Bazový sirup
![Bazový sirup](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001437/img_sk_4x3/bazovy-sirup_00180.jpg)
Na prípravu kvalitného domáceho sirupu bez konzervantov a chemických prísad potrebujete: Kvety bazy (zbierané v máji alebo júni, v slnečný deň a najlepšie doobeda). Cukor (môže byť i trstinový). Kyselinu citrónovú (je prírodnou konzervačnou látkou).
recept,fotorecept,Baza - kvet bazy,Sirupy a čaje,Bezlaktózové,Bezlepkové
Sirupy a čaje
Ingrediencie
Ingrediencie
Baza - kvet bazy | 35 | kusov | |
cukor kryštálový | 2 | kilogramy | |
kyselina citrónová | 80 | gramov | |
voda | 2 | litre |
Recept
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001437/small/IMG_2831.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001437/small/IMG_2824.jpg)
3.
Baza - kvet bazy 35 kusov
Pridáme 30-35 kusov bazových kvetov, nazbieraných počas slnečného dopoludnia a mimo prašných ciest. Kvety po nazbieraní necháme v tieni postáť, aby z nich vyliezli prípadné chrobáčiky. Kvety môžeme aj krátko premyť v studenej vode, závisí to od toho aký obsah peľu chceme mať v sirupe. Ponorené kvety necháme 24 hodín lúhovať v náleve.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001437/small/IMG_2832.jpg)
4.
cukor kryštálový 2 kilogramy
Základ sirupu precedíme do druhého hrnca. Kvety zabalíme do gázy a dobre vyžmýkame do precedeného roztoku. Prisypeme cukor.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001437/small/IMG_2835.jpg)
5.
Zohrejeme na 35°C a necháme cukor rozpustiť. Po rozpustení cukru sirup vychladíme. Takto pripravený sirup si zachová množstvo zdraviu prospešných látok z bazy. Je však nutné, po preliatí do fliaš, skladovať ho v chlade.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001437/small/IMG_2836.jpg)
6.
Ďalšou možnosťou je, že sirup nalejeme do zaváracích pohárov a uzatvoríme viečkom.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001437/small/IMG_2838.jpg)
7.
Pri 100°C krátko zasterilizujeme (riadime sa zvukom puknutých uzáverov fliaš). Takto zasterilizovaný sirup môžeme skladovať do otvorenia aj pri bežných izbových teplotách, avšak jeho prehriatím na 100°C sa množstvo liečivých látok v ňom čiastočne zníži. V zaváracích pohároch sa nám lepšie uskladní.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001437/small/IMG_2843.jpg)
8.
Sirup na konzumáciu prelejeme zo zaváracieho pohára do sklenej, alebo plastovej fľaše. Keďže je už "otvorený" skladujeme v chladničke. Podľa chuti nalejeme do pohára a dolejeme vodu.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001437/small/IMG_2869.jpg)
Dobrú chuť!