Špaldovo vaječné fit palacinky

Sú ideálnou voľbou pre tých, ktorí si chcú pochutnať na lahodných palacinkách, no zároveň dbajú na zdravší životný štýl. Tento recept kombinuje výživnú celozrnnú špaldovú múku, bohatú na vlákninu, s väčším množstvom vajec, ktoré dodajú extra dávku bielkovín. Výsledkom sú jemné, chutné a nutrične vyvážené palacinky, ktoré sa hodia na sladké aj slané variácie. Dokonalé na raňajky, brunch alebo ľahkú večeru!
recept,fotorecept,vajce slepačie,múka špaldová celozrnná hladká,Palacinky
Palacinky
Kuchtil
Počet porcií
15
Hmotnosť porcie
121 g
Energia porcie
150 kcal
Čas prípravy
40 min.
Náročnosť
nízka
Kategórie
Palacinky ›Sladká inšpirácia
Na obrázku nižšie vidíte nadýchané špaldovo-vaječné palacinky na tanieri pripravené na servírovanie. Táto kombinácia je ideálna, ak máte chuť na zdravšiu sladkú verziu. Palacinky môžete dozdobiť čerstvým ovocím, napríklad jahodami či čučoriedkami, prípadne pridať lyžicu gréckeho jogurtu. Takto dosiahnete osviežujúcu a vyváženú porciu, ktorá je vhodná na raňajky aj ako rýchly dezert.


Slaná variácia
Ešte si úkážeme ako jednoducho môžete pripravovať špaldovo-vaječné fit palacinky na slano. Natrieť si ich môžete dresingom alebo kvalitnou horčicou podľa vašej preferencie. Potom ich naplniť kvalitnou šunkou, syrom a pridať obľúbené čerstvé šalátové listy. Môžete pridať aj rôzne druhy zeleniny podľa chuti - paradajky, papriku, uhorky či olivy. Vďaka vysokému obsahu bielkovín sú tieto palacinky výdatné a poslúžia ako rýchly obed, večera alebo sýta desiata.


Či už sa rozhodnete pre sladkú alebo slanú verziu, špaldovo-vaječné fit palacinky dokážu byť chutnou a vyváženou voľbou. Stačí trocha fantázie a jednoducho ich prispôsobíte vlastným preferenciám.
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor vanilkový | 20 73 | gramov kcal | |
džem višňový | 75 205 | gramov kcal | |
korenie kardamón mletý | ½ 10 | čajovej lyžičky kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 1 480 | liter kcal | |
múka špaldová celozrnná hladká | 270 243 | gramov kcal | |
olej kokosový | 30 267 | gramov kcal | |
orieškovo-čokoládová nátierka | 75 427 | gramov kcal | |
soľ | 1 0 | štipka kcal | |
vajce slepačie | 6 528 | kusov kcal | |
škorica mletá | ½ 7 | čajovej lyžičky kcal |
Recept
1. Príprava cesta
vajce slepačie 6 kusov • cukor vanilkový 20 gramov • soľ 1 štipka • korenie kardamón mletý ½ čajovej lyžičky • škorica mletá ½ čajovej lyžičky
Kovová špirálová metla na šľahanie
Nerezová misa ø 24 cm
V hlbokej mise si rozšľaháme vajíčka, cukor a štipku soli. Ak máte po ruke mletý kardamón, alebo mletú škoricu, nebojte sa ju pridať.
2.
mlieko polotučné 1,5% 1 liter • múka špaldová celozrnná hladká 270 gramov
Sitko ø 20 cm
Do dôkladne rozšľahanej zmesi primiešame mlieko a postupne všľaháme preosiatu celozrnnú špaldovú hladkú múku, aby nevznikli hrudky.

3. Vysmážanie
olej kokosový 30 gramov
Panvica ø 28 cm
Naberačka 100 ml
Drevená obracačka
Necelú naberačku cesta rovnomerne nalejeme na vymastenú rozohriatu panvicu v tenkej vrstve a osmažíme dozlatova z oboch strán. Pred každou dávkou si do stredu panvice nalejeme malinké množstvo oleja, alebo kokosového tuku - ten sa jednoduhšie dávkuje.

4. Plnenie
džem višňový 75 gramov • orieškovo-čokoládová nátierka 75 gramov
U nás je populárna kombinácia džemu a orieškového krému. Ale to je už na preferencii každého labužníka.

Dobrú chuť!