RECEPTY

soľ

Je chemická zlúčenina (chlorid sodný) kryštalického typu vytvorená prírodou. Obsahuje dve základné zložky, ktoré sú pre ľudský organizmus nevyhnutné: sodík (40%) a chlór (60%). Podľa toho odkiaľ soľ pochádza môže mať rôznu chuť vďaka obsahu minerálov v danej oblasti. Jej základnú chuť však v záujme zdravia umelo ovplyvňuje aj človek. Pridávaním (jód, draslík...) či uberaním (sodík) látok.

salt.jpg

Správne množstvo soli sa sa významne podieľa na vnútornej rovnováhe ľudského organizmu - homeostáze. Sodík je hlavným minerálom mimobunkovej tekutiny, akou sú krvná plazma, lymfa, mozgovomiešny mok. Práve v tejto mimobunkovej tekutine viaže sodík na seba vodu, čo zabezpečuje organizmu trvalý objem tekutín. Pri správnom dávkovaní nám pomáha zabrániť vyčerpaniu, ktoré vyvoláva vysoká teplota a prehriatie organizmu. Zabezpečuje normálnu činnosť svalov a nervov. Obsahujú ho dôležité orgánové tekutiny: žalúdočná šťava, žlč, tráviace šťavy pankreasu, sliny, pot, moč a stolica. Sodík v primeranom množstve je nevyhnutný pre látkovú premenu. Soľ podporuje trávenie, čistí žalúdok a je aj dobrým preháňadlom. Ako kloktadlo pomáha pri bolestiach v krku, pri zápaloch mandlí a ďasien. Výplachom nosohltana slanou vodou možno účinne predchádzať nádche. Priaznivo vplýva na pokožku a zabezpečuje jej intenzívne prekrvenie. Ľudia poväčšine svoje pokrmy presoľujú. Častokrát už pri raňajkách skonzumujú odporúčanú dennú dávku soli, ktorá je maximálne 6 g. A tak priemerná spotreba stúpa až na trojnásobok odporúčaných hodnôt. Presáľanie jedál je veľmi zlý zvyk a nemá nič spoločné s potrebou, na ktorú sa mnohí odvolávajú. Po čase vzniká od soli určitá chuťová závislosť, ktorú si budujeme od detstva. Detský organizmus sa prirodzene bráni veľkému množstvu soli. Deti odmietajú potravu, ktorá sa dospelým zdá normálne slaná, preto by sme mali jedlám pre deti venovať zvýšenú pozornosť. Potreba soli u ľudí sa však líši. Treba zohľadniť ročné obdobie, vek, zdravotný stav a pravidelnú fyzickú aktivitu. U starších ľudí platí vo všeobecnosti nižšia hranica skutočnej potreby. U fyzicky aktívnych ľudí, najmä v lete, treba stratu minerálov pri potení doplniť. Nadmerné dávky soli, na ktoré si zvykneme, môžu zapríčiniť neskoršie zdravotné problémy. Naše telo si po slanom jedle žiada viac tekutín a obličky musia pracovať na plné obrátky. Soľ vyvoláva chorobné zadržiavanie tekutín, ktoré sprevádza závrat a opuchy nôh. Nadbytok môže ovplyvniť aj bielkovinový metabolizmus a tým zapríčiniť poruchy výživy. Najčastejším problémom je však vysoký krvný tlak. Aj keď príčiny tohoto ochorenia treba vidieť komplexne (genetické predispozície, stresové faktory, porucha funkcie obličiek, ateroskleróza, hormonálne vplyvy, obezita) bol dokázaný významne nižší výskyt tejto choroby u ľudí so spotrebou soli nižšou ako 4 gramy denne. Neprimerane nízky príjem soli škodí najmä počas letných dní, keď sa stráca potením výrazne viac tekutín a tým aj soľ. Tú je najvhodnejšie nahradiť minerálnymi vodami, pričom si treba vždy pozrieť obsah sodíka v minerálke. Zvlášť ľudia s ochorením srdca a pečene a gravidné ženy by mali príjem sodíka obmedziť. U pacientov s chorobami obličiek môže viesť nedostatok kuchynskej soli k zníženiu sodíka a chloridov v krvi a tým dôjde k prudkému odvodneniu. Ako znížiť spotrebu soli ? Znižovať množstvo soli v potrave treba opatrne a stravovacie návyky meniť postupne. Organizmus vyžaduje istý čas aby si zvykol a nenastali prudké výkyvy krvného tlaku. Zo začiatku je vhodné soliť jedlo až keď je uvarené, takto chuť vydrží. Počas varenia soľ zaniká. Pri príprave jedál znížte spotrebu kypriacich práškov a sódy bikarbóny. Obmedzte konzumáciu údenín, slaných orieškov a ďalších obľúbených slaných pochutín. Dávajte pozor na takzvanú skrytú soľ, ktorú niektoré potraviny obsahujú. Pokrmy z takýchto potravín rozhodne nedosáľajte. Kontrolujte obsah sodíka na etiketách minerálnych vôd a vyberajte si tie s najmenším obsahom. Odstráňte soľničku zo stola, kde zvyčajne jete. Skúste dva týždne jedlá nedosáľať. Po dvoch týždňoch sa stratí chuťová závislosť na soli. Pri opätovnom vrátení solničky na stôl už nebudete jedlo toľko dosáľať ako predtým. Klasickú kuchynskú soľ sa snažte do istej miery nahradiť alternatívnymi soľami (morská soľ) a jedlá dochucujte bylinkami, koreninami, cibuľou, cesnakom či inou zeleninou.

 

Soľ v receptoch bi-chevron-right

Merné jednotky

   
čajová lyžička
gram
štipka
polievková lyžica

 

Viac bi-chevron-right

Najpopulárnejšie recepty

Články

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 9 • Prihlásiť