Mliečna šošovicová polievka
Klasická mliečna šošovicová polievka so zemiakmi. Polievku obľubujú nielen dospelí, ktorí si ju môžu prichutiť octom, ale aj deti. Pri príprave polievky pre tých najmenších varíme polievku bez soli.
recept,fotorecept,zemiaky,šošovica sterilizovaná,mlieko plnotučné 3,5%,smotana kyslá (14-18% tuku),Strukovinové polievky,Jedlá pre deti
Strukovinové polievky
Ingrediencie
Ingrediencie
korenie rasca mletá | ½ | čajovej lyžičky | |
maslo | 30 | gramov | |
mlieko plnotučné 3,5% | 800 | mililitrov | |
múka hladká | 50 | gramov | |
smotana kyslá (14-18% tuku) | 200 | gramov | |
soľ | 1 | čajová lyžička | |
voda | 750 | mililitrov | |
zemiaky | 250 | gramov | |
šošovica sterilizovaná | 500 | gramov |
Recept
1.
zemiaky 250 gramov • voda 750 mililitrov • soľ 1 čajová lyžička • korenie rasca mletá ½ čajovej lyžičky
Očistené, umyté zemiaky pokrájame na malé kocky a dáme variť do vody. Pridáme soľ a rascu.
2.
šošovica sterilizovaná 500 gramov
Do uvarených zemiakov pridáme sterilizovanú šošovicu bez nálevu. Pokiaľ varíme polievku zo sušenej šošovice tú najprv uvaríme, zvlášť v hrnci, do mäkka.
3.
mlieko plnotučné 3,5% 800 mililitrov • smotana kyslá (14-18% tuku) 200 gramov • múka hladká 50 gramov
V mlieku rozmiešame smotanu a múku. Hrniec odstavíme zo sporáka a primiešame zátrepku. Potom hrniec vrátime na sporák a polievku krátko prevaríme.
5.
Polievku podávame ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou. Chutná je s chlebíkom natretým maslom.
Dobrú chuť!