svetvomne.sk

Šomló halušky (Somlói galuska)

Šomló halušky (Somlói galuska)

    

Báječný zákusok z maďarskej kuchyne pripravený podľa tradičnej receptúry. Časovo náročnejšia príprava posúva túto kulinársku špecialitu len do luxusnejších reštaurácií. Skutočne stojí za to pripraviť si túto chýrnu dobrotu doma a prekvapiť vašich blízkych.

Kuchtil

Počet porcií

16

Čas prípravy

2 h.

Náročnosť

vysoká

 

 

1. 

cukor kryštálový 40 gramov  voda 300 mililitrov  hrozienka 100 gramov  rum tmavý 60 mililitrov

Cukor upálime na karamel, zalejeme vodou a rozvaríme. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Prisypeme umyté hrozienka a prilejeme rum.

2. 

vajce slepačie 6 kusov  cukor práškový 80 gramov

Žĺtky a cukor vyšľaháme do peny.

3. 

vaječný bielok 6 kusov  soľ  múka hladká 140 gramov  kypriaci prášok do pečiva 1 čajová lyžička

Do bielkov pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh. Múku zmiešame s kypriacim práškom a spolu so snehom striedavo primiešame k žĺtkom.

4. 

orechy vlašské mleté 40 gramov  kakao - prášok 20 gramov  voda 1 polievková lyžica

Cesto rozdelíme do troch misiek. Do jednej misky primiešame orechy, do druhej kakao s trochou vody.

5. 

Cestá postupne upečieme na plechu (cca 20x16 cm)vyloženom papierom na pečenie. Pečieme 10-12 minút pri teplote 180°C. (Tip: Na veľkom plechu môžeme upiecť naraz dve cestá, ak si pomocou papiera na pečenie cestá oddelíme).

6. 

Z teplých upečených korpusov odstránime papier. Prvé - biele cesto vložíme do hranatej hlbokej misy. Ostatné cestá rozložíme na dosku. Všetky popolievame karamelovo-rumovým rozvarom.

7. 

mlieko polotučné 1,5% 800 mililitrov  cukor kryštálový 100 gramov  cukor vanilkový 20 gramov

Mlieko, kryštálový a vanilkový cukor privedieme do varu.

8. 

mlieko polotučné 1,5% 200 mililitrov  vaječný žĺtok 4 kusy  múka hladká 100 gramov

V mlieku rozmiešame vaječné žĺtka s múkou dohladka.

9. 

Cestíčko prilejeme do mlieka a uvaríme kašu.

10. 

maslo 50 gramov  džem jahodový 150 gramov

Do kaše vmiešame kúsok masla. Korpusy natrieme rozmiešaným džemom.

11. 

orechy vlašské 100 gramov

Orechy nasekáme nadrobno. Korpus v miske posypeme tretinou orechov a tretinou hrozienok.

12. 

Polejeme tretinou kaše.

13. 

Položíme tmavé cesto. Postup opakujeme. Položíme orechový korpus a opäť postup opakujeme.

14. 

kakao - prášok

Nakoniec posypeme preosiatym kakaom, zakryjeme a uložíme na 12 hodín do chladničky.

15. 

čokoláda 100 gramov  kakao - prášok 50 gramov  voda 75 mililitrov  rum tmavý 75 mililitrov

V hrnci rozpustíme čokoládu s vodou a kakaom. Po vychladnutí zamiešame rum.

16. Servírovanie

Pomocou polievkovej lyžice vykrajujeme zo zákuska "halušky".

Servírovanie

17. 

Halušky kladieme na dezertné taniere, do pohárov,...

18. 

... alebo misiek. Polejeme čokoládovo-rumovým topingom a ozdobíme šľahačkou. Na jednu porciu použijeme asi 3 - 4 podľa veľkosti aká sa nám podarí vykrojiť.

Dobrú chuť!

cukor kryštálový140gramov
cukor práškový80gramov
cukor vanilkový20gramov
džem jahodový150gramov
hrozienka100gramov
kakao - prášok70gramov
kakao - prášok-
kypriaci prášok do pečiva1čajová lyžička
maslo50gramov
mlieko polotučné 1,5%1000mililitrov
múka hladká240gramov
orechy vlašské100gramov
orechy vlašské mleté40gramov
rum tmavý135mililitrov
soľ-
vajce slepačie6kusov
vaječný bielok6kusov
vaječný žĺtok4kusy
voda375mililitrov
voda1polievková lyžica
čokoláda100gramov

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť