Zemiakové šišky s lekvárom

Nadýchané, jemné a mäkučké šišky zo zemiakového cesta plnené slivkovým lekvárom.
recept,fotorecept,zemiaky,múka polohrubá,múka polohrubá,múka polohrubá,múka polohrubá,droždie čerstvé,rum tmavý,lekvár slivkový,Sladké jedlá,Fašiangy
Sladké jedlá
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 1 61 | polievková lyžica kcal | |
cukor kryštálový | 1 21 | čajová lyžička kcal | |
cukor práškový | 0 ?? | kcal | |
droždie čerstvé | 25 26 | gramov kcal | |
lekvár slivkový | 0 ?? | kcal | |
maslo | 60 441 | gramov kcal | |
maslo | 1 111 | polievková lyžica kcal | |
mlieko plnotučné 3,5% | 200 128 | mililitrov kcal | |
múka polohrubá | 1 18 | čajová lyžička kcal | |
múka polohrubá | 400 1424 | gramov kcal | |
múka polohrubá | 0 ?? | kcal | |
olej repkový | 0 ?? | kcal | |
rum tmavý | 3 108 | polievkové lyžice kcal | |
soľ | 1 0 | štipka kcal | |
vajce slepačie | 1 88 | kus kcal | |
vaječný žĺtok | 2 114 | kusy kcal | |
zemiaky | 250 230 | gramov kcal |
Recept
1.
zemiaky 250 gramov
Zemiaky umyjeme, vložíme do vody a od zovretia 15 minút varíme. Necháme vychladiť a ošúpeme.

2.
mlieko plnotučné 3,5% 200 mililitrov • múka polohrubá 1 čajová lyžička • cukor kryštálový 1 čajová lyžička • droždie čerstvé 25 gramov
V troche vlažného mlieka rozmiešame múku s cukrom. Pridáme rozmrvené droždie a zľahka premiešame. Necháme vykysnúť prikryté na teplom mieste.

3.
múka polohrubá 400 gramov • soľ 1 štipka
Do misy nasypeme múku, pridáme štipku soli a pretlačené zemiaky(200 g).

4.
vajce slepačie 1 kus • vaječný žĺtok 2 kusy • maslo 60 gramov • rum tmavý 3 polievkové lyžice • cukor kryštálový 1 polievková lyžica
Pridáme vajce, žĺtka, rozpustené maslo, rum, cukor a kvások.

5.
Vymiesime cesto (trošku lepivé, nech vás neodrádza). Posypeme zľahka múkou a zakryjeme.

6.
Necháme na teplom mieste asi hodinu vykysnúť.


8.
Rozvaľkáme na plát 50x40 cm. Na polovicu plátu (po dĺžke) si v dvoch radoch predznačíme kruhovou formičkou(priemer 9 cm) 10 koliesok. Do stredu každého kolieska položíme čajovú lyžičku tuhého slivkového lekváru.

9.
Pomocou podložky preklopíme cesto bez lekváru na cesto s lekvárom. Zemiakové cesto je jemné a podložka je výborný pomocník, no ide to aj bez nej.

10.
Obe cestá s lekvárom uprostred vykrojíme, čím sa spoja. Zo zbytkov cesta vieme spraviť ešte 4 šišky, no môžeme ich vypražiť aj bez lekváru.

11.
Šišky necháme 15 minút podkysnúť.

12.
olej repkový • maslo 1 polievková lyžica
Do panvice nalejeme olej a pridáme kúsok masla, šišky nebudú ťahať olej. Vypražíme z jednej...

13.
...aj z druhej strany(asi 1,5 minúty každá strana na strednom plameni).

14.
Šišky vyberieme na papierovú kuchynskú utierku, ale nie sú takmer vôbec mastné.


Dobrú chuť!