Zákusok Tisíclist
Recept na jeden z najkrémovejších zákuskov, ktorý sa skladá z vrstiev lístkového cesta a lahodného vanilkového krému. Názov je preklad z francúzskeho Mille-feuille (mil-foij), čo znamená tisíc listov.
recept,fotorecept,cesto lístkové,mlieko plnotučné 3,5%,mlieko plnotučné 3,5%,vanilkový struk,Zákusky,Francúzska kuchyňa
Zákusky
Francúzska kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
cesto lístkové | 250 | gramov | |
citrónová kôra | 1 | čajová lyžička | |
citrónová šťava | 1 | polievková lyžica | |
cukor kryštálový | 250 | gramov | |
cukor kryštálový | 1 | čajová lyžička | |
cukor práškový | 100 | gramov | |
mlieko plnotučné 3,5% | 750 | mililitrov | |
mlieko plnotučné 3,5% | ½ | decilitra | |
múka hladká | 100 | gramov | |
vaječný bielok | 4 | kusy | |
vaječný žĺtok | 4 | kusy | |
vanilkový struk | 1 | kus | |
čokoláda na varenie 55% | 20 | gramov |
Recept
1. Príprava cesta
cesto lístkové 250 gramov
Lístkové cesto vyvaľkáme na tenko, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dobre poprepichujeme vidličkou, aby sa príliš nenafúklo pri pečení.
2.
V predohriatej rúre pečieme 10 - 15 minút pri teplote 170°C.
3.
Po vychladnutí cesto opatrne prekrojíme na tri rovnaké časti. Tradične sa robia tri vrstvy cesta a dve vrstvy krému. Niekedy sa cesto tak nafúkne, že nám umožní ho rozdeliť na 6 vrstiev, namiesto troch.
4. Príprava krému
vaječný žĺtok 4 kusy • vaječný bielok 3 kusy • cukor kryštálový 250 gramov
V mise si vymiešame vajcia s cukrom. Jedno bielko odkladáme bokom na polevu.
5.
mlieko plnotučné 3,5% 750 mililitrov • vanilkový struk 1 kus • citrónová kôra 1 čajová lyžička
V hrnci pomaly zohrejeme mlieko so zrnkami vanilkového struku a citrónovou kôrou.
6.
Keď bude mlieko teplé a začne sa na povrchu tvoriť para, primiešame postupne metličkou pripravené vajcia s cukrom.
7.
múka hladká 100 gramov
Postupne vmiešame múku dávkovanú cez sitko. Pokračujeme za stáleho miešania, kým vznikne hustý krém.
8. Príprava polevy
vaječný bielok 1 kus • cukor práškový 100 gramov • citrónová šťava 1 polievková lyžica
Polevu si pripravíme vyšľahaním cukru s vaječným bielkom a citrónovou šťavou.
9. Poskladanie
Na spodok dáme vrstvu cesta a naň natrieme vychladnutý krém. Pokračujeme striedaním vrstiev cesta a krému.
10.
Na vrchu skončíme vrstvou cesta, ktoré si čo najviac zrovnáme, aby poleva celá nestiekla. Polejeme citrónovou polevou po celej ploche.
11. Čokoládový vzor
čokoláda na varenie 55% 20 gramov • mlieko plnotučné 3,5% ½ decilitra • cukor kryštálový 1 čajová lyžička
Z trochy horkej čokolády, mlieka a cukru si pripravíme hustú, ale aj po vychladnutí stále tekutú polevu.
12.
Z čokolády po vychladnutí "nakreslíme" (striekačkou) do polevy čiarky.
13.
Priečnym ťahom špajdľou vytvoríme "zobáčikový" vzor.
14. Servírovanie
Po odležaní aspoň 12 hodín v chladničke sa zákusok jednoduchšie krája .. ale kto by tak dlho čakal ;)
Dobrú chuť!