svetvomne.sk

Celozrnná žemľovka s jablkami

     

Skvelá a jednoducho pripravená žemľovka z grahamových rožkov. Aj keď obsahuje nejaký ten trstinový cukor je oveľa zdravšia ako žemľovka z bieleho pečiva s kopou bieleho cukru.

Kuchtil

Počet porcií

6

Čas prípravy

45 min.

Náročnosť

nízka

 

Kategórie:   

 

 
 
Cukor trstinový4polievkové lyžice
Jablká500gramov
Maslo
Maslo50gramov
Med
Mlieko polotučné 1,5%225mililitrov
Rožok grahamový225gramov
Vajce slepačie2kusy
Škorica mletá2čajové lyžičky

1. 

rožok grahamový 225 g

4 ks grahamových rožkov pokrájame na asi 0,5 cm kolieska.

2. 

jablká 500 g

Jablká umyjeme a nahrubo nastrúhame aj so šupou.

3. 

maslo  cukor trstinový 1 PL

Zapekaciu misu (priemer 22 cm) vymastíme maslom a poukladáme do nej tretinu nakrájaných rožkov. Posypeme cukrom.

4. 

škorica mletá 1 ČL  cukor trstinový 1 PL

Pridáme polovicu jabĺk a posypeme škoricou a opäť cukrom.

5. 

cukor trstinový 1 PL

Poukladáme druhú tretinu rožkov a posypeme cukrom.

6. 

škorica mletá 1 ČL  cukor trstinový 1 PL

Na rožky rozložíme druhú polovicu jabĺk, posypeme škoricou a cukrom.

7. 

mlieko polotučné 1,5% 225 ml  vajce slepačie 2 ks

Jablká zakryjeme zbytkom rožkov. V mlieku rozmiešame vajíčka a žemľovku zalejeme. Chvíľu počkáme kým sa nálev vsiakne a potom rukami zľahka žemľovku stlačíme.

8. 

maslo 50 g

Na vrch nastrúhame nahrubo maslo.

9. 

Zakryjeme a pri 200°C zapekáme 25 minút. Odokryjeme a necháme zvrchu 5 minút zapiecť.

10. 

Vychladenú žemľovku vyklopíme a nakrájame na 6 porcií.

11. 

med

Porcie polejeme, podľa chuti, lyžičkou medu.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť