Zemiakové pirohy
![Zemiakové pirohy](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000601/img_sk_4x3/zemiakove-pirohy_00180.jpg)
Jemné, tradičné pirohy zo zemiakového cesta, naplnené slivkovým džemom, zjemnené roztopeným maslom, ktoré si môžete ochutiť podľa vlastnej fantázie.
recept,fotorecept,zemiaky,lekvár slivkový,mak mletý,Sladké jedlá,Sezónne recepty
Sladké jedlá
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | - | ||
cukor vanilkový | 1 | kus | |
kakao instantné (Granko) | - | ||
lekvár slivkový | - | ||
mak mletý | - | ||
maslo | 60 | gramov | |
múka polohrubá | 250 | gramov | |
orechy vlašské | - | ||
soľ | 1 | štipka | |
tvaroh hrudkovitý | - | ||
vajce slepačie | 1 | kus | |
zemiaky | 800 | gramov |
Recept
1. Príprava cesta
zemiaky 800 gramov • vajce slepačie 1 kus • soľ 1 štipka • múka polohrubá 250 gramov
Zemiaky v šupke uvaríme. Necháme ich poriadne vychladnúť. Nastrúhame alebo pretlačíme, pridáme štipku soli, vajce, múku a vypracujeme hladké cesto.
Tip: Dávame pozor, aby sa zemiaky nerozvarili. Zemiaky môžme vychladiť rýchlejšie v mraziacom boxe. Pri miesení cesta pridávame múku postupne toľko, koľko si cesto zoberie. Keď sa začne cesto oddeľovať, múku už nepridávame. Na cesto sú vhodné zemiaky varného typu B alebo C.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000601/small/IMG_8176.jpg)
2.
cukor vanilkový 1 kus • lekvár slivkový
Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 4mm a pomocou formičky vykrajujeme pirohy, na ktoré uložíme kôpku lekváru, môžme ho trošku posypať vanilkovým cukrom a piroh uzatvoríme.
Tip: ak nemáme formičku na pirohy použijeme pohár a okraje pritlačíme vidličkou.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000601/small/IMG_8181.jpg)
3.
Pirohy varíme vo vriacej, osolenej vode, do ktorej sme pridali kvapku oleja asi 3 min. pokiaľ nevyplávajú na povrch.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000601/small/IMG_8186.jpg)
4.
maslo 60 gramov
Pirohy scedíme, opláchneme studenou vodou, aby sa nezlepili. Polejeme ich roztopeným maslom a premiešame.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000601/small/IMG_8194.jpg)
5.
mak mletý • tvaroh hrudkovitý • orechy vlašské • kakao instantné (Granko) • cukor práškový
Pirohy posypeme podľa chuti makom, alebo tvarohom, mletými orechmi, kakaom a práškovým cukrom.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000601/small/zemiakove-perky-s-cokoladou.jpg)
Dobrú chuť!