Moravské koláče
Chutné sladké koláče plníme rozmanitými plnkami - tvarohovou, makovou, orechovou, alebo jednoducho len lekvárom. Ich príprava a pečenie vyžaduje viac času nakoľko sa ich na plech naraz veľa nezmestí. Ich konzumácia je však časovo nenáročná.
recept,fotorecept,mak mletý,hrozienka,tvaroh mäkký,múka polohrubá,Sladké jedlá,Česká kuchyňa
Sladké jedlá
Česká kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 60 | gramov | |
cukor práškový | 0 | ||
cukor vanilkový | - | ||
droždie čerstvé | 42 | gramov | |
hrozienka | - | ||
mak mletý | - | ||
maslo | - | ||
mlieko polotučné 1,5% | 0 | ||
mlieko polotučné 1,5% | ½ | litra | |
múka hladká | - | ||
múka hrubá | - | ||
múka polohrubá | 1000 | gramov | |
olej slnečnicový | 100 | mililitrov | |
orechy vlašské mleté | - | ||
tvaroh mäkký | - | ||
vajce slepačie | 4 | kusy | |
vajce slepačie | - |
Recept
1. Plnky
mak mletý • cukor práškový • mlieko polotučné 1,5% • orechy vlašské mleté • cukor práškový • mlieko polotučné 1,5% • hrozienka • tvaroh mäkký • cukor vanilkový
Maková: mletý mak zmiešame s cukrom a zalejeme trochou teplého mlieka, všetko spolu zmiešame.
Orechová: mleté orechy zmiešame s cukrom a zalejeme trochou teplého mlieka, všetko spolu zmiešame.
Tvarohová: Namočíme sušené hrozienka, zlejeme z nich vodu a primiešame do nich tvaroh s vanilkovým cukrom.
Koláče môžeme plniť plnkami jednotlivo, alebo rôzne pestro vytvárať na koláčoch ich kombinácie.
2. Mrvenička
maslo • múka hrubá • cukor práškový
Koláče ktoré plníme iba lekvárovou plnkou je dobré posypať povrchu mrveničkou, aby lekvár lepšie fixovala.Maslo zmiešame s múkou a cukrom a prstami rozmrvíme.
3. Cesto
múka polohrubá 1000 gramov • vajce slepačie 4 kusy • mlieko polotučné 1,5% ½ litra • olej slnečnicový 100 mililitrov • cukor kryštálový 60 gramov • droždie čerstvé 42 gramov
Polovicu pripraveného mlieka zohrejeme a zalejeme ním droždie, prisypeme lyžičku cukru a lyžičku múky. Zamiešame a necháme vzísť kvások. Do misy nasypeme múku, pridáme vajcia, zvyšné mlieko, olej, cukor a dolejeme kvások.
4. Kysnutie cesta
V mise vymiesime hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste dobre nakysnúť (zdvojnásobí sa jeho množstvo).
5. Spracovanie cesta
Cesto spracovávame po častiach. Asi jednu tretinu cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1,5 cm. Pomocou hrnčeka, alebo kompótovej misky povykrajujeme kolieska.
7.
Opačnou stranou misky vytlačíme do stredu koliesok jamky a kolieska preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
8. Plníme plnkami
Do vytlačených jamiek rozotrieme plnku.
9.
Lekvárovú plnku posypeme mrveničkou.
10. Pečieme
Pečieme vo vyhriatej rúre približne 25 minút.
Dobrú chuť!