svetvomne.sk

Orieškovo karamelový zákusok

    

Milujete sladké? Príprava tohoto zákusku je skutočná výzva a odmenou vám bude nezameniteľná chuť pravého karamelu. Zákusok je pečený na menšom plechu s rozmermi 20x25cm. Pokiaľ chcete viac porcií, treba dávku zdvojnásobiť.

Kuchtil

Počet porcií

24

Čas prípravy

60 min.

Náročnosť

vysoká

 

Kategórie:   

 

 
 

1. 

vaječný žĺtok 3 kusy  cukor kryštálový 100 gramov  vaječný bielok 5 kusov  soľ ¼ čajovej lyžičky

Tri žĺtky vyšľaháme s cukrom do penista (zvyšné dva žĺtky neskor použijeme pri príprave krému). V druhej miske vyšľaháme sneh z piatich bielkov do tuha.

2. 

orechy lieskové mleté 100 gramov  múka hladká 4 polievkové lyžice  kypriaci prášok do pečiva 1 čajová lyžička

Do žĺtkovej peny opatrne zapracujeme sneh z bielkov, pomleté oriešky (lieskové oriešky môžte nahradiť aj vlašskými) a múku zmiešanú s kypriacim práškom.

3. 

maslo  múka polohrubá

Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.

4. 

Cesto pečieme pri 200°C 10-15 minút.

5. 

Korpus vyklopíme a necháme dobre vychladnúť.

6. 

mlieko polotučné 1,5% 150 mililitrov  vaječný žĺtok 2 kusy  škrob kukuričný 20 gramov

Do misky vlejeme studené mlieko, pridáme dva žĺtky, Zlatý klas a dobre premiešame.

7. 

cukor kryštálový 150 gramov  smotana na šľahanie (30-33% tuku) 175 mililitrov

Na miernom ohni skaramelizujeme kryštálový cukor. Keď je karamel bez hrudiek, prilejeme k nemu smotanu.

8. 

Nezľaknite sa, karamel hneď po priliatí okamžite stuhne, ale po krátkom varení na miernom ohni sa opäť rozpustí v smotane.

9. 

Po rozpustení prilejeme ku karamelu predpripravené mlieko so žĺtkami a zlatým klasom. Krátko povaríme do zhustnutia.

10. 

Karamel necháme vychladnúť.

11. 

maslo 150 gramov

Po vychladnutí pridáme do karamelu mäkké maslo a vymiešame hladký krém.

12. 

Vychladnutý plát cesta rozdelíme pozdĺžne na dve časti.

13. 

lekvár podľa vlastného výberu

Spodnú časť nahrubo natrieme lekvárom.

14. 

Na lekvár rozotrieme polovicu karamelového krému.

15. 

Prikryjeme druhým plátom a vrch ozdobíme zvyšným krémom pomocou cukrárskeho vrecúška.

16. 

Hotový zákusok necháme dobre zachladiť.

17. 

čokoláda na varenie 55%

Povrch ozdobíme čokoládovou polevou a nasekanými orieškami a pokrájame na kocky.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť