Utopenci
Výborný, jemne pikantný, plnený utopenci - klasika českej studenej kuchyne.
recept,fotorecept,cibuľa,mrkva,uhorka sterilizovaná kyslá,špekačky,Slané chuťovky,Česká kuchyňa,Bezlepkové,Bezlaktózové
Slané chuťovky
Česká kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
bobkový list | 5 | kusov | |
cibuľa | 300 | gramov | |
cukor kryštálový | 1.5 | čajovej lyžičky | |
korenie nové - pimentovník pravý | ½ | polievkovej lyžice | |
korenie čierne celé | ½ | polievkovej lyžice | |
mrkva | 100 | gramov | |
ocot | 150 | mililitrov | |
soľ | ¾ | čajovej lyžičky | |
uhorka sterilizovaná kyslá | 100 | gramov | |
voda | ½ | litra | |
špekačky | 700 | gramov |
Recept
1.
voda ½ litra • ocot 150 mililitrov • korenie čierne celé ½ polievkovej lyžice • korenie nové - pimentovník pravý ½ polievkovej lyžice • soľ ¾ čajovej lyžičky • cukor kryštálový 1.5 čajovej lyžičky • bobkový list 5 kusov
Z vody, octu, korenia, soli, cukru a bobkového listu uvaríme nálev.
2.
cibuľa 300 gramov • mrkva 100 gramov • uhorka sterilizovaná kyslá 100 gramov • špekačky 700 gramov
Cibuľu očistíme a pokrájame na polkolieska. Mrkvu ošúpeme, umyjeme a nakrájame spolu so sterilizovanou uhorkou na plátky. Špekáčiky olúpeme pod tečúcou teplou vodou (ide ich ľahšie lúpať) a pozdĺžne ich nakrojíme, nerozrežeme. Do špekáčiku vložíme kúsok cibule, uhorky a mrkvy.
3.
Do pohára o objeme 2 litre vložíme na spodok pár kúskov cibule, kúsok mrkvy a feferónku. Na zeleninu položíme 2 - 3 plnené špekačky (množstvo závisí od šírky pohára).
4.
Opäť položíme primeranú časť zeleniny - cibuľu, mrkvu, uhorku a ďalšie naplnené špekáčiky. Postup opakujeme kým minieme všetky pripravené suroviny a pohár naplníme. Pri plnení obsah jemne utláčame. Keď máme pohár naplnený zalejeme jeho obsah pripraveným teplým nálevom.
5.
Špekáčiky necháme v chladničke niekoľko dní, najmenej 5, najlepšie 14, odležať. Podávame s chlebom a pohárom dobre vychladeného piva.
Dobrú chuť!