Vaječná zeleninová tlačenka
Obľúbená veľkonočná pochúťka.
recept,fotorecept,jedlá želatina,vajce slepačie,Slané chuťovky,Veľkonočné,Bezlepkové
Slané chuťovky
Ingrediencie
Ingrediencie
brokolica | 100 | gramov | |
cukor kryštálový | 5 | gramov | |
feferónky sterilizované | 5 | gramov | |
horčica plnotučná | 1 | čajová lyžička | |
jedlá želatina | 40 | gramov | |
korenie čierne mleté | ½ | čajovej lyžičky | |
majonéza | 100 | gramov | |
ocot | 20 | mililitrov | |
paprika kápia sterilizovaná | 75 | gramov | |
smotana kyslá (14-18% tuku) | 100 | gramov | |
soľ | ¾ | čajovej lyžičky | |
sterilizovaná zmes (karotka s hráškom) | 100 | gramov | |
uhorka sterilizovaná kyslá | 50 | gramov | |
vajce slepačie | 4 | kusy | |
voda | 225 | mililitrov |
Recept
1.
brokolica 100 gramov • vajce slepačie 4 kusy
Brokolicu rozoberieme na ružičky a v slanej vode uvaríme. Vychladíme a pokrájame nadrobno. Vajíčka uvaríme na tvrdo, vychladíme a olúpeme.
2.
sterilizovaná zmes (karotka s hráškom) 100 gramov • feferónky sterilizované 5 gramov • uhorka sterilizovaná kyslá 50 gramov • paprika kápia sterilizovaná 75 gramov
Uhorku a kápiu pokrájame na kocky a vložíme do misky. Pridáme scedenú karotku s hráškom a najemno pokrájané feferónky.
3.
Pridáme vajíčka pokrájané na kocky alebo pretlačené cez koliesko na zemiakový šalát.
4.
smotana kyslá (14-18% tuku) 100 gramov • majonéza 100 gramov • horčica plnotučná 1 čajová lyžička • korenie čierne mleté ½ čajovej lyžičky • soľ ½ čajovej lyžičky
Smotanu rozmiešame s majonézou, horčicou, soľou a korením.
5.
jedlá želatina 40 gramov • voda 225 mililitrov • ocot 20 mililitrov • cukor kryštálový 5 gramov • soľ ¼ čajovej lyžičky
Z uhoriek zlejeme 250 ml nálevu (alebo si pripravíme nálev z uvedených ingrediencií) a vsypeme želatínu, uvaríme podľa návodu na obale výrobku.
6.
Do smotanovo-majonézovej omáčky primiešame najprv pár lyžíc rozpustenej želatíny, potom vmiešame zbytok.
7.
Omáčku prilejeme k zelenine, premiešame a vmiešame nadrobno pokrájanú brokolicu.
8.
Formy vystelieme potravinárskou fóliou a naplníme tlačenkovou zmesou.
9.
Naplnené formy necháme stuhnúť v chladničke.
10.
Po stuhnutí vyklopíme, odstránime fóliu a pokrájame na menšie porcie.
Dobrú chuť!