Púpavový sirup (med)
Púpavový sirup používame nielen do čaju počas choroby, ale môžeme ho používať aj ako sladidlo pri príprave zákuskov či koláčov. Napriek tomu že po uvarení ostáva v sirupe zredukované množstvo liečivých látok, sirup pomáha pri mnohých chorobách.
recept,fotorecept,púpava lekárska,Sirupy a čaje,Bezlaktózové,Bezlepkové
Sirupy a čaje
Recept
1.
púpava lekárska 500 gramov • voda 2 L • citrón 250 gramov
Počas slnečného dňa nazbierame asi 600 kusov kvetov púpavy. Púpavy zbierame v prírode, na čistých lúkách, alebo v záhradách kde sa nepohybujú domáce zvieratá a samozrejme mimo ciest. Necháme ich asi dve hodiny postáť rozsypané na bielej plachte, aby z nich vyliezli prípadné chrobáčiky. Vložíme ich do hrnca, zalejeme vodou, pridáme umyté, pokrájané bio citróny, privedieme do varu a 15 minút varíme. Odstavíme a 24 hodín necháme v chlade lúhovať.
2.
Vylúhované púpavy precedíme a vytlačíme. Privedieme do varu.
4.
Horúci sirup nalejeme do fliaš,...
5.
...alebo zaváracich fliaš, obrátime dolu hlavou aby sa prichytili vrchnáčiky a necháme vychladiť. Najlepšie je skladovať sirup (med) v chladničke. Počas chladnutia primerane stuhne, nie však ako pravý včelí med. Z uvedeného množstva surovín získame asi 2 litre tohoto chutného zdravého sladučkého sirupu.
Dobrú chuť!