Francúzske zemiaky zo surových zemiakov
![Francúzske zemiaky zo surových zemiakov](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000074/img_sk_4x3/francuzske-zemiaky-zo-surovych-zemiakov_00180.jpg)
Takto pripravené zemiaky sú rovnako chutné ako pri obdobnej príprave zo zemiakov varených. Výhodou je, že šetria čas.
recept,fotorecept,zemiaky,klobása,vajce slepačie,vajce slepačie,cibuľa,Bravčové mäso,Sezónne recepty
Bravčové mäso
Ingrediencie
Ingrediencie
cibuľa | 200 | gramov | |
klobása | 250 | gramov | |
korenie čierne mleté | 1 | čajová lyžička | |
masť bravčová | - | ||
mlieko polotučné 1,5% | 200 | mililitrov | |
smotana kyslá (14-18% tuku) | 250 | mililitrov | |
soľ | 2 | čajové lyžičky | |
strúhanka | 0 | ||
vajce slepačie | 8 | kusov | |
zemiaky | 1250 | gramov |
Recept
1.
zemiaky 1250 gramov • klobása 250 gramov • vajce slepačie 4 kusy • cibuľa 200 gramov
Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Na kolieska tiež pokrájame klobásu. Vajcia uvaríme na tvrdo, vychladíme, olúpeme a taktiež nakrájame na kolieska. Cibuľu ošúpeme a pokrájame nadrobno.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000074/small/IMG_0066.jpg)
2.
Hlboký pekáč (35x20 cm) vymastíme a vysypeme strúhankou, jednotlivé ingrediencie vrstvíme. Poukladáme zemiaky, posypeme ich cibuľou, rozložíme klobásku a na ňu vajíčka. Opäť idú zemiaky, cibuľa, klobása a vajíčka.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000074/small/IMG_0075.jpg)
3.
mlieko polotučné 1,5% 200 mililitrov • smotana kyslá (14-18% tuku) 250 mililitrov • vajce slepačie 4 kusy • soľ 2 čajové lyžičky • korenie čierne mleté 1 čajová lyžička • strúhanka
Nakoniec položíme poslednú vrstvu zo zemiakov. Takto pripravené zemiaky dáme 20 minút, zakryté, do rozohriatej rúry predpiecť. V mlieku rozmiešame smotanu, vajcia, soľ a korenie a po vyššie uvedených minútach zalejeme týmto nálevom zemiaky. Povrch jemne posypeme strúhankou.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000074/small/IMG_0086.jpg)
4.
Zakryté ďalej pečieme cca ďalších 30 minút. Zemiaky odokryjeme a necháme ich ešte 10-15 minút pri väčšom stupni teploty zapiecť.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000074/small/IMG_0131.jpg)
Dobrú chuť!