svetvomne.sk

Zemiakové šišky s lekvárom

    

Nadýchané, jemné a mäkučké šišky zo zemiakového cesta plnené slivkovým lekvárom.

Kuchtil

Počet porcií

14

Čas prípravy

2 h.

Náročnosť

stredná

 

 

 
 
cukor kryštálový1polievková lyžica
cukor kryštálový1čajová lyžička
cukor práškový-
droždie čerstvé25gramov
lekvár slivkový-
maslo60gramov
maslo1polievková lyžica
mlieko plnotučné 3,5%200mililitrov
múka polohrubá1čajová lyžička
múka polohrubá400gramov
múka polohrubá0
olej repkový-
rum tmavý3polievkové lyžice
soľ1štipka
vajce slepačie1kus
vaječný žĺtok2kusy
zemiaky250gramov

1. 

zemiaky 250 gramov

Zemiaky umyjeme, vložíme do vody a od zovretia 15 minút varíme. Necháme vychladiť a ošúpeme.

2. 

mlieko plnotučné 3,5% 200 mililitrov  múka polohrubá 1 čajová lyžička  cukor kryštálový 1 čajová lyžička  droždie čerstvé 25 gramov

V troche vlažného mlieka rozmiešame múku s cukrom. Pridáme rozmrvené droždie a zľahka premiešame. Necháme vykysnúť prikryté na teplom mieste.

3. 

múka polohrubá 400 gramov  soľ 1 štipka

Do misy nasypeme múku, pridáme štipku soli a pretlačené zemiaky(200 g).

4. 

vajce slepačie 1 kus  vaječný žĺtok 2 kusy  maslo 60 gramov  rum tmavý 3 polievkové lyžice  cukor kryštálový 1 polievková lyžica

Pridáme vajce, žĺtka, rozpustené maslo, rum, cukor a kvások.

5. 

múka polohrubá

Vymiesime cesto (trošku lepivé, nech vás neodrádza). Posypeme zľahka múkou a zakryjeme.

6. 

Necháme na teplom mieste asi hodinu vykysnúť.

7. 

múka polohrubá

Cesto vyklopíme na múkou vysypanú dosku (najlepšie silikónovú podložku).

8. 

lekvár slivkový

Rozvaľkáme na plát 50x40 cm. Na polovicu plátu (po dĺžke) si v dvoch radoch predznačíme kruhovou formičkou(priemer 9 cm) 10 koliesok. Do stredu každého kolieska položíme čajovú lyžičku tuhého slivkového lekváru.

9. 

Pomocou podložky preklopíme cesto bez lekváru na cesto s lekvárom. Zemiakové cesto je jemné a podložka je výborný pomocník, no ide to aj bez nej.

10. 

Obe cestá s lekvárom uprostred vykrojíme, čím sa spoja. Zo zbytkov cesta vieme spraviť ešte 4 šišky, no môžeme ich vypražiť aj bez lekváru.

11. 

Šišky necháme 15 minút podkysnúť.

12. 

olej repkový  maslo 1 polievková lyžica

Do panvice nalejeme olej a pridáme kúsok masla, šišky nebudú ťahať olej. Vypražíme z jednej...

13. 

...aj z druhej strany(asi 1,5 minúty každá strana na strednom plameni).

14. 

Šišky vyberieme na papierovú kuchynskú utierku, ale nie sú takmer vôbec mastné.

15. 

cukor práškový

Teplé posypeme preosiatym práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť