Ryžový nákyp s čokoládovými jablkami

... "mňam mami, to je zákusok. A čo budeme obedovať?"... :)
recept,fotorecept,ryža guľatozrnná,jablká,Sladké jedlá,Sezónne recepty
Sladké jedlá
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 50 201 | gramov kcal | |
cukor práškový | 175 679 | gramov kcal | |
cukor vanilkový | 15 55 | gramov kcal | |
hrozienka | 80 228 | gramov kcal | |
jablká | 1.5 915 | kilogramu kcal | |
kakao - prášok | 1 31 | polievková lyžica kcal | |
kokos strúhaný | 100 693 | gramov kcal | |
maslo | 150 1101 | gramov kcal | |
maslo | 0 ?? | kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 1.5 720 | litra kcal | |
múka hrubá | 0 ?? | kcal | |
puding čokoládový - prášok | 40 ?? | gramov kcal | |
ryža guľatozrnná | 350 1208 | gramov kcal | |
vaječný bielok | 5 85 | kusov kcal | |
vaječný žĺtok | 5 285 | kusov kcal | |
voda | 100 221 | mililitrov kcal |
Recept
1.
ryža guľatozrnná 350 gramov • mlieko polotučné 1,5% 1.5 litra • cukor vanilkový 15 gramov
Ryžu umyjeme na sitku pod tečúcou vodou. Uvaríme ju v mlieku s cukrom do mäkka - takmer na kašu. Počas varenia často miešame aby nám ryža neprihorela. Uvarenú kašu necháme vychladnúť.

2.
jablká 1.5 kilogramu • cukor kryštálový 50 gramov • kakao - prášok 1 polievková lyžica
Jablká ošúpeme a nahrubo postrúhame. Krátko ich povaríme s cukrom a kakaom v hlbokom hrnci.

3.
puding čokoládový - prášok 40 gramov • voda 100 mililitrov
Puding rozmiešame vo vode, prilejeme ho k jablkám a varíme do zhustnutia. Necháme vychladnúť.



6.
... vychladenú ryžu ...


8.
Hlboký úzky pekáč vymastíme maslom a vysypeme múkou. Vložíme a rovnomerne rozotrieme polovicu ryžovej zmesi.

9.
Na ňu navrstvíme a opatrne, aby sa zmesi nepremiešali, rozotrieme jablká.

10.
Na jablká položíme opäť vrstvu ryžovej zmesi. Nákyp v pekáči uzatvoríme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 40 minút. Potom pekáč odokryjeme a nákyp 20 minút dopekáme.

11.
vaječný bielok 5 kusov • cukor práškový 50 gramov • kokos strúhaný 100 gramov
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Zašľaháme do neho cukor a kokos.

12.
Bielkovo-kokosovú penu rozotrieme na 12 malých placiek na nákyp.

13.
15 minút zapečieme. Nákyp krájame a podávame keď je vychladený na konzumnú teplotu.

Dobrú chuť!