svetvomne.sk

Moravské koláče

Chutné sladké koláče plníme rozmanitými plnkami - tvarohovou, makovou, orechovou, alebo jednoducho len lekvárom. Ich príprava a pečenie vyžaduje viac času nakoľko sa ich na plech naraz veľa nezmestí. Ich konzumácia je však časovo nenáročná.

 

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

 

 
 

1. Plnky

mak mletý  cukor práškový  mlieko polotučné 1,5%  orechy vlašské mleté  cukor práškový  mlieko polotučné 1,5%  hrozienka  tvaroh mäkký  cukor vanilkový

Maková: mletý mak zmiešame s cukrom a zalejeme trochou teplého mlieka, všetko spolu zmiešame.
Orechová: mleté orechy zmiešame s cukrom a zalejeme trochou teplého mlieka, všetko spolu zmiešame.
Tvarohová: Namočíme sušené hrozienka, zlejeme z nich vodu a primiešame do nich tvaroh s vanilkovým cukrom.
Koláče môžeme plniť plnkami jednotlivo, alebo rôzne pestro vytvárať na koláčoch ich kombinácie.

Plnky

2. Mrvenička

maslo  múka hrubá  cukor práškový

Koláče ktoré plníme iba lekvárovou plnkou je dobré posypať povrchu mrveničkou, aby lekvár lepšie fixovala.Maslo zmiešame s múkou a cukrom a prstami rozmrvíme.

Mrvenička

3. Cesto

múka polohrubá 1000 g  vajce slepačie 4 ks  mlieko polotučné 1,5% ½ l  olej slnečnicový 100 ml  cukor kryštálový 60 g  droždie čerstvé 42 g

Polovicu pripraveného mlieka zohrejeme a zalejeme ním droždie, prisypeme lyžičku cukru a lyžičku múky. Zamiešame a necháme vzísť kvások. Do misy nasypeme múku, pridáme vajcia, zvyšné mlieko, olej, cukor a dolejeme kvások.

Cesto

4. Kysnutie cesta

V mise vymiesime hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste dobre nakysnúť (zdvojnásobí sa jeho množstvo).

Kysnutie cesta

5. Spracovanie cesta

múka hladká

Cesto spracovávame po častiach. Asi jednu tretinu cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1,5 cm. Pomocou hrnčeka, alebo kompótovej misky povykrajujeme kolieska.

Spracovanie cesta

6. 

vajce slepačie

Vykrojené kolieska natrieme po okraji rozšľahaným vajíčkom.

7. 

Opačnou stranou misky vytlačíme do stredu koliesok jamky a kolieska preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

8. Plníme plnkami

Do vytlačených jamiek rozotrieme plnku.

Plníme plnkami

9. 

Lekvárovú plnku posypeme mrveničkou.

10. Pečieme

Pečieme vo vyhriatej rúre približne 25 minút.

Pečieme

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 7 • Prihlásiť