svetvomne.sk

Slovenská kuchyňa

 

Domáce zemiakové lokše

Domáce zemiakové lokše

Recept na prípravu chutných zemiakových lokší. Podávame ako prílohu k pečenej kačke či husi, alebo ich plníme slanými (kačacia pečeň) alebo sladkými (makovou, orechovou...) plnkami. Príprava je jednoduchá ale zamúčia celú kuchyňu :) Stoja však za to :)

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
Náročnosť
stredná

Fazuľová polievka na sladkokyslo

Fazuľová polievka na sladkokyslo

Stará dobrá klasická polievočka.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
Náročnosť
nízka

Strapačky s kyslou kapustou

Strapačky s kyslou kapustou

Strapačky zo zemiakového cesta pripravené s kyslou kapustou a pečenou slaninkou.

Kuchtil
Jurgason
Čas prípravy
45 min.
Náročnosť
stredná

Úhrabky

Úhrabky

Tradičná lahôdka našich prastarých mám. Toto sýte jedlo bolo na jedálnom lístku hlavne v období zimy, keď boli už v pivnici uskladnené zemiaky a cibuľa, v súdku kvasená kapusta, v špajzi kus dobrej slaniny zo zabíjačky.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
60 min.
Náročnosť
vysoká

Bryndzové halušky

Bryndzové halušky

Tradičné slovenské jedlo s unikátnou chuťou, vysokou energetickou hodnotou a pozitívnym vplyvom na tráviaci trakt.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
60 min.
Náročnosť
nízka

Kôprová omáčka

Kôprová omáčka

Jednoducho skvelý prívarok pre všetkých milovníkov voňavého kôpru. Podávame s knedľou a vajíčkom vareným natvrdo.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
20 min.
Náročnosť
nízka

Slivkové gule so strúhankou

Slivkové gule so strúhankou

Tradičný a najjednoduchší recept na prípravu slivkových guliek v jemnom cestíčku.

Kuchtil
Elenka
Čas prípravy
1 h. 15 min.
Náročnosť
nízka

Lokše

Lokše

Recept na chutné a jednoduché lokše.

Kuchtil
Zuzka
Čas prípravy
Náročnosť
stredná

Sladkokyslá fazuľová omáčka so zemiakmi

Sladkokyslá fazuľová omáčka so zemiakmi

Sladkokyslý, mliečno-smotanový fazuľový prívarok je veľmi chutný pri podávaní s dobrou fašírkou, klobáskou, alebo volským okom. Klasicky k nemu servírujeme čerstvý, mäkký chlieb. Pri príprave 4 porcií použijeme polovičnú dávku ingrediencií.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
Náročnosť
stredná

Bryndzový osúch s cibuľou

Bryndzový osúch s cibuľou

Obľúbený slaný osúch z bryndze a cibule.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
Náročnosť
stredná

Zemský tysaj

Zemský tysaj

Párky na cibuli so zeleninou a zemiakmi.

Kuchtil
Michal
Čas prípravy
30 min.
Náročnosť
nízka

Marhuľové guľky z tvarohového cesta

Marhuľové guľky z tvarohového cesta

Babičkine marhuľové guľky z tvarohového cesta sú rýchlo a jednoducho pripravené. Recept s podrobnými krokmi postupu zvládne aj začiatočník.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
30 min.
Náročnosť
stredná

Cuketový prívarok

Cuketový prívarok

Sýty smotanový prívarok z cukety s jemnou a krémovou konzistenciou, výborne doplnený varenými vajíčkami.

Kuchtil
Jurgason
Čas prípravy
45 min.
Náročnosť
stredná

Lusková smotanová polievka

Lusková smotanová polievka

Mliečna polievka zo zelených fazuľových strukov (luskov) so zemiakmi. Porcie polievky si dochutíme octom, alebo citrónovou šťavou.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
Náročnosť
nízka

Dusená kapusta s bravčovými párkami.

Dusená kapusta s bravčovými párkami.

Chutné a na peňaženku nenáročné jedlo z kapusty a bravčových párkov, vhodnou prílohou je domáca parená knedľa.

Kuchtil
Jurgason
Čas prípravy
40 min.
Náročnosť
stredná

Slivkové gule z tvarohového cesta

Slivkové gule z tvarohového cesta

Tá najúžasnejšia klasika zo sliviek na tanieri. Mňam.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
40 min.
Náročnosť
stredná

Krúpna baba s hubami

Krúpna baba s hubami

Tradičný pokrm zo slovenskej kuchyne. Namiesto masti je možné pokrm upiecť aj na oleji a stane sa z neho vegetariánska pochúťka.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
1 h. 30 min.
Náročnosť
vysoká

Kakaovo-orechový závin

Kakaovo-orechový závin

Obľúbený koláč z jogurtového kysnutého cesta, zachutí všetkým deťom i dospelým.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
1 h. 30 min.
Náročnosť
stredná

Veľkonočný baranček

Veľkonočný baranček

Tradičný symbol Veľkonočných sviatkov, ktorý poteší nie len vaše chuťové zmysly.

Kuchtil
Norika
Čas prípravy
Náročnosť
nízka

Zemiakové guľky plnené udeným mäsom.

Zemiakové guľky plnené udeným mäsom.

Obľúbené zemiakové knedličky plnené údeným, podávame s opraženou cibuľkou a kyslou kvasenou kapustou.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
1 h. 30 min.
Náročnosť
stredná

Dusené jahňacie pliecko

Dusené jahňacie pliecko

Recept na pomaly dusené jahňacie maso v rúre, navoňané rozmarínom a špikované cesnakom s balzamikovou redukciou.

Kuchtil
Michal
Čas prípravy
4 h. 10 min.
Náročnosť
stredná

Fučka

Fučka

Tradičná "prefúkaná" zemiaková kaša. Podávame ako samostatný pokrm s opraženou cibuľkou, alebo ako prílohu.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
40 min.
Náročnosť
stredná

Gemerské pirohy

Gemerské pirohy

Recept na vyprážané tvarohové pirohy v jemnom cestíčku so smotanou.

Kuchtil
Zuzka
Čas prípravy
30 min.
Náročnosť
nízka

Bobáľky s makom

Bobáľky s makom

Bobáľky, opekance, pupáľky, pupáky či pupáčiky...najobľúbenejšie sú z makom. Keďže je pokrm pomerne sýty malo by pripravené množstvo stačiť na uvedené 4 porcie. Ak sa vám to zdá málo, kľudne si množstvo ingrediencií zdvojnásobte.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
Náročnosť
vysoká

 

 
 

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť