Recept na jeden z najkrémovejších zákuskov, ktorý sa skladá z vrstiev lístkového cesta a lahodného vanilkového krému. Názov je preklad z francúzskeho Mille-feuille (mil-foij), čo znamená tisíc listov.
recept,fotorecept,cesto lístkové,mlieko plnotučné 3,5%,mlieko plnotučné 3,5%,vanilkový struk,Zákusky,Francúzska kuchyňa
Zákusky
Francúzska kuchyňa
Kuchtil
Počet porcií
8
Čas prípravy
1 h. 30 min.
Náročnosť
vysoká
1. Príprava cesta
cesto lístkové 250 gramov
Lístkové cesto vyvaľkáme na tenko, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dobre poprepichujeme vidličkou, aby sa príliš nenafúklo pri pečení.
2.
V predohriatej rúre pečieme 10 - 15 minút pri teplote 170°C.
3.
Po vychladnutí cesto opatrne prekrojíme na tri rovnaké časti. Tradične sa robia tri vrstvy cesta a dve vrstvy krému. Niekedy sa cesto tak nafúkne, že nám umožní ho rozdeliť na 6 vrstiev, namiesto troch.
4. Príprava krému
vaječný žĺtok 4 kusy • vaječný bielok 3 kusy • cukor kryštálový 250 gramov
V mise si vymiešame vajcia s cukrom. Jedno bielko odkladáme bokom na polevu.
5.
mlieko plnotučné 3,5% 750 mililitrov • vanilkový struk 1 kus • citrónová kôra 1 čajová lyžička
V hrnci pomaly zohrejeme mlieko so zrnkami vanilkového struku a citrónovou kôrou.
6.
Keď bude mlieko teplé a začne sa na povrchu tvoriť para, primiešame postupne metličkou pripravené vajcia s cukrom.
7.
múka hladká 100 gramov
Postupne vmiešame múku dávkovanú cez sitko. Pokračujeme za stáleho miešania, kým vznikne hustý krém.
8. Príprava polevy
vaječný bielok 1 kus • cukor práškový 100 gramov • citrónová šťava 1 polievková lyžica
Polevu si pripravíme vyšľahaním cukru s vaječným bielkom a citrónovou šťavou.
9. Poskladanie
Na spodok dáme vrstvu cesta a naň natrieme vychladnutý krém. Pokračujeme striedaním vrstiev cesta a krému.
10.
Na vrchu skončíme vrstvou cesta, ktoré si čo najviac zrovnáme, aby poleva celá nestiekla. Polejeme citrónovou polevou po celej ploche.
11. Čokoládový vzor
čokoláda na varenie 55% 20 gramov • mlieko plnotučné 3,5% ½ decilitra • cukor kryštálový 1 čajová lyžička
Z trochy horkej čokolády, mlieka a cukru si pripravíme hustú, ale aj po vychladnutí stále tekutú polevu.
12.
Z čokolády po vychladnutí "nakreslíme" (striekačkou) do polevy čiarky.
13.
Priečnym ťahom špajdľou vytvoríme "zobáčikový" vzor.
14. Servírovanie
Po odležaní aspoň 12 hodín v chladničke sa zákusok jednoduchšie krája .. ale kto by tak dlho čakal ;)
Dobrú chuť!
cesto lístkové | 250 | gramov | |
citrónová kôra | 1 | čajová lyžička | |
citrónová šťava | 1 | polievková lyžica | |
cukor kryštálový | 250 | gramov | |
cukor kryštálový | 1 | čajová lyžička | |
cukor práškový | 100 | gramov | |
mlieko plnotučné 3,5% | 750 | mililitrov | |
mlieko plnotučné 3,5% | ½ | decilitra | |
múka hladká | 100 | gramov | |
vaječný bielok | 4 | kusy | |
vaječný žĺtok | 4 | kusy | |
vanilkový struk | 1 | kus | |
čokoláda na varenie 55% | 20 | gramov |