svetvomne.sk

Šomló halušky (Somlói galuska)

    

Báječný zákusok z maďarskej kuchyne pripravený podľa tradičnej receptúry. Časovo náročnejšia príprava posúva túto kulinársku špecialitu len do luxusnejších reštaurácií. Skutočne stojí za to pripraviť si túto chýrnu dobrotu doma a prekvapiť vašich blízkych.

Kuchtil

Počet porcií

16

Čas prípravy

2 h.

Náročnosť

vysoká

 

 

 
 
cukor kryštálový140gramov
cukor práškový80gramov
cukor vanilkový20gramov
džem jahodový150gramov
hrozienka100gramov
kakao - prášok70gramov
kakao - prášok-
kypriaci prášok do pečiva1čajová lyžička
maslo50gramov
mlieko polotučné 1,5%1000mililitrov
múka hladká240gramov
orechy vlašské100gramov
orechy vlašské mleté40gramov
rum tmavý135mililitrov
soľ-
vajce slepačie6kusov
vaječný bielok6kusov
vaječný žĺtok4kusy
voda375mililitrov
voda1polievková lyžica
čokoláda100gramov

1. 

cukor kryštálový 40 gramov  voda 300 mililitrov  hrozienka 100 gramov  rum tmavý 60 mililitrov

Cukor upálime na karamel, zalejeme vodou a rozvaríme. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Prisypeme umyté hrozienka a prilejeme rum.

2. 

vajce slepačie 6 kusov  cukor práškový 80 gramov

Žĺtky a cukor vyšľaháme do peny.

3. 

vaječný bielok 6 kusov  soľ  múka hladká 140 gramov  kypriaci prášok do pečiva 1 čajová lyžička

Do bielkov pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh. Múku zmiešame s kypriacim práškom a spolu so snehom striedavo primiešame k žĺtkom.

4. 

orechy vlašské mleté 40 gramov  kakao - prášok 20 gramov  voda 1 polievková lyžica

Cesto rozdelíme do troch misiek. Do jednej misky primiešame orechy, do druhej kakao s trochou vody.

5. 

Cestá postupne upečieme na plechu (cca 20x16 cm)vyloženom papierom na pečenie. Pečieme 10-12 minút pri teplote 180°C. (Tip: Na veľkom plechu môžeme upiecť naraz dve cestá, ak si pomocou papiera na pečenie cestá oddelíme).

6. 

Z teplých upečených korpusov odstránime papier. Prvé - biele cesto vložíme do hranatej hlbokej misy. Ostatné cestá rozložíme na dosku. Všetky popolievame karamelovo-rumovým rozvarom.

7. 

mlieko polotučné 1,5% 800 mililitrov  cukor kryštálový 100 gramov  cukor vanilkový 20 gramov

Mlieko, kryštálový a vanilkový cukor privedieme do varu.

8. 

mlieko polotučné 1,5% 200 mililitrov  vaječný žĺtok 4 kusy  múka hladká 100 gramov

V mlieku rozmiešame vaječné žĺtka s múkou dohladka.

9. 

Cestíčko prilejeme do mlieka a uvaríme kašu.

10. 

maslo 50 gramov  džem jahodový 150 gramov

Do kaše vmiešame kúsok masla. Korpusy natrieme rozmiešaným džemom.

11. 

orechy vlašské 100 gramov

Orechy nasekáme nadrobno. Korpus v miske posypeme tretinou orechov a tretinou hrozienok.

12. 

Polejeme tretinou kaše.

13. 

Položíme tmavé cesto. Postup opakujeme. Položíme orechový korpus a opäť postup opakujeme.

14. 

kakao - prášok

Nakoniec posypeme preosiatym kakaom, zakryjeme a uložíme na 12 hodín do chladničky.

15. 

čokoláda 100 gramov  kakao - prášok 50 gramov  voda 75 mililitrov  rum tmavý 75 mililitrov

V hrnci rozpustíme čokoládu s vodou a kakaom. Po vychladnutí zamiešame rum.

16. Servírovanie

Pomocou polievkovej lyžice vykrajujeme zo zákuska "halušky".

Servírovanie

17. 

Halušky kladieme na dezertné taniere, do pohárov,...

18. 

... alebo misiek. Polejeme čokoládovo-rumovým topingom a ozdobíme šľahačkou. Na jednu porciu použijeme asi 3 - 4 podľa veľkosti aká sa nám podarí vykrojiť.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť