RECEPTY

Šomló halušky (Somlói galuska)

Šomló halušky (Somlói galuska)

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Báječný zákusok z maďarskej kuchyne pripravený podľa tradičnej receptúry. Časovo náročnejšia príprava posúva túto kulinársku špecialitu len do luxusnejších reštaurácií. Skutočne stojí za to pripraviť si túto chýrnu dobrotu doma a prekvapiť vašich blízkych.

recept,fotorecept,hrozienka,džem jahodový,orechy vlašské,čokoláda,Zákusky,Maďarská kuchyňa

Zákusky

Maďarská kuchyňa

Kuchtil

Počet porcií

16

Čas prípravy

2 h.

Náročnosť

vysoká

Ingrediencie

Ingrediencie

cukor kryštálový

140

563

gramov

kcal

cukor práškový

80

311

gramov

kcal

cukor vanilkový

20

73

gramov

kcal

džem jahodový

150

368

gramov

kcal

hrozienka

100

284

gramov

kcal

kakao - prášok

70

215

gramov

kcal

kakao - prášok

0

??

kcal

kypriaci prášok do pečiva

1

4

čajová lyžička

kcal

maslo

50

367

gramov

kcal

mlieko polotučné 1,5%

1000

480

mililitrov

kcal

múka hladká

240

833

gramov

kcal

orechy vlašské

100

674

gramov

kcal

orechy vlašské mleté

40

270

gramov

kcal

rum tmavý

135

323

mililitrov

kcal

soľ

0

??

kcal

vajce slepačie

6

528

kusov

kcal

vaječný bielok

6

101

kusov

kcal

vaječný žĺtok

4

228

kusy

kcal

voda

375

0

mililitrov

kcal

voda

1

0

polievková lyžica

kcal

čokoláda

100

513

gramov

kcal

 

Recept

1. 

cukor kryštálový 40 gramov  voda 300 mililitrov  hrozienka 100 gramov  rum tmavý 60 mililitrov

Cukor upálime na karamel, zalejeme vodou a rozvaríme. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Prisypeme umyté hrozienka a prilejeme rum.

Cukor upálime na karamel, zalejeme vodou a...

2. 

vajce slepačie 6 kusov  cukor práškový 80 gramov

Žĺtky a cukor vyšľaháme do peny.

Žĺtky a cukor vyšľaháme do peny....

3. 

vaječný bielok 6 kusov  soľ  múka hladká 140 gramov  kypriaci prášok do pečiva 1 čajová lyžička

Do bielkov pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh. Múku zmiešame s kypriacim práškom a spolu so snehom striedavo primiešame k žĺtkom.

Do bielkov pridáme štipku soli a vyšľaháme...

4. 

orechy vlašské mleté 40 gramov  kakao - prášok 20 gramov  voda 1 polievková lyžica

Cesto rozdelíme do troch misiek. Do jednej misky primiešame orechy, do druhej kakao s trochou vody.

Cesto rozdelíme do troch misiek. Do jednej misky...

5. 

Cestá postupne upečieme na plechu (cca 20x16 cm)vyloženom papierom na pečenie. Pečieme 10-12 minút pri teplote 180°C. (Tip: Na veľkom plechu môžeme upiecť naraz dve cestá, ak si pomocou papiera na pečenie cestá oddelíme).

Cestá postupne upečieme na plechu (cca 20x16...

6. 

Z teplých upečených korpusov odstránime papier. Prvé - biele cesto vložíme do hranatej hlbokej misy. Ostatné cestá rozložíme na dosku. Všetky popolievame karamelovo-rumovým rozvarom.

Z teplých upečených korpusov odstránime...

7. 

mlieko polotučné 1,5% 800 mililitrov  cukor kryštálový 100 gramov  cukor vanilkový 20 gramov

Mlieko, kryštálový a vanilkový cukor privedieme do varu.

Mlieko, kryštálový a vanilkový cukor...

8. 

mlieko polotučné 1,5% 200 mililitrov  vaječný žĺtok 4 kusy  múka hladká 100 gramov

V mlieku rozmiešame vaječné žĺtka s múkou dohladka.

V mlieku rozmiešame vaječné žĺtka s múkou...

9. 

Cestíčko prilejeme do mlieka a uvaríme kašu.

Cestíčko prilejeme do mlieka a uvaríme kašu....

10. 

maslo 50 gramov  džem jahodový 150 gramov

Do kaše vmiešame kúsok masla. Korpusy natrieme rozmiešaným džemom.

Do kaše vmiešame kúsok masla. Korpusy natrieme...

11. 

orechy vlašské 100 gramov

Orechy nasekáme nadrobno. Korpus v miske posypeme tretinou orechov a tretinou hrozienok.

Orechy nasekáme nadrobno. Korpus v miske posypeme...

12. 

Polejeme tretinou kaše.

Polejeme tretinou kaše....

13. 

Položíme tmavé cesto. Postup opakujeme. Položíme orechový korpus a opäť postup opakujeme.

Položíme tmavé cesto. Postup opakujeme....

14. 

kakao - prášok

Nakoniec posypeme preosiatym kakaom, zakryjeme a uložíme na 12 hodín do chladničky.

Nakoniec posypeme preosiatym kakaom, zakryjeme a...

15. 

čokoláda 100 gramov  kakao - prášok 50 gramov  voda 75 mililitrov  rum tmavý 75 mililitrov

V hrnci rozpustíme čokoládu s vodou a kakaom. Po vychladnutí zamiešame rum.

V hrnci rozpustíme čokoládu s vodou a kakaom....

16. Servírovanie

Pomocou polievkovej lyžice vykrajujeme zo zákuska "halušky".

Pomocou polievkovej lyžice vykrajujeme zo...

17. 

Halušky kladieme na dezertné taniere, do pohárov,...

Halušky kladieme na dezertné taniere, do...

18. 

... alebo misiek. Polejeme čokoládovo-rumovým topingom a ozdobíme šľahačkou. Na jednu porciu použijeme asi 3 - 4 podľa veľkosti aká sa nám podarí vykrojiť.

... alebo misiek. Polejeme čokoládovo-rumovým...

Dobrú chuť!

Odporúčané recepty

Články

Obľúbené vyhľadávania

Najpopulárnejšie recepty

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 9 • Prihlásiť