svetvomne.sk

Bazový sirup

     

Na prípravu kvalitného domáceho sirupu bez konzervantov a chemických prísad potrebujete: Kvety bazy (zbierané v máji alebo júni, v slnečný deň a najlepšie doobeda). Cukor (môže byť i trstinový). Kyselinu citrónovú (je prírodnou konzervačnou látkou).

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

Náročnosť

stredná

 

 

 
 
Baza - kvet bazy35kusov
Cukor kryštálový2kilogramy
Kyselina citrónová80gramov
Voda2litre

1. 

voda 2 l

Vodu vo väčšom hrnci prevaríme.

2. 

kyselina citrónová 80 g

Prisypeme kyselinu citrónovú, necháme rozpustiť a nálev vychladnúť.

3. 

Baza - kvet bazy 35 ks

Pridáme 30-35 kusov bazových kvetov, nazbieraných počas slnečného dopoludnia a mimo prašných ciest. Kvety po nazbieraní necháme v tieni postáť, aby z nich vyliezli prípadné chrobáčiky. Kvety môžeme aj krátko premyť v studenej vode, závisí to od toho aký obsah peľu chceme mať v sirupe. Ponorené kvety necháme 24 hodín lúhovať v náleve.

4. 

cukor kryštálový 2 kg

Základ sirupu precedíme do druhého hrnca. Kvety zabalíme do gázy a dobre vyžmýkame do precedeného roztoku. Prisypeme cukor.

5. 

Zohrejeme na 35°C a necháme cukor rozpustiť. Po rozpustení cukru sirup vychladíme. Takto pripravený sirup si zachová množstvo zdraviu prospešných látok z bazy. Je však nutné, po preliatí do fliaš, skladovať ho v chlade.

6. 

Ďalšou možnosťou je, že sirup nalejeme do zaváracích pohárov a uzatvoríme viečkom.

7. 

Pri 100°C krátko zasterilizujeme (riadime sa zvukom puknutých uzáverov fliaš). Takto zasterilizovaný sirup môžeme skladovať do otvorenia aj pri bežných izbových teplotách, avšak jeho prehriatím na 100°C sa množstvo liečivých látok v ňom čiastočne zníži. V zaváracích pohároch sa nám lepšie uskladní.

8. 

Sirup na konzumáciu prelejeme zo zaváracieho pohára do sklenej, alebo plastovej fľaše. Keďže je už "otvorený" skladujeme v chladničke. Podľa chuti nalejeme do pohára a dolejeme vodu.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť