svetvomne.sk

Medové rezy s orechovou grilážou

    

Vynikajúci recept na rezy s citrónovo mliečnym krémom a sladkou a chrumkavou grilážkou na povrchu.

Kuchtil

Počet porcií

20

Čas prípravy

60 min.

Náročnosť

stredná

 

 

 
 
aróma vanilková1polievková lyžica
citrónová šťava2polievkové lyžice
cukor práškový420gramov
cukor vanilkový24gramov
jedlá sóda (sóda bikarbóna)2čajové lyžičky
maslo730gramov
med170gramov
mlieko polotučné 1,5%2polievkové lyžice
mlieko polotučné 1,5%600mililitrov
múka hladká560gramov
orechy vlašské400gramov
rum tmavý1polievková lyžica
vajce slepačie2kusy
škrob kukuričný70gramov

1. 

múka hladká 500 gramov  cukor práškový 200 gramov  jedlá sóda (sóda bikarbóna) 2 čajové lyžičky  cukor vanilkový 12 gramov  maslo 200 gramov  med 70 gramov  mlieko polotučné 1,5% 2 polievkové lyžice  rum tmavý 1 polievková lyžica  vajce slepačie 2 kusy

V miske zmiešame múku, cukor, jedlú sódu. Primiešame rozpustené maslo, med, mlieko, rum a vajcia.

2. 

Vymiesime hladké cesto, ktoré dáme na 15 minút zachladiť aby sa s ním lepšie pracovalo.

3. Orechová griláž

orechy vlašské 400 gramov  cukor práškový 60 gramov  cukor vanilkový 12 gramov  med 100 gramov  maslo 130 gramov

Počas chladenia cesta pripravíme orechovú griláž. Na panvicu dáme na veľmi jemne nasekané orechy s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme maslo a med. Za stáleho miešania zahrievame na mierom ohni, pokiaľ sa maslo a med nerozpustí a cukor nezačne zľahka karamelizovať a následne odstavíme z ohňa.

Orechová griláž

4. 

Zachladené cesto rozdelíme na dve rovnaké časti, rozvaľkáme ich a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak sa cesto pri prenášaní na plech potrhá, nevadí, na plechu ho rukami pospájame. Prvý plát vložíme do rúry a pečieme pri teplote 200°C asi 8 minút, pokiaľ nezačne plát zlatnúť.

5. 

Kým sa prvý plát pečie, na druhý rozvaľkaný plát na plechu rovnomerne nanesieme orechovú griláž a tiež ho upečieme.

6. Príprava krému

mlieko polotučné 1,5% 600 mililitrov  škrob kukuričný 70 gramov  múka hladká 60 gramov  citrónová šťava 2 polievkové lyžice  aróma vanilková 1 polievková lyžica

V troche studeného mlieka si rozmiešame kukuričný škrob, múku a prilejeme k vriacemu mlieku. Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Do teplej kaše vmiešame citrónovú šťavu a vanilkový extrakt. Za občasného miešania necháme vychladnúť.

Príprava krému

7. 

maslo 400 gramov  cukor práškový 160 gramov

V miske vymiešame zmäknuté maslo s cukrom. Postupne k maslu primiešavame vychladnutú kašu.

8. 

Na plát bez griláže rovnomerne rozotrieme krém a ten prikryjeme plátom s grilážou. Zákusok dáme do chladničky, najlepší je o dva dni, keď zákusok zmäkne.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť