Zemiakové pirohy

Jemné, tradičné pirohy zo zemiakového cesta, naplnené slivkovým džemom, zjemnené roztopeným maslom, ktoré si môžete ochutiť podľa vlastnej fantázie.
recept,fotorecept,zemiaky,lekvár slivkový,mak mletý,Sladké jedlá,Sezónne recepty
Sladké jedlá
Ingrediencie
Ingrediencie
| cukor práškový | 0 ?? | kcal | |
| cukor vanilkový | 1 73 | kus kcal | |
| kakao instantné (Granko) | 0 ?? | kcal | |
| lekvár slivkový | 0 ?? | kcal | |
| mak mletý | 0 ?? | kcal | |
| maslo | 60 441 | gramov kcal | |
| múka polohrubá | 250 890 | gramov kcal | |
| orechy vlašské | 0 ?? | kcal | |
| soľ | 1 0 | štipka kcal | |
| tvaroh hrudkovitý | 0 ?? | kcal | |
| vajce slepačie | 1 88 | kus kcal | |
| zemiaky | 800 736 | gramov kcal |
Recept
1. Príprava cesta
zemiaky 800 gramov • vajce slepačie 1 kus • soľ 1 štipka • múka polohrubá 250 gramov
Zemiaky v šupke uvaríme. Necháme ich poriadne vychladnúť. Nastrúhame alebo pretlačíme, pridáme štipku soli, vajce, múku a vypracujeme hladké cesto.
Tip: Dávame pozor, aby sa zemiaky nerozvarili. Zemiaky môžme vychladiť rýchlejšie v mraziacom boxe. Pri miesení cesta pridávame múku postupne toľko, koľko si cesto zoberie. Keď sa začne cesto oddeľovať, múku už nepridávame. Na cesto sú vhodné zemiaky varného typu B alebo C.

2.
cukor vanilkový 1 kus • lekvár slivkový
Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 4mm a pomocou formičky vykrajujeme pirohy, na ktoré uložíme kôpku lekváru, môžme ho trošku posypať vanilkovým cukrom a piroh uzatvoríme.
Tip: ak nemáme formičku na pirohy použijeme pohár a okraje pritlačíme vidličkou.

3.
Pirohy varíme vo vriacej, osolenej vode, do ktorej sme pridali kvapku oleja asi 3 min. pokiaľ nevyplávajú na povrch.

4.
maslo 60 gramov
Pirohy scedíme, opláchneme studenou vodou, aby sa nezlepili. Polejeme ich roztopeným maslom a premiešame.

5.
mak mletý • tvaroh hrudkovitý • orechy vlašské • kakao instantné (Granko) • cukor práškový
Pirohy posypeme podľa chuti makom, alebo tvarohom, mletými orechmi, kakaom a práškovým cukrom.

Dobrú chuť!
























