svetvomne.sk

Slovenská kuchyňa

 

Domáce zemiakové lokše

Domáce zemiakové lokše

Recept na prípravu chutných zemiakových lokší. Podávame ako prílohu k pečenej kačke či husi, alebo ich plníme slanými (kačacia pečeň) alebo sladkými (makovou, orechovou...) plnkami. Príprava je jednoduchá ale zamúčia celú kuchyňu :) Stoja však za to :)

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
Náročnosť
stredná

Fazuľová polievka na sladkokyslo

Fazuľová polievka na sladkokyslo

Stará dobrá klasická polievočka.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
Náročnosť
nízka

Marhuľové guľky z tvarohového cesta

Marhuľové guľky z tvarohového cesta

Babičkine marhuľové guľky z tvarohového cesta sú rýchlo a jednoducho pripravené. Recept s podrobnými krokmi postupu zvládne aj začiatočník.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
30 min.
Náročnosť
stredná

Kôprová omáčka

Kôprová omáčka

Jednoducho skvelý prívarok pre všetkých milovníkov voňavého kôpru. Podávame s knedľou a vajíčkom vareným natvrdo.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
20 min.
Náročnosť
nízka

Tradičná čerešňová bublanina

Tradičná čerešňová bublanina

Tradičný recept na bublaninu z jemného, nadýchaného cesta.

Kuchtil
Norika
Čas prípravy
30 min.
Náročnosť
nízka

Bryndzový posúch so slaninou

Bryndzový posúch so slaninou

Vynikajúci slaný koláč z obľúbenej slovenskej bryndze.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
Náročnosť
stredná

Šúľance s tvarohom

Šúľance s tvarohom

Recept na domáce šúľance zo zemiakového cesta, posypané sladkým tvarohom.

Kuchtil
Michal
Čas prípravy
45 min.
Náročnosť
stredná

Lusková smotanová polievka

Lusková smotanová polievka

Mliečna polievka zo zelených fazuľových strukov (luskov) so zemiakmi. Porcie polievky si dochutíme octom, alebo citrónovou šťavou.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
Náročnosť
nízka

Strapačky s kyslou kapustou

Strapačky s kyslou kapustou

Strapačky zo zemiakového cesta pripravené s kyslou kapustou a pečenou slaninkou.

Kuchtil
Jurgason
Čas prípravy
45 min.
Náročnosť
stredná

Úhrabky

Úhrabky

Tradičná lahôdka našich prastarých mám. Toto sýte jedlo bolo na jedálnom lístku hlavne v období zimy, keď boli už v pivnici uskladnené zemiaky a cibuľa, v súdku kvasená kapusta, v špajzi kus dobrej slaniny zo zabíjačky.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
60 min.
Náročnosť
vysoká

Sladkokyslá fazuľová omáčka so zemiakmi

Sladkokyslá fazuľová omáčka so zemiakmi

Sladkokyslý, mliečno-smotanový fazuľový prívarok je veľmi chutný pri podávaní s dobrou fašírkou, klobáskou, alebo volským okom. Klasicky k nemu servírujeme čerstvý, mäkký chlieb. Pri príprave 4 porcií použijeme polovičnú dávku ingrediencií.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
Náročnosť
stredná

Slivkové gule so strúhankou

Slivkové gule so strúhankou

Tradičný a najjednoduchší recept na prípravu slivkových guliek v jemnom cestíčku.

Kuchtil
Elenka
Čas prípravy
1 h. 15 min.
Náročnosť
nízka

Gemerské pirohy

Gemerské pirohy

Recept na vyprážané tvarohové pirohy v jemnom cestíčku so smotanou.

Kuchtil
Zuzka
Čas prípravy
30 min.
Náročnosť
nízka

Dusená kapusta s bravčovými párkami.

Dusená kapusta s bravčovými párkami.

Chutné a na peňaženku nenáročné jedlo z kapusty a bravčových párkov, vhodnou prílohou je domáca parená knedľa.

Kuchtil
Jurgason
Čas prípravy
40 min.
Náročnosť
stredná

Bobáľky s makom

Bobáľky s makom

Bobáľky, opekance, pupáľky, pupáky či pupáčiky...najobľúbenejšie sú z makom. Keďže je pokrm pomerne sýty malo by pripravené množstvo stačiť na uvedené 4 porcie. Ak sa vám to zdá málo, kľudne si množstvo ingrediencií zdvojnásobte.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
Náročnosť
vysoká

Bryndzové špagety

Bryndzové špagety

Recept na špagety s bryndzou, chrumkavou mrkvičkou, cibuľkou a koriandrom.

Kuchtil
Michal
Čas prípravy
40 min.
Náročnosť
stredná

Opekance-bobáľky

Opekance-bobáľky

Bobáľky, opekance, pupáľky... tradičný slovenský vianočný pokrm. Najčastejšie sa podávajú s makom, orechmi, tvarohom...ale chutnajú aj s bryndzou či kapustou. Ich názov a spôsob podávania sa v regiónoch líši. Z uvedeného množstva získate 250 g hotových bobáľkov. Podľa potreby ingrediencie zdvojnásobte.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
Náročnosť
stredná

Kapustovo-fazuľová polievka Šutolica (Šutelica)

Kapustovo-fazuľová polievka Šutolica (Šutelica)

Pôvodný recept na túto starodávnu polievku hovorí o jej príprave v kotlíku na ohni a pečení zemiakov v pahrebe. Ponúkame vám jednoduchú prípravu tejto chutnej a zdravej polievky v modernej kuchyni.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
Náročnosť
stredná

Bryndzový osúch s cibuľou

Bryndzový osúch s cibuľou

Obľúbený slaný osúch z bryndze a cibule.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
Náročnosť
stredná

Zemský tysaj

Zemský tysaj

Párky na cibuli so zeleninou a zemiakmi.

Kuchtil
Michal
Čas prípravy
30 min.
Náročnosť
nízka

Cuketový prívarok

Cuketový prívarok

Sýty smotanový prívarok z cukety s jemnou a krémovou konzistenciou, výborne doplnený varenými vajíčkami.

Kuchtil
Jurgason
Čas prípravy
45 min.
Náročnosť
stredná

Bryndzové halušky

Bryndzové halušky

Tradičné slovenské jedlo s unikátnou chuťou, vysokou energetickou hodnotou a pozitívnym vplyvom na tráviaci trakt.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
60 min.
Náročnosť
nízka

Slivkové gule z tvarohového cesta

Slivkové gule z tvarohového cesta

Tá najúžasnejšia klasika zo sliviek na tanieri. Mňam.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
40 min.
Náročnosť
stredná

Lokše

Lokše

Recept na chutné a jednoduché lokše.

Kuchtil
Zuzka
Čas prípravy
Náročnosť
stredná

 

 
 

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť