svetvomne.sk

Púpavový sirup (med)

Púpavový sirup (med)

    

Púpavový sirup používame nielen do čaju počas choroby, ale môžeme ho používať aj ako sladidlo pri príprave zákuskov či koláčov. Napriek tomu že po uvarení ostáva v sirupe zredukované množstvo liečivých látok, sirup pomáha pri mnohých chorobách.

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

Náročnosť

stredná

 

 

 
 
citrón250gramov
cukor trstinový2kilogramy
púpava lekárska500gramov
voda2

1. 

púpava lekárska 500 gramov  voda 2 L  citrón 250 gramov

Počas slnečného dňa nazbierame asi 600 kusov kvetov púpavy. Púpavy zbierame v prírode, na čistých lúkách, alebo v záhradách kde sa nepohybujú domáce zvieratá a samozrejme mimo ciest. Necháme ich asi dve hodiny postáť rozsypané na bielej plachte, aby z nich vyliezli prípadné chrobáčiky. Vložíme ich do hrnca, zalejeme vodou, pridáme umyté, pokrájané bio citróny, privedieme do varu a 15 minút varíme. Odstavíme a 24 hodín necháme v chlade lúhovať.

2. 

Vylúhované púpavy precedíme a vytlačíme. Privedieme do varu.

3. 

cukor trstinový 2 kilogramy

Prisypeme cukor a pomaly varíme 1,5 hodiny.

4. 

Horúci sirup nalejeme do fliaš,...

5. 

...alebo zaváracich fliaš, obrátime dolu hlavou aby sa prichytili vrchnáčiky a necháme vychladiť. Najlepšie je skladovať sirup (med) v chladničke. Počas chladnutia primerane stuhne, nie však ako pravý včelí med. Z uvedeného množstva surovín získame asi 2 litre tohoto chutného zdravého sladučkého sirupu.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť