Špecle s pivným syrom, slaninou a cibuľou
Špecle sú v podstate halušky, ktoré nájdeme v jedálničkoch nemecky hovoriacich národov ako „Spätzle“. Sú nielen veľmi obľúbené ako príloha k mäsu s omáčkou, ale aj ako samostatný pokrm keď sú zmiešané so syrom, slaninou a inými chutnými ingredienciami.
recept,fotorecept,cibuľa,slanina prerastená,múka hladká,pivný syr,Cestoviny
Cestoviny
Ingrediencie
Ingrediencie
cibuľa | 250 | gramov | |
masť bravčová | 50 | gramov | |
muškátový oriešok mletý | ¼ | čajovej lyžičky | |
múka hladká | 600 | gramov | |
petržlenová vňať | - | ||
pivný syr | 180 | gramov | |
slanina prerastená | 300 | gramov | |
soľ | ½ | čajovej lyžičky | |
soľ | - | ||
vajce slepačie | 4 | kusy | |
voda | 420 | mililitrov | |
voda | - |
Recept
1.
cibuľa 250 gramov • slanina prerastená 300 gramov • masť bravčová 50 gramov
Cibuľu očistíme a nadrobno pokrájame. Na malé kocky pokrájame slaninu. V panvici rozohrejeme masť a slaninu s cibuľou asi 10 minút za občasného premiešavania osmažíme.
2.
múka hladká 600 gramov • vajce slepačie 4 kusy • muškátový oriešok mletý ¼ čajovej lyžičky • soľ ½ čajovej lyžičky • voda 420 mililitrov
Do misy nasypeme múku, pridáme vajíčka, štipku muškátového orieška, soľ a vodu. Vypracujeme hladké polotekuté cesto.
4.
Asi 5-6 minút povaríme, kým špecle vyplávajú na povrch.
5.
Potom ich scedíme a na sitku rýchlo prepláchneme studenou vodou. Necháme odkvapkať a vrátime ich späť do hrnca v ktorom sme ich varili, zakryjeme.
7.
Miešame na miernom ohni kým sa syr rozpustí. V tejto fáze prípravy odporúčame mať pustený odsávač pár a dobre vetrať, pivný syr má pri roztápaní silnú štipľavú vôňu.
8.
Obsah panvice primiešame k haluškám a všetko spolu dobre premiešame.
Dobrú chuť!