Makové slíže
Obľúbené domáce rezance s bohatou nádielkou maku.
recept,fotorecept,múka hrubá,vajce slepačie,mak mletý,Sladké jedlá
Sladké jedlá
Kategórie
Sladké jedlá ›
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | - | ||
mak mletý | - | ||
maslo | 80 | gramov | |
múka hladká | 0 | ||
múka hrubá | 500 | gramov | |
soľ | ¼ | čajovej lyžičky | |
soľ | - | ||
vajce slepačie | 1 | kus | |
voda | - |
Recept
1.
múka hrubá 500 gramov • vajce slepačie 1 kus • soľ ¼ čajovej lyžičky
Z múky, teplej vody, vajíčka a soli zamiesime cesto. Cesto bude zo začiatku redšie, ale necháme ho asi 15 minút odpočívať a spevnie. Viac múky preto nepridávame.
3.
Polovicu cesta na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenko. Cesto pri rozvaľkávaní otáčame a stále podsypávame múkou. S cestom sa dobre pracuje je pevné a zároveň pružné.
4.
múka hladká • voda • soľ
Okraje orežeme, a cesto pokrájame na širšie pásiky. Povrchu pomúčime a necháme schnúť pokiaľ nám vo väčšom hrnci zovrie voda s necelou čajovou lyžičkou soli na 4 litre vody.
5.
Jednotlivé pomúčené pásy naukladáme na seba a nožom nakrájame širšie rezance.
6.
Pokrájané rezance na doske rozoberieme. Idú ľahko od seba.
7.
Rezance uvaríme vo vriacej vode, od vhodenia varíme 7 minút.
8.
Uvarené precedíme a prelejeme teplou vodou. Necháme odkvapkať a vložíme do misy.
9.
maslo 80 gramov
V mise ich prelejeme rozpusteným maslom. Uzavretú misu uložíme do perín (lôžkovín) aby nevychladli a spracujeme druhú polovicu cesta. Rezance z druhej várky pridáme k prvým a premiešame. Z uvedeného množstva cesta nám vznikne asi 1 kilogram varených rezancov.
10.
Mletý mak zmiešame s cukrom a rezance s makom premiešame. A keďže "Maku nie je nikdy dosť" dávame si ho veľa a veľa :)
Dobrú chuť!