Medové rezy s orechovou grilážou

Vynikajúci recept na rezy s citrónovo mliečnym krémom a sladkou a chrumkavou grilážkou na povrchu.
recept,fotorecept,med,med,orechy vlašské,Zákusky
Zákusky
Kuchtil
Počet porcií
20
Hmotnosť porcie
160 g
Energia porcie
655 kcal
Čas prípravy
60 min.
Náročnosť
stredná
Ingrediencie
Ingrediencie
aróma vanilková | 1 36 | polievková lyžica kcal | |
citrónová šťava | 2 7 | polievkové lyžice kcal | |
cukor práškový | 420 1630 | gramov kcal | |
cukor vanilkový | 24 87 | gramov kcal | |
jedlá sóda (sóda bikarbóna) | 2 0 | čajové lyžičky kcal | |
maslo | 730 5359 | gramov kcal | |
med | 170 558 | gramov kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 2 15 | polievkové lyžice kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 600 288 | mililitrov kcal | |
múka hladká | 560 1944 | gramov kcal | |
orechy vlašské | 400 2696 | gramov kcal | |
rum tmavý | 1 36 | polievková lyžica kcal | |
vajce slepačie | 2 176 | kusy kcal | |
škrob kukuričný | 70 253 | gramov kcal |
Recept
1.
múka hladká 500 gramov • cukor práškový 200 gramov • jedlá sóda (sóda bikarbóna) 2 čajové lyžičky • cukor vanilkový 12 gramov • maslo 200 gramov • med 70 gramov • mlieko polotučné 1,5% 2 polievkové lyžice • rum tmavý 1 polievková lyžica • vajce slepačie 2 kusy
V miske zmiešame múku, cukor, jedlú sódu. Primiešame rozpustené maslo, med, mlieko, rum a vajcia.

2.
Vymiesime hladké cesto, ktoré dáme na 15 minút zachladiť aby sa s ním lepšie pracovalo.

3. Orechová griláž
orechy vlašské 400 gramov • cukor práškový 60 gramov • cukor vanilkový 12 gramov • med 100 gramov • maslo 130 gramov
Počas chladenia cesta pripravíme orechovú griláž. Na panvicu dáme na veľmi jemne nasekané orechy s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme maslo a med. Za stáleho miešania zahrievame na mierom ohni, pokiaľ sa maslo a med nerozpustí a cukor nezačne zľahka karamelizovať a následne odstavíme z ohňa.

4.
Zachladené cesto rozdelíme na dve rovnaké časti, rozvaľkáme ich a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak sa cesto pri prenášaní na plech potrhá, nevadí, na plechu ho rukami pospájame. Prvý plát vložíme do rúry a pečieme pri teplote 200°C asi 8 minút, pokiaľ nezačne plát zlatnúť.

5.
Kým sa prvý plát pečie, na druhý rozvaľkaný plát na plechu rovnomerne nanesieme orechovú griláž a tiež ho upečieme.

6. Príprava krému
mlieko polotučné 1,5% 600 mililitrov • škrob kukuričný 70 gramov • múka hladká 60 gramov • citrónová šťava 2 polievkové lyžice • aróma vanilková 1 polievková lyžica
V troche studeného mlieka si rozmiešame kukuričný škrob, múku a prilejeme k vriacemu mlieku. Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Do teplej kaše vmiešame citrónovú šťavu a vanilkový extrakt. Za občasného miešania necháme vychladnúť.

7.
maslo 400 gramov • cukor práškový 160 gramov
V miske vymiešame zmäknuté maslo s cukrom. Postupne k maslu primiešavame vychladnutú kašu.

8.
Na plát bez griláže rovnomerne rozotrieme krém a ten prikryjeme plátom s grilážou. Zákusok dáme do chladničky, najlepší je o dva dni, keď zákusok zmäkne.

Dobrú chuť!