Slivkové guľky zo zemiakového cesta

Recept na prípravu klasických guliek zo zemiakového cesta, plnených slivkami. Slivkové gule doplníme obľúbeným druhom posýpky.
recept,fotorecept,zemiaky,slivky,mak mletý,Sladké jedlá,Sezónne recepty
Sladké jedlá
Ingrediencie
Ingrediencie
| cukor práškový | 0 ?? | kcal | |
| cukor škoricový | 0 ?? | kcal | |
| mak mletý | 0 ?? | kcal | |
| maslo | 0 ?? | kcal | |
| múka hrubá | 250 873 | gramov kcal | |
| slivky | 0 ?? | kcal | |
| soľ | 1 0 | štipka kcal | |
| vajce slepačie | 1 88 | kus kcal | |
| zemiaky | 750 690 | gramov kcal | |
| škrob kukuričný | 1 19 | čajová lyžička kcal |
Recept
1.
zemiaky 750 gramov
Múčnaté zemiaky (varný typ C poprípade B) v šupke uvaríme. Necháme ich poriadne vychladnúť. Po vychladnutí ich ošúpeme a nastrúhame.

2.
múka hrubá 250 gramov • soľ 1 štipka • vajce slepačie 1 kus • škrob kukuričný 1 čajová lyžička
Pridáme soľ, vajce, múku, škrob a vymiesime tuhšie cesto. Ak je cesto redšie, dosypeme múku.

3.
Rozvaľkáme na múkou posypanej doske. Cesto väčším pohárom alebo vykrajovátkom povykrajujeme (alebo nakrájame na štvorce) a do každého zabalíme očistenú a vykôstkovanú slivku, ktorú posypeme škoricovým cukrom alebo vanilkovým cukrom.

4.
Guľky varíme v osolenej vode asi 8 minút, záleží na veľkosti.
5.
maslo • cukor práškový • mak mletý
Uvarené scedíme, prepláchneme studenou vodou a polejeme roztopeným maslom. Posypeme obľúbenou posýpkou z cukru s makom alebo orechmi.

Dobrú chuť!
























