svetvomne.sk

Chilli con carne

    

"Čili kon karne" je obľúbené mexické a španielske jedlo. Jeho príprava je pomerne jednoduchá, keďže sa varí v jednom hrnci, ale tú hodinku varenia vám zaberie celú. Odmenou za čas strávený varením vám budú "vylízané" taniere vašich najbližších.

Kuchtil

Počet porcií

6

Čas prípravy

60 min.

Náročnosť

vysoká

 

 

 
 
bazalka1čajová lyžička
bobkový list3kusy
bravčové mleté mäso500gramov
cesnak20gramov
cibuľa200gramov
cukor kryštálový1polievková lyžica
fazuľa500gramov
feferónky sterilizované3kusy
korenie čierne mleté1čajová lyžička
kukurica sterilizovaná300gramov
olej slnečnicový50mililitrov
paprika100gramov
paprika červená mletá2čajové lyžičky
paradajkový pretlak500mililitrov
paradajky200gramov
soľ2čajové lyžičky
voda500mililitrov
čokoláda15gramov

1. Cesnak, cibuľa

cibuľa 200 gramov  cesnak 20 gramov  olej slnečnicový 50 mililitrov

Cibuľu a cesnak očistíme, pokrájame a chvíľu osmažíme na oleji.

Cesnak, cibuľa

2. Mleté mäso

bravčové mleté mäso 500 gramov

Pridáme mleté mäso a osmažíme tak aby sa nám rozdrobilo na malé kúsky.

Mleté mäso

3. Príprava zeleniny

paprika 100 gramov  paradajky 200 gramov  feferónky sterilizované 3 kusy

Kým sa nám smaží mäso pripravíme si zeleninu. Papriku vyčistíme a pokrájame na prúžky. Paradajky zalejeme vriacou vodou a stiahneme z nich šupu, pokrájame na mesiačiky. Feferónky nadrobno nasekáme. Uvedené množstvo spraví pokrm tak akurát pikantný, ak ho chceme mať štipľavejší pridáme viac feferóniek.

Príprava zeleniny

4. Červená mletá paprika

paprika červená mletá 2 čajové lyžičky

Do osmaženého mäsa pridáme mletú červenú papriku, premiešame a pridávame ďalšie ingrediencie.

Červená mletá paprika

5. Paradajkový pretlak

paradajkový pretlak 500 mililitrov

Prilejeme paradajkový pretlak, rozmiešame.

Paradajkový pretlak

6. Zelenina

Pridáme papriku, paradajky a feferónky, zamiešame.

Zelenina

7. Koreniny

soľ 2 čajové lyžičky  cukor kryštálový 1 polievková lyžica  korenie čierne mleté 1 čajová lyžička  bazalka 1 čajová lyžička  bobkový list 3 kusy

Prisypeme soľ, cukor a koreniny, rozmiešame.

Koreniny

8. Vývar

voda 500 mililitrov

Prilejeme vývar alebo vodu. Varíme 30 minút za častejšieho miešania v otvorenom hrnci, na strednom plameni. Nesmie prudko vrieť, ale ani sa slabo variť. Dôležité je, aby sa nám prebytočná voda pri varení odparovala a zmes postupne hustla.

Vývar

9. Fazuľa, kukurica

fazuľa 500 gramov  kukurica sterilizovaná 300 gramov

Po 30 minútach pridáme sterilizovanú fazuľu a kukuricu. Všetko spolu za častejšieho premiešavania varíme ďalej 20 minút.

Fazuľa, kukurica

10. Čokoláda

čokoláda 15 gramov

"Čilikonkarne" odstavíme zo sporáka a nakoniec v ňom rozpustíme 2 kocky kvalitnej tmavej 90% čokolády. Čokoláda dodá pokrmu tú pravú charakteristickú chuť, preto sa jej rozhodne nebojte.

Čokoláda

11. Podávame

Podávame s čerstvou chrumkavou bagetou, chlebom, kukuričnými plackami a pod. Na porciu chilli con carne môžeme pridať lyžičku kyslej smotany alebo hustého bieleho jogurtu.

Podávame

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť