Utopenci

Výborný, jemne pikantný, plnený utopenci - klasika českej studenej kuchyne.
recept,fotorecept,cibuľa,mrkva,uhorka sterilizovaná kyslá,špekačky,Slané chuťovky,Česká kuchyňa,Bezlepkové,Bezlaktózové,Sezónne recepty
Slané chuťovky
Česká kuchyňa
Kategórie
Slané chuťovky › Česká kuchyňa › Bezlepkové › Bezlaktózové › Sezónne recepty › Sezóna - Mrkva › Sezóna - Cibuľa ›Ingrediencie
Ingrediencie
bobkový list | 5 ?? | kusov kcal | |
cibuľa | 300 132 | gramov kcal | |
cukor kryštálový | 1.5 31 | čajovej lyžičky kcal | |
korenie nové - pimentovník pravý | ½ 20 | polievkovej lyžice kcal | |
korenie čierne celé | ½ 26 | polievkovej lyžice kcal | |
mrkva | 100 45 | gramov kcal | |
ocot | 150 63 | mililitrov kcal | |
soľ | ¾ 0 | čajovej lyžičky kcal | |
uhorka sterilizovaná kyslá | 100 12 | gramov kcal | |
voda | ½ 0 | litra kcal | |
špekačky | 700 2170 | gramov kcal |
Recept
1.
voda ½ litra • ocot 150 mililitrov • korenie čierne celé ½ polievkovej lyžice • korenie nové - pimentovník pravý ½ polievkovej lyžice • soľ ¾ čajovej lyžičky • cukor kryštálový 1.5 čajovej lyžičky • bobkový list 5 kusov
Z vody, octu, korenia, soli, cukru a bobkového listu uvaríme nálev.

2.
cibuľa 300 gramov • mrkva 100 gramov • uhorka sterilizovaná kyslá 100 gramov • špekačky 700 gramov
Cibuľu očistíme a pokrájame na polkolieska. Mrkvu ošúpeme, umyjeme a nakrájame spolu so sterilizovanou uhorkou na plátky. Špekáčiky olúpeme pod tečúcou teplou vodou (ide ich ľahšie lúpať) a pozdĺžne ich nakrojíme, nerozrežeme. Do špekáčiku vložíme kúsok cibule, uhorky a mrkvy.

3.
Do pohára o objeme 2 litre vložíme na spodok pár kúskov cibule, kúsok mrkvy a feferónku. Na zeleninu položíme 2 - 3 plnené špekačky (množstvo závisí od šírky pohára).

4.
Opäť položíme primeranú časť zeleniny - cibuľu, mrkvu, uhorku a ďalšie naplnené špekáčiky. Postup opakujeme kým minieme všetky pripravené suroviny a pohár naplníme. Pri plnení obsah jemne utláčame. Keď máme pohár naplnený zalejeme jeho obsah pripraveným teplým nálevom.

5.
Špekáčiky necháme v chladničke niekoľko dní, najmenej 5, najlepšie 14, odležať. Podávame s chlebom a pohárom dobre vychladeného piva.

Dobrú chuť!