svetvomne.sk

Sviečková s knedľou

    

Skutočne výborná klasika, sviečková, ako nám ju varil otec už pred päťdesiatimi rokmi.

Kuchtil

Počet porcií

4

Čas prípravy

Náročnosť

stredná

 

 

 
 
bobkový list3kusy
cibuľa100gramov
hovädzia sviečkovica750gramov
korenie rasca drvená½čajovej lyžičky
korenie čierne mleté½čajovej lyžičky
mrkva500gramov
ocot60mililitrov
petržlen200gramov
smotana sladká na varenie400mililitrov
soľ3čajové lyžičky
voda1liter

1. Príprava mäsa

hovädzia sviečkovica 750 gramov

Hovädzie mäso (sviečkovicu, prípadne falošnú sviečkovicu z pliecka) umyjeme, nakrájame na plátky a naklepeme.

Príprava mäsa

2. Príprava zeleninového pácu

voda 1 liter  mrkva 500 gramov  petržlen 200 gramov  cibuľa 100 gramov  ocot 60 mililitrov  soľ 3 čajové lyžičky  korenie rasca drvená ½ čajovej lyžičky  korenie čierne mleté ½ čajovej lyžičky  bobkový list 3 kusy

Zeleninu očistíme, umyjeme a pokrájame. Vložíme do hrnca s vodou, pridáme soľ, ocot a koreniny. Uvedieme do varu a krátko povaríme. Necháme vychladnúť, nálev nemusí byť úplne studený. Do pripraveného pácu vložíme mäso a necháme v ňom odležať najmenej 12 hodín, prípadne až 3 dni, v chlade.

Príprava zeleninového pácu

3. Varenie

Po odležaní mäsa celú pripravenú zmes cca 45 minút varíme, do zmäknutia mäsa.

Varenie

4. Príprava omáčky

Po uvarení mäso z hrnca vyberieme. Taktiež vyberieme bobkové listy. Zeleninový nálev zmixujeme ponorným mixérom na jemnú kašu.

Príprava omáčky

5. Dovarenie omáčky

smotana sladká na varenie 400 mililitrov

Do rozmixovanej zmesi pridáme smotanu, premiešame a znovu uvedieme do varu.

Dovarenie omáčky

6. 

Odstavíme zo sporáka, do omáčky vložíme naspäť mäso, jemne premiešame.

7. Servírujeme

Podávame s parenou knedľou.

Servírujeme

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť