Opité makové kocky
![Opité makové kocky](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000802/img_sk_4x3/opite-makove-kocky_00180.jpg)
" Dobré"...ham, ham..."dobré"...ham..." no fakt dobré"...(z komentára maškrtníka)
recept,fotorecept,mak mletý,rum tmavý,rum tmavý,Zákusky,
Zákusky
Kategórie
Zákusky
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 80 | gramov | |
cukor práškový | 200 | gramov | |
jedlá sóda (sóda bikarbóna) | 1 | čajová lyžička | |
kakao - prášok | 1 | čajová lyžička | |
mak mletý | 125 | gramov | |
maslo | 250 | gramov | |
maslo | - | ||
mlieko polotučné 1,5% | 400 | mililitrov | |
múka hrubá | 125 | gramov | |
múka polohrubá | - | ||
puding karamelový - prášok | 30 | gramov | |
rum tmavý | 110 | mililitrov | |
vaječný bielok | 2 | kusy | |
vaječný žĺtok | 2 | kusy | |
voda | 160 | mililitrov | |
čokoláda 85% | - |
Recept
1. Korpus
maslo 125 gramov • vaječný žĺtok 2 kusy • cukor práškový 100 gramov • mak mletý 125 gramov • kakao - prášok 1 čajová lyžička • múka hrubá 125 gramov • jedlá sóda (sóda bikarbóna) 1 čajová lyžička • mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov
Maslo, žĺtky a cukor spolu vymiešame. Pridáme mletý mak, kakao a múku so sódou bikarbónou. Prilejeme mlieko a všetko dobre premiešame.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000802/small/IMG_0350w.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000802/small/IMG_0351w.jpg)
3.
Menší pekáč (30x40 cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou. Pripravené cesto do neho rovnomerne rozotrieme. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180-190°C 20 minút.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000802/small/IMG_0352w.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000802/small/IMG_0355w.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000802/small/IMG_0356w.jpg)
6.
mlieko polotučné 1,5% 150 mililitrov • puding karamelový - prášok 30 gramov
V mlieku rozmiešame pudingový prášok, prilejeme ho ku karamelovej vode a uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000802/small/IMG_0365w.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000802/small/IMG_0353w.jpg)
8.
rum tmavý 50 mililitrov
K maslu pridáme puding a rum a pomocou metličky dôkladne rozmiešame hladký krém.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000802/small/IMG_0366w.jpg)
9. Sirup
cukor kryštálový 30 gramov • voda 60 mililitrov • rum tmavý 60 mililitrov
Z cukru a vody uvaríme sirup. Odstavíme z ohňa a prilejeme rum.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000802/small/IMG_0363w.jpg)
10.
Sirupom dôkladne prevlhčíme korpus. Môžeme ho rovnomerne rozliať na korpus, lepšie je ho však nanášať pomocou kuchynského štetca.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000802/small/IMG_0367w.jpg)
11.
Na korpus rozotrieme krém.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000802/small/IMG_0376w.jpg)
12. Zdobenie
Čokoládu rozpustíme a pokvapkáme ňou povrchu krému. Necháme v chlade niekoľko hodín tuhnúť.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000802/small/IMG_0377w.jpg)
Dobrú chuť!