Zemiakové pirohy

Jemné, tradičné pirohy zo zemiakového cesta, naplnené slivkovým džemom, zjemnené roztopeným maslom, ktoré si môžete ochutiť podľa vlastnej fantázie.
recept,fotorecept,zemiaky,lekvár slivkový,mak mletý,Sladké jedlá
Sladké jedlá
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | 0 ?? | kcal | |
cukor vanilkový | 1 73 | kus kcal | |
kakao instantné (Granko) | 0 ?? | kcal | |
lekvár slivkový | 0 ?? | kcal | |
mak mletý | 0 ?? | kcal | |
maslo | 60 441 | gramov kcal | |
múka polohrubá | 250 890 | gramov kcal | |
orechy vlašské | 0 ?? | kcal | |
soľ | 1 0 | štipka kcal | |
tvaroh hrudkovitý | 0 ?? | kcal | |
vajce slepačie | 1 88 | kus kcal | |
zemiaky | 800 736 | gramov kcal |
Recept
1. Príprava cesta
zemiaky 800 gramov • vajce slepačie 1 kus • soľ 1 štipka • múka polohrubá 250 gramov
Zemiaky v šupke uvaríme. Necháme ich poriadne vychladnúť. Nastrúhame alebo pretlačíme, pridáme štipku soli, vajce, múku a vypracujeme hladké cesto.
Tip: Dávame pozor, aby sa zemiaky nerozvarili. Zemiaky môžme vychladiť rýchlejšie v mraziacom boxe. Pri miesení cesta pridávame múku postupne toľko, koľko si cesto zoberie. Keď sa začne cesto oddeľovať, múku už nepridávame. Na cesto sú vhodné zemiaky varného typu B alebo C.

2.
cukor vanilkový 1 kus • lekvár slivkový
Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 4mm a pomocou formičky vykrajujeme pirohy, na ktoré uložíme kôpku lekváru, môžme ho trošku posypať vanilkovým cukrom a piroh uzatvoríme.
Tip: ak nemáme formičku na pirohy použijeme pohár a okraje pritlačíme vidličkou.

3.
Pirohy varíme vo vriacej, osolenej vode, do ktorej sme pridali kvapku oleja asi 3 min. pokiaľ nevyplávajú na povrch.

4.
maslo 60 gramov
Pirohy scedíme, opláchneme studenou vodou, aby sa nezlepili. Polejeme ich roztopeným maslom a premiešame.

5.
mak mletý • tvaroh hrudkovitý • orechy vlašské • kakao instantné (Granko) • cukor práškový
Pirohy posypeme podľa chuti makom, alebo tvarohom, mletými orechmi, kakaom a práškovým cukrom.

Dobrú chuť!