svetvomne.sk

Bazový sirup tmavý

     

Chutný bazový sirup. Dlhším varením získa tmavšiu, karamelovú farbu.

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

Náročnosť

stredná

 

 

 
 
Baza - kvet bazy40kusov
Cukor kryštálový3kilogramy
Kyselina citrónová90gramov
Voda4litre

1. 

Baza - kvet bazy 40 ks

Nazbierame bazové kvety za slnečného dňa. Nezbierame kvety z bazových kríkov popri cestách. Doma kvety rýchlo v studenej vode umyjeme, aby sa čo najmenej vyplavil z nich peľ.

2. 

Kvety po 20 kusov uložíme do dvoch väčších zaváracích fliaš.

3. 

voda 4 l  kyselina citrónová 90 g

Do každej fľaše nalejeme dva litre vody a prisypeme 45 g kyseliny citrónovej. Premiešame a necháme 24 hodín odstáť.

4. 

Po 24 hodinách obsah fliaš prelejeme cez sitko vyložené gázou do hrnca. Kvety zabalíme do gázy a dobre vyžmýkame do precedeného roztoku.

5. 

cukor kryštálový 3 kg

Do sirupu pridáme cukor a varíme na miernom ohni 2 hodiny. Za ten čas sa časť vody odparí, sirup zhustne a stmavne.

6. 

Hotový sirup necháme primerane vychladnúť a nalejeme do čistých plastových fliaš. Skladujeme v chladničke. Sirup môžeme do sklených fliaš naliať horúci. Z uvedeného množstva získame asi 3 litre sirupu. Sirup konzumujeme v primeranom množstve riedený vodou.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť