Slivkové guľky zo zemiakového cesta

Recept na prípravu klasických guliek zo zemiakového cesta, plnených slivkami. Slivkové gule doplníme obľúbeným druhom posýpky.
recept,fotorecept,zemiaky,slivky,mak mletý,Sladké jedlá,Sezónne recepty
Sladké jedlá
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | 0 ?? | kcal | |
cukor škoricový | 0 ?? | kcal | |
mak mletý | 0 ?? | kcal | |
maslo | 0 ?? | kcal | |
múka hrubá | 250 873 | gramov kcal | |
slivky | 0 ?? | kcal | |
soľ | 1 0 | štipka kcal | |
vajce slepačie | 1 88 | kus kcal | |
zemiaky | 750 690 | gramov kcal | |
škrob kukuričný | 1 19 | čajová lyžička kcal |
Recept
1.
zemiaky 750 gramov
Múčnaté zemiaky (varný typ C poprípade B) v šupke uvaríme. Necháme ich poriadne vychladnúť. Po vychladnutí ich ošúpeme a nastrúhame.

2.
múka hrubá 250 gramov • soľ 1 štipka • vajce slepačie 1 kus • škrob kukuričný 1 čajová lyžička
Pridáme soľ, vajce, múku, škrob a vymiesime tuhšie cesto. Ak je cesto redšie, dosypeme múku.

3.
Rozvaľkáme na múkou posypanej doske. Cesto väčším pohárom alebo vykrajovátkom povykrajujeme (alebo nakrájame na štvorce) a do každého zabalíme očistenú a vykôstkovanú slivku, ktorú posypeme škoricovým cukrom alebo vanilkovým cukrom.

4.
Guľky varíme v osolenej vode asi 8 minút, záleží na veľkosti.
5.
maslo • cukor práškový • mak mletý
Uvarené scedíme, prepláchneme studenou vodou a polejeme roztopeným maslom. Posypeme obľúbenou posýpkou z cukru s makom alebo orechmi.

Dobrú chuť!