Bobáľky s makom
![Bobáľky s makom](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001795/img_sk_4x3/bobalky-s-makom_00180.jpg)
Bobáľky, opekance, pupáľky, pupáky či pupáčiky...najobľúbenejšie sú z makom. Keďže je pokrm pomerne sýty malo by pripravené množstvo stačiť na uvedené 4 porcie. Ak sa vám to zdá málo, kľudne si množstvo ingrediencií zdvojnásobte.
recept,fotorecept,maslo,mak mletý,med,Sladké jedlá,Vianočné recepty,Slovenská kuchyňa
Sladké jedlá
Slovenská kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 2 | čajové lyžičky | |
droždie čerstvé | 15 | gramov | |
mak mletý | - | ||
maslo | 40 | gramov | |
maslo | 0 | ||
med | - | ||
mlieko plnotučné 3,5% | 400 | mililitrov | |
múka polohrubá | 1 | čajová lyžička | |
múka polohrubá | 200 | gramov | |
múka polohrubá | - | ||
olej slnečnicový | - | ||
soľ | 1 | štipka | |
vaječný žĺtok | 1 | kus |
Recept
1.
mlieko plnotučné 3,5% 100 mililitrov • cukor kryštálový 2 čajové lyžičky • droždie čerstvé 15 gramov • múka polohrubá 1 čajová lyžička
V troche vlažného mlieka rozmiešame múku s cukrom. Pridáme rozmrvené droždie a zľahka premiešame. Necháme vykysnúť prikryté na teplom mieste.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001795/small/IMG_7439.jpg)
2.
múka polohrubá 200 gramov • maslo 40 gramov • vaječný žĺtok 1 kus • soľ 1 štipka
Do misy nasypeme múku, pridáme štipku soli, rozpustené maslo a vaječný žĺtok.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001795/small/IMG_7436.jpg)
3.
Prilejeme kvások, vymiesime cesto...
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001795/small/IMG_7440.jpg)
4.
...a necháme prikryté, na teplom mieste vykysnúť (asi 45 minút).
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001795/small/IMG_7442.jpg)
5.
Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku posypanú múkou. Vytvarujeme do hrubšieho valčeka...
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001795/small/IMG_7460.jpg)
6.
...a pokrájame 4 kúsky. Každý kúsok vytvarujeme do valčeka (vyšúľame) o priemere 1,5-2 cm.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001795/small/IMG_7462.jpg)
7.
Valčeky pokrájame na 1,5-2 cm veľké kúsky.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001795/small/IMG_7464.jpg)
8.
Kúsky môžeme upiecť priamo tak ako sme ich pokrájali. Ale lepšie je vytvarovať každý kúsok do guľky, v jemne naolejovaných dlaniach.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001795/small/IMG_7467.jpg)
9.
Guľôčky poukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie, v primeraných rozostupoch od seba.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001795/small/IMG_7473.jpg)
10.
Pečieme 18 min. pri teplote 180°C.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001795/small/IMG_7480.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001795/small/IMG_7595.jpg)
12.
Necháme 2 minútky postáť a bobáľky vyberieme. Ak sú tvrdšie necháme ich v mlieku o minútku-dve dlhšie.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001795/small/IMG_7597.jpg)
13.
Posypeme makom, polejeme rozpusteným maslom a pridáme med. Uvedené ingrediencie pridávame podľa chuti.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001795/small/IMG_7601.jpg)
14.
Premiešame a môžeme servírovať. Na tanieriku, alebo v miske opäť ľahko polejeme rozpusteným maslo.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001795/small/IMG_7604.jpg)
Dobrú chuť!