Parené buchty
Nadýchané sladké buchty sú obľúbenou pochúťkou aj zdrojom energie pre deti a iných maškrtníkov.
recept,fotorecept,droždie čerstvé,múka polohrubá,Sladké jedlá,Parný hrniec
Sladké jedlá
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 3 | polievkové lyžice | |
droždie čerstvé | 25 | gramov | |
lekvár slivkový | - | ||
maslo | 10 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 400 | mililitrov | |
múka polohrubá | 500 | gramov | |
soľ | - | ||
vajce slepačie | 1 | kus |
Recept
1.
droždie čerstvé 25 gramov • cukor kryštálový 1 polievková lyžica • mlieko polotučné 1,5% 100 mililitrov
Droždie rozdrobíme do teplého mlieka s trochou cukru. Odložíme kým droždie nenapučí.
2.
múka polohrubá 500 gramov • mlieko polotučné 1,5% 300 mililitrov • cukor kryštálový 2 polievkové lyžice • vajce slepačie 1 kus • soľ • maslo 10 gramov
Do väčšej misky nasypeme múku, pridáme štipku soli, vajce, zvyšný cukor, mlieko a maslo. Pridáme kvások a miesime cesto pokiaľ sa neprestane lepiť. Poprášime múkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 minút.
3.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske.
4.
Na cesto poukladáme kôpky lekváru asi 3cm od seba. Použijeme hustý lekvár aby pri parení nevytekal.
5.
Cesto aj s levárom preklopíme.
6.
Prstom si naznačíme oddelenie jednotlivých štvorčekov.
7.
Štvorčeky oddelíme nožom a vyformujeme z nich jednotlivé buchtičky.
8.
Buchtičky paríme prikryté 8 až 10 minút.
9.
Po uparení buchty polejeme roztopeným maslom a ochutíme podľa vlastnej chuti grankom, makom, orechami, tvarohom ...
Dobrú chuť!