svetvomne.sk

Jablkovo-orechová a jablkovo-maková štrúdľa

     

Príprava jednoduchých štrúdiel z lístkového cesta.

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

60 min.

Náročnosť

stredná

 

 

 
 
Cesto lístkové800gramov
Cukor kryštálový200gramov
Hrozienka100gramov
Jablká1000gramov
Mak mletý200gramov
Orechy vlašské100gramov
Strúhanka2polievkové lyžice
Vajce slepačie1kus
Vajce slepačie
Škorica mletá1čajová lyžička

1. Jablkovo-orechová

cesto lístkové 400 g  jablká 500 g  strúhanka 1 PL

Jablká očistíme, rozštvrtíme, odstránime jadrovníky a nakrájame ich na malé kúsky - hrubšie plátky. Lístkové cesto natenko rozvaľkáme na pomúčenej doske a posypeme strúhankou.

Jablkovo-orechová

2. 

hrozienka 50 g  orechy vlašské 100 g  škorica mletá 1 ČL  cukor kryštálový 100 g

Hrozienka namočíme do studenej vody, orechy nožom nasekáme. Na cesto rozložíme jablká, posypeme ich škoricou, pridáme scedené hrozienka, orechy a všetko zasypeme cukrom.

3. 

vajce slepačie 1 ks

Cesto stočíme opatrne do rolády, okraje stláčame. Dávame pozor, aby sa nám cesto nepretrhlo a aby sme štrúdľu jemne ale pevne stočili. Preložíme ju na plech vyložený papierom na pečenie. Popicháme špáradlom a natrieme celú rozšľahaným vajcom.

4. 

Povrch jemne narežeme, naznačíme jednotlivé porcie, a tiež aby mala kade unikať para a štrúdľa nepraskla, znovu potrieme vajíčkom.

5. 

Pečieme vo vopred rozohriatej rúre na strednom stupni cca 30 minút. Po upečení pocukrujeme práškovým cukrom a necháme dobre vychladnúť, až potom krájame a servírujeme.

6. Jablkovo-maková

cesto lístkové 400 g  strúhanka 1 PL  jablká 500 g  hrozienka 50 g  mak mletý 200 g  cukor kryštálový 100 g  vajce slepačie

Postup prípravy je taký istý ako pri jablkovo-orechovej štrúdli. Namiesto orechov však použijeme mletý mak.

Jablkovo-maková

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť