svetvomne.sk

Zákusok Tisíclist

    

Recept na jeden z najkrémovejších zákuskov, ktorý sa skladá z vrstiev lístkového cesta a lahodného vanilkového krému. Názov je preklad z francúzskeho Mille-feuille (mil-foij), čo znamená tisíc listov.

Kuchtil

Počet porcií

8

Čas prípravy

1 h. 30 min.

Náročnosť

vysoká

 

 

 
 

1. Príprava cesta

cesto lístkové 250 gramov

Lístkové cesto vyvaľkáme na tenko, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dobre poprepichujeme vidličkou, aby sa príliš nenafúklo pri pečení.

Príprava cesta

2. 

V predohriatej rúre pečieme 10 - 15 minút pri teplote 170°C.

3. 

Po vychladnutí cesto opatrne prekrojíme na tri rovnaké časti. Tradične sa robia tri vrstvy cesta a dve vrstvy krému. Niekedy sa cesto tak nafúkne, že nám umožní ho rozdeliť na 6 vrstiev, namiesto troch.

4. Príprava krému

vaječný žĺtok 4 kusy  vaječný bielok 3 kusy  cukor kryštálový 250 gramov

V mise si vymiešame vajcia s cukrom. Jedno bielko odkladáme bokom na polevu.

Príprava krému

5. 

mlieko plnotučné 3,5% 750 mililitrov  vanilkový struk 1 kus  citrónová kôra 1 čajová lyžička

V hrnci pomaly zohrejeme mlieko so zrnkami vanilkového struku a citrónovou kôrou.

6. 

Keď bude mlieko teplé a začne sa na povrchu tvoriť para, primiešame postupne metličkou pripravené vajcia s cukrom.

7. 

múka hladká 100 gramov

Postupne vmiešame múku dávkovanú cez sitko. Pokračujeme za stáleho miešania, kým vznikne hustý krém.

8. Príprava polevy

vaječný bielok 1 kus  cukor práškový 100 gramov  citrónová šťava 1 polievková lyžica

Polevu si pripravíme vyšľahaním cukru s vaječným bielkom a citrónovou šťavou.

9. Poskladanie

Na spodok dáme vrstvu cesta a naň natrieme vychladnutý krém. Pokračujeme striedaním vrstiev cesta a krému.

Poskladanie

10. 

Na vrchu skončíme vrstvou cesta, ktoré si čo najviac zrovnáme, aby poleva celá nestiekla. Polejeme citrónovou polevou po celej ploche.

11. Čokoládový vzor

čokoláda na varenie 55% 20 gramov  mlieko plnotučné 3,5% ½ decilitra  cukor kryštálový 1 čajová lyžička

Z trochy horkej čokolády, mlieka a cukru si pripravíme hustú, ale aj po vychladnutí stále tekutú polevu.

Čokoládový vzor

12. 

Z čokolády po vychladnutí "nakreslíme" (striekačkou) do polevy čiarky.

13. 

Priečnym ťahom špajdľou vytvoríme "zobáčikový" vzor.

14. Servírovanie

Po odležaní aspoň 12 hodín v chladničke sa zákusok jednoduchšie krája .. ale kto by tak dlho čakal ;)

Servírovanie

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť