svetvomne.sk

Zemiakové pirohy

Jemné, tradičné pirohy zo zemiakového cesta, naplnené slivkovým džemom, zjemnené roztopeným maslom, ktoré si môžete ochutiť podľa vlastnej fantázie.

 

Počet porcií: 5

Čas prípravy: 60 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

Kategórie:   

 

 
 

1. Príprava cesta

zemiaky 800 g  vajce slepačie 1 ks  soľ 1 štipka  múka polohrubá 250 g

Zemiaky v šupke uvaríme. Necháme ich poriadne vychladnúť. Nastrúhame alebo pretlačíme, pridáme štipku soli, vajce, múku a vypracujeme hladké cesto.
Tip: Dávame pozor, aby sa zemiaky nerozvarili. Zemiaky môžme vychladiť rýchlejšie v mraziacom boxe. Pri miesení cesta pridávame múku postupne toľko, koľko si cesto zoberie. Keď sa začne cesto oddeľovať, múku už nepridávame. Na cesto sú vhodné zemiaky varného typu B alebo C.

Príprava cesta

2. 

cukor vanilkový 1 ks  lekvár slivkový

Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 4mm a pomocou formičky vykrajujeme pirohy, na ktoré uložíme kôpku lekváru, môžme ho trošku posypať vanilkovým cukrom a piroh uzatvoríme.
Tip: ak nemáme formičku na pirohy použijeme pohár a okraje pritlačíme vidličkou.

3. 

Pirohy varíme vo vriacej, osolenej vode, do ktorej sme pridali kvapku oleja asi 3 min. pokiaľ nevyplávajú na povrch.

4. 

maslo 60 g

Pirohy scedíme, opláchneme studenou vodou, aby sa nezlepili. Polejeme ich roztopeným maslom a premiešame.

5. 

mak mletý  tvaroh hrudkovitý  orechy vlašské  kakao instantné (Granko)  cukor práškový

Pirohy posypeme podľa chuti makom, alebo tvarohom, mletými orechmi, kakaom a práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 7 • Prihlásiť