Vianočný ryžový koláč
Obľúbený ryžový nákyp tentoraz so všetkými chuťami Vianoc.
recept,fotorecept,mak mletý,orechy vlašské mleté,orechy vlašské mleté,jablká,škorica mletá,ryža guľatozrnná,Sladké jedlá,Vianočné recepty,Bezlepkové,Sezónne recepty
Sladké jedlá
Kategórie
Sladké jedlá Vianočné recepty Bezlepkové Sezónne recepty Vianočné jedlá Sezóna - Jablká (zima) Sezóna - Jablká (jeseň)
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 120 | gramov | |
cukor práškový | 50 | gramov | |
cukor vanilkový | 15 | gramov | |
hrozienka | 50 | gramov | |
jablká | 600 | gramov | |
mak mletý | 50 | gramov | |
maslo | 80 | gramov | |
maslo | - | ||
mlieko polotučné 1,5% | 1.2 | litra | |
orechy vlašské mleté | 50 | gramov | |
orechy vlašské mleté | - | ||
ryža guľatozrnná | 300 | gramov | |
vaječný bielok | 4 | kusy | |
vaječný žĺtok | 4 | kusy | |
škorica mletá | 1 | čajová lyžička |
Recept
1.
ryža guľatozrnná 300 gramov • mlieko polotučné 1,5% 1.2 litra • cukor vanilkový 15 gramov
Ryžu uvaríme v mlieku s vanilkovým cukrom. Necháme vychladiť.
2.
maslo 80 gramov • cukor kryštálový 120 gramov • vaječný žĺtok 4 kusy
Maslo vymiešame s cukrom, primiešame vaječné žĺtka.
3.
Do maslovo-vaječnej zmesi vmiešame ryžu.
5.
orechy vlašské mleté 50 gramov • hrozienka 50 gramov • maslo
Do druhej mleté orechy a do tretej umyté hrozienka. Hlbokú zapekaciu formu vymastíme maslom a rovnomerne do nej rozložíme makovú ryžu.
6.
jablká 600 gramov • cukor práškový 30 gramov • škorica mletá 1 čajová lyžička
Jablká umyjeme, ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Zmiešame ich s cukrom a škoricou.
7.
Polovicu jabĺk rozložíme na makovú ryžu.
8.
Na jablká nanesieme ryžu s hrozienkami.
9.
Na hrozienkovú ryžu dáme druhú polovicu jabĺk a nakoniec rovnomerne rozložíme aj orechovú ryžu. Pečieme zakryté v rúre pri 180°C asi 40 minút.
10.
vaječný bielok 4 kusy • cukor práškový 20 gramov
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, vmiešame cukor a sneh natrieme na horúci nákyp.
12.
...a dáme na 10-15 minút ľahko zapiecť.
13.
Podávame mierne teplé. Podľa chuti môžeme porcie preliať malinovou ovocnou šťavou.
Dobrú chuť!