Banánovo čokoládové kocky
Vynikajúci zákusok z jemného piškótového cesta, plnený banánmi a čokoládovým krémom, so smotanovo čokoládovou polevou.
recept,fotorecept,banány,maslo,kakao - prášok,čokoláda na varenie 55%,smotana na šľahanie (30-33% tuku),mlieko sušené,Zákusky,Valentínske
Zákusky
Ingrediencie
Ingrediencie
banány | 6 | kusov | |
cukor kryštálový | 8 | polievkových lyžíc | |
cukor kryštálový | 150 | gramov | |
cukor práškový | 100 | gramov | |
cukor vanilkový | 1 | kus | |
kakao - prášok | 2 | polievkové lyžice | |
kypriaci prášok do pečiva | ½ | balíčka | |
maslo | 250 | gramov | |
mlieko sušené | 100 | gramov | |
múka hladká | 8 | polievkových lyžíc | |
múka polohrubá | 2 | polievkové lyžice | |
olej slnečnicový | 2 | polievkové lyžice | |
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 100 | gramov | |
tuk stužený - margarín | 100 | gramov | |
vajce slepačie | 11 | kusov | |
čokoláda na varenie 55% | 100 | gramov |
Recept
1.
vajce slepačie 8 kusov • cukor kryštálový 8 polievkových lyžíc • cukor vanilkový 1 kus • olej slnečnicový 2 polievkové lyžice • múka hladká 8 polievkových lyžíc • kypriaci prášok do pečiva ½ balíčka
Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vymiešame s kryštáľovým a vanilkovým cukrom, pridáme olej, múku s práškom do pečiva a nakoniec opatrne vmiešame ušľahaný sneh z bielkov. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysyaný plech a upečieme v rúre vyhriatej na 180-200 °C asi 10 minút.
2.
banány 6 kusov
Upečený plát vyklopíme a necháme vychladnúť. Banány pozdĺžne rozkrojíme na polovice a naukladáme ich na piškótu.
3. Príprava krému
vajce slepačie 3 kusy • cukor kryštálový 150 gramov • múka polohrubá 2 polievkové lyžice • kakao - prášok 2 polievkové lyžice
Do misky dáme vajcia, cukor, múku a kakao a nad parou miešame, pokiaľ zmes nezhustne. Necháme vychladnúť.
4.
maslo 250 gramov
Do vychladnutej kaše postupne pridávame zmäknuté maslo a krém vysľaháme elektrickým šľahačom dohladka.
5.
Krém rovnomerne natrieme na banány. Povrch koláča zarovnáme a odložíme do chladničky.
6. Príprava polevy
čokoláda na varenie 55% 100 gramov • smotana na šľahanie (30-33% tuku) 100 gramov
Nad parou za stáleho miešania rozpustíme čokoládu, zalejeme smotanou a chvíľu miešame, pokiaľ sa zmes nespojí.
7.
Čokoládovú polevu nalejeme na koláč a necháme v chlade stuhnúť.
8.
cukor práškový 100 gramov • tuk stužený - margarín 100 gramov • mlieko sušené 100 gramov
Zákusok nakrájame na kocky. Môžeme ozdobiť srdiečkami, ktoré sme si vykrojili formičkou z marcipánovej hmoty, ktorá sa dá kúpiť ako polotovar alebo si pripravíme vlastný nepravý marcipán nasledovne: zo sušeného mlieka, práškového cukru a stuženého tuku vypracujeme tuhšiu hmotu, ktorú rozvaľkáme a môžme vykrajovať ozdoby.
Dobrú chuť!