Jablkovo-orechová a jablkovo-maková štrúdľa
Príprava jednoduchých štrúdiel z lístkového cesta.
recept,fotorecept,jablká,jablká,orechy vlašské,mak mletý,Štrúdle,Maďarská kuchyňa,Sezónne recepty
Štrúdle
Maďarská kuchyňa
Kategórie
Štrúdle › Maďarská kuchyňa › Sezónne recepty › Sezóna - Jablká (jeseň) › Dezerty z jabĺk › Sezóna - Jablká (zima) › Sezóna - Orechy ›
Ingrediencie
Ingrediencie
cesto lístkové | 800 | gramov | |
cukor kryštálový | 200 | gramov | |
hrozienka | 100 | gramov | |
jablká | 1000 | gramov | |
mak mletý | 200 | gramov | |
orechy vlašské | 100 | gramov | |
strúhanka | 2 | polievkové lyžice | |
vajce slepačie | 1 | kus | |
vajce slepačie | - | ||
škorica mletá | 1 | čajová lyžička |
Recept
1. Jablkovo-orechová
cesto lístkové 400 gramov • jablká 500 gramov • strúhanka 1 polievková lyžica
Jablká očistíme, rozštvrtíme, odstránime jadrovníky a nakrájame ich na malé kúsky - hrubšie plátky. Lístkové cesto natenko rozvaľkáme na pomúčenej doske a posypeme strúhankou.
2.
hrozienka 50 gramov • orechy vlašské 100 gramov • škorica mletá 1 čajová lyžička • cukor kryštálový 100 gramov
Hrozienka namočíme do studenej vody, orechy nožom nasekáme. Na cesto rozložíme jablká, posypeme ich škoricou, pridáme scedené hrozienka, orechy a všetko zasypeme cukrom.
3.
vajce slepačie 1 kus
Cesto stočíme opatrne do rolády, okraje stláčame. Dávame pozor, aby sa nám cesto nepretrhlo a aby sme štrúdľu jemne ale pevne stočili. Preložíme ju na plech vyložený papierom na pečenie. Popicháme špáradlom a natrieme celú rozšľahaným vajcom.
4.
Povrch jemne narežeme, naznačíme jednotlivé porcie, a tiež aby mala kade unikať para a štrúdľa nepraskla, znovu potrieme vajíčkom.
5.
Pečieme vo vopred rozohriatej rúre na strednom stupni cca 30 minút. Po upečení pocukrujeme práškovým cukrom a necháme dobre vychladnúť, až potom krájame a servírujeme.
6. Jablkovo-maková
cesto lístkové 400 gramov • strúhanka 1 polievková lyžica • jablká 500 gramov • hrozienka 50 gramov • mak mletý 200 gramov • cukor kryštálový 100 gramov • vajce slepačie
Postup prípravy je taký istý ako pri jablkovo-orechovej štrúdli. Namiesto orechov však použijeme mletý mak.
Dobrú chuť!