Hroznový sirup
![Hroznový sirup](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001942/img_sk_4x3/hroznovy-sirup_00180.jpg)
Domáci sirup plný vitamínov, z domáceho,drobného, kyslastého hrozna.
recept,fotorecept,hrozno modré,cukor kryštálový,kyselina citrónová,Sirupy a čaje,Bezlaktózové,Bezlepkové
Sirupy a čaje
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 4 | kilogramy | |
hrozno modré | 7.5 | kilogramu | |
kyselina citrónová | 50 | gramov |
Recept
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001942/small/IMG_4293.jpg)
2.
Bobule hrozna oberieme zo strapcov.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001942/small/IMG_4349.jpg)
3.
Hrozno postupne, veľmi krátko mixujeme. Len toľko, aby sme nerozdrvili jadierka.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001942/small/IMG_4352.jpg)
4.
cukor kryštálový 4 kilogramy • kyselina citrónová 50 gramov
Hroznový mix nalejeme do 10 litrového demižóna a postupne prisypeme cukor, ktorý dobre rozmiešame. Prisypeme a rozmiešame kyselinu citrónovú. Demižón odložíme do chladu a necháme 48 postáť.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001942/small/IMG_4361.jpg)
5.
Hroznový mix precedíme cez cedník. Cedník má väčšie otvory ako sitko, šťava cez neho rýchlo odteká. Otvory však musia byť menšie ako jadierka hrozna.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001942/small/IMG_4374.jpg)
6.
Po precedení sirupu vložíme do cedníka čistú gázu a zo zvyškov šupiek a jadierok vylisujeme zbytkovú šťavu.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001942/small/IMG_4381.jpg)
7.
Sirup naplníme do sklenených, alebo plastových fliaš. Takto, zastudena pripravený sirup skladujeme v chladničke.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001942/small/IMG_4379.jpg)
8.
Sirup môžeme uskladniť aj v zaváracích flašiach (pohároch) a zasterilizovať v hrnci, alebo rúre.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001942/small/IMG_4389.jpg)
9.
Fľaše poukladáme do plechu vystlaného novinovým papierom a prilejeme vodu. Pri 100°C, v rúre, krátko zasterilizujeme. Takto zasterilizovaný sirup môžeme skladovať do otvorenia aj pri bežných izbových teplotách.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001942/small/IMG_4393.jpg)
Dobrú chuť!