtom

Zdravý šalát (raita), v indickom menu podávaný k pikantným pokrmom za účelom stiahnutia tepla z korenín. Je však aj vynikajúcim tipom na zdravú večeru, či prílohou k mäsu, aj mimo orientálnej kuchyne.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
60 min.
Náročnosť
stredná

Varené cícerové guľôčky s kokosom

Varené cícerové guľôčky s kokosom

Jednoduchá, kokosová maškrtka inšpirovaná indickou kuchyňou.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
Náročnosť
stredná

Kapustové kofty

Kapustové kofty

Vegánske, vyprážané, kapustové "fašírky" obľúbené nielen v indickej kuchyni. Podávame s ryžou, zemiakmi, omáčkami či šalátmi.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
30 min.
Náročnosť
stredná

Basmati ryža- základný recept na prípravu

Basmati ryža- základný recept na prípravu

Basmati je dokonalá dlhozrnná ryža, s nezameniteľnou orieškovou chuťou, ktorá je ľahko stráviteľná a úplne bezlepková. Má nízky glykemický index a menej kalórií, ako iné druhy ryže. Pri varení sa vôbec nezlepí a nielen preto si ju určite zamilujete.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
50 min.
Náročnosť
nízka

Pórový šalát s jogurtom

Pórový šalát s jogurtom

Skvelý šalát, ktorý sa výborne hodí ako ochladzujúca raita k pikantným pokrmom. A nemusia to byť výhradne jedlá indickej kuchyne.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
60 min.
Náročnosť
nízka

Prepustené maslo

Prepustené maslo

Ghee (Ghí) - prepustené, prečistené maslo tvorí základ indického varenia. Má vynikajúcu vôňu a orechovú chuť. Ghí používajú aj mnohé kultúry mimo Indiu. Dôkazom toho je, že i naše prababičky maslo tzv. prepúšťaním upravovali a o Indii vedeli málo :)

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
10 min.
Náročnosť
nízka

Tofu v šošovicovej omáčke

Tofu v šošovicovej omáčke

Recept na sterilizovanú šošovicu a tofu v hustej sladko-kyslej omáčke s paradajkami. Jednoduché a veľmi chutí aj deťom. Hodí sa takmer ku každej prílohe.

Kuchtil
Michal
Čas prípravy
45 min.
Náročnosť
stredná

Kurací ramen

Kurací ramen

Vynikajúca japonská polievka.

Kuchtil
Mioo
Čas prípravy
Náročnosť
stredná

Jogurtový nápoj s marhuľami

Jogurtový nápoj s marhuľami

Osviežujúce marhuľové lassí na horúce letné dni. Lassí je tradičný indický nápoj obsahujúci jogurt, vodu, koreniny a ovocie. Existuje množstvo variácií tohoto nápoja.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
5 min.
Náročnosť
nízka

Awase Dashi

Awase Dashi

Recept na prípravu veľmi univerzálneho vývaru z morskej riasy Kombu a vločiek z údeného tuniaka Katsuobushi. Využiť sa dá napríklad na prípravu miso polievky.

Kuchtil
Michal
Čas prípravy
Náročnosť
stredná

Mrkvovo-zemiakové sabdži v paradajkovej omáčke

Mrkvovo-zemiakové sabdži v paradajkovej omáčke

Recept na prípravu sabdži (sabji), indickej zmesi dusenej zeleniny, zemiakov a korenín, na cibuľovo-paradajkovom základe. Môžeme podávať s ryžou, ako hlavné jedlo dňa.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
35 min.
Náročnosť
stredná

Gomashio - sezamová soľ

Gomashio - sezamová soľ

Recept na dochucovadlo pochádzajúce z japonskej tradičnej kuchyne. Používa sa na ochutenie ryže, strukovín, alebo ryby.

Kuchtil
Michal
Čas prípravy
10 min.
Náročnosť
nízka

Pikantný hrach s mrkvou

Pikantný hrach s mrkvou

Vegetariánsky pokrm inšpirovaný indickou kuchyňou. Podávame s ryžou basmati a s chutným ananásovým šalátom s jogurtom.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
Náročnosť
stredná

Bravčový wok s tofu

Bravčový wok s tofu

Pestrý wok z ázijskej kuchyne. Podávame s ryžou alebo ryžovými rezancami.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
45 min.
Náročnosť
nízka

Karfiol v mandžuskej omáčke

Karfiol v mandžuskej omáčke

Recept na výnikajúce indicko-čínske jedlo z karfiolu, v jemne pikantnej omáčke (Gobi manchurian). Chutí veľmi aj deťom. Ak varíte len pre dospelákov, neváhajte zaradiť medzi koreniny viac pikantnej pasty, alebo štipľavé papričky.

Kuchtil
Michal
Čas prípravy
60 min.
Náročnosť
vysoká

Ajurvédska polievka Kičadi

Ajurvédska polievka Kičadi

Khičadi (Kichadi) je základom indickej kuchyne. V ajurvéde je hlavným liečivým, vyrovnávajúcim a detoxikačným pokrmom. Má veľmi priaznivé účinky na tráviace orgány. Základom sú koreniny, ryža Basmati, fazuľa Mungo (alebo šošovica) a zelenina.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
45 min.
Náročnosť
vysoká

Jablkový korenený šalát

Jablkový korenený šalát

Seb ka raita - jablkový šalát s korením a jogurtom. Napriek obsahu korenia, v inak sladkom šaláte, pikantnú chuť nie je cítiť. Šalát sa podáva k rôznym jedlám v indickej kuchyni, dopĺňa a vyrovnáva chute.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
10 min.
Náročnosť
nízka

Pikantné jablkové čatní s kokosom

Pikantné jablkové čatní s kokosom

Recept na jedno z mnohých obľúbených chutney z indickej kuchyne. Podáva sa ako dochucovacia, hustejšia omáčka k rôznym jedlám v indickom menu.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
30 min.
Náročnosť
stredná

 

 
 

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť