Plnená paprika
Recept na plnenú papriku podľa tradičného postupu zdedeného cez generácie. Papriky plnené zmesou ryže a mäska v sladkej hustej paradajkovej omáčke obľubujú rovnako dospelí aj deti.
recept,fotorecept,paprika,bravčové mleté mäso,paradajkový pretlak,Bravčové mäso,Bezlaktózové
Bravčové mäso
Ingrediencie
Ingrediencie
bobkový list | 4 | kusy | |
bravčové mleté mäso | 800 | gramov | |
cibuľa | 120 | gramov | |
cukor kryštálový | 120 | gramov | |
korenie čierne mleté | ½ | čajovej lyžičky | |
múka polohrubá | 100 | gramov | |
ocot | 1 | polievková lyžica | |
olej olivový | 3 | polievkové lyžice | |
paprika | 800 | gramov | |
paradajkový pretlak | 1.5 | litra | |
ryža | 200 | gramov | |
soľ | 4 | čajové lyžičky | |
vajce slepačie | 1 | kus | |
voda | 1.5 | litra | |
voda | 100 | mililitrov |
Recept
1. Príprava ryže a paprík
ryža 200 gramov • soľ 1 čajová lyžička • paprika 800 gramov
Ryžu uvaríme a necháme vychladnúť. Papriky umyjeme, odstránime stopku a opatrne vydlabeme jaderník. Papriky nesmieme poškodiť.
2. Príprava plnky do paprík
cibuľa 120 gramov • olej olivový 3 polievkové lyžice • bravčové mleté mäso 800 gramov • vajce slepačie 1 kus • korenie čierne mleté ½ čajovej lyžičky • soľ 1 čajová lyžička
Cibuľu očistíme, pokrájame, opečieme na olivovom oleji (alebo bravčovej masti). Do misy vložíme vychladenú ryžu, pridáme mleté mäso, vajce, mleté čierne korenie a vychladenú cibuľu.
3. Plnenie paprík
múka polohrubá 50 gramov
Zmes jemne vtláčame do pripravených paprík. Otvor z ktorého zmes trčí namáčame v hladkej múke. Zo zvyšnej zmesi vytvarujeme guľky, ktoré tiež jemne obalíme v múke.
4. Príprava paradajkovej omáčky
paradajkový pretlak 1.5 litra • voda 1.5 litra • soľ 2 čajové lyžičky • ocot 1 polievková lyžica • cukor kryštálový 120 gramov • bobkový list 4 kusy • múka polohrubá 50 gramov • voda 100 mililitrov
Do väčšieho hrnca nalejeme paradajkový pretlak, pridáme vodu, soľ, cukor, ocot a bobkový list. Uvedieme do varu. V menšej miske si pripravíme zátrepku z vody a múky. Tú vlejeme do omáčky a za stáleho miešania necháme omáčku zovrieť.
5. Varenie
Do vriacej omáčky opatrne vhadzujeme naplnenú papriku a pripravené guľky. Varíme pod pokrievkou 1,5 hodiny. Občas veľmi opatrne premiešame. Guľky sa nesmú rozbiť ani prichytiť na dno hrnca.
6. Servírujeme
Podávame teplé s parenou knedľou, alebo varenými zemiakmi či chlebom.
Dobrú chuť!