svetvomne.sk

Bobáľky s makom

    

Bobáľky, opekance, pupáľky, pupáky či pupáčiky...najobľúbenejšie sú z makom. Keďže je pokrm pomerne sýty malo by pripravené množstvo stačiť na uvedené 4 porcie. Ak sa vám to zdá málo, kľudne si množstvo ingrediencií zdvojnásobte.

Kuchtil

Počet porcií

4

Čas prípravy

Náročnosť

vysoká

 

 

 
 

1. 

mlieko plnotučné 3,5% 100 mililitrov  cukor kryštálový 2 čajové lyžičky  droždie čerstvé 15 gramov  múka polohrubá 1 čajová lyžička

V troche vlažného mlieka rozmiešame múku s cukrom. Pridáme rozmrvené droždie a zľahka premiešame. Necháme vykysnúť prikryté na teplom mieste.

2. 

múka polohrubá 200 gramov  maslo 40 gramov  vaječný žĺtok 1 kus  soľ 1 štipka

Do misy nasypeme múku, pridáme štipku soli, rozpustené maslo a vaječný žĺtok.

3. 

Prilejeme kvások, vymiesime cesto...

4. 

...a necháme prikryté, na teplom mieste vykysnúť (asi 45 minút).

5. 

múka polohrubá

Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku posypanú múkou. Vytvarujeme do hrubšieho valčeka...

6. 

...a pokrájame 4 kúsky. Každý kúsok vytvarujeme do valčeka (vyšúľame) o priemere 1,5-2 cm.

7. 

Valčeky pokrájame na 1,5-2 cm veľké kúsky.

8. 

olej slnečnicový

Kúsky môžeme upiecť priamo tak ako sme ich pokrájali. Ale lepšie je vytvarovať každý kúsok do guľky, v jemne naolejovaných dlaniach.

9. 

Guľôčky poukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie, v primeraných rozostupoch od seba.

10. 

Pečieme 18 min. pri teplote 180°C.

11. 

mlieko plnotučné 3,5% 300 mililitrov

Mlieko zohrejeme a zalejeme bobáľky.

12. 

Necháme 2 minútky postáť a bobáľky vyberieme. Ak sú tvrdšie necháme ich v mlieku o minútku-dve dlhšie.

13. 

mak mletý  maslo  med

Posypeme makom, polejeme rozpusteným maslom a pridáme med. Uvedené ingrediencie pridávame podľa chuti.

14. 

maslo

Premiešame a môžeme servírovať. Na tanieriku, alebo v miske opäť ľahko polejeme rozpusteným maslo.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť