Slávnostné jahodové rezy

Vynikajúci zákusok s jemnou piškótou, naplnený jahodovou zmesou, jemným pudingovým krémom a šľahačkou. Vhodný na slávnostné príležitosti.
recept,fotorecept,džem jahodový,jahody,Zákusky
Zákusky
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 200 804 | gramov kcal | |
cukor kryštálový | 3 181 | polievkové lyžice kcal | |
cukor práškový | 4 156 | polievkové lyžice kcal | |
cukor vanilkový | 3 217 | kusy kcal | |
džem jahodový | 0 ?? | kcal | |
jahodový kompót | 800 ?? | mililitrov kcal | |
jahody | 0 ?? | kcal | |
kypriaci prášok do pečiva | 15 12 | gramov kcal | |
maslo | 250 1835 | gramov kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 700 337 | mililitrov kcal | |
múka hladká | 210 729 | gramov kcal | |
olej slnečnicový | 100 899 | mililitrov kcal | |
puding vanilkový - prášok | 2 ?? | polievkové lyžice kcal | |
puding vanilkový - prášok | 40 ?? | gramov kcal | |
soľ | ¼ 0 | čajovej lyžičky kcal | |
vaječný bielok | 5 85 | kusov kcal | |
vaječný žĺtok | 5 285 | kusov kcal | |
voda | 100 221 | mililitrov kcal | |
čokoláda | 0 ?? | kcal | |
šľahačka v prášku | 2 ?? | kusy kcal |
Recept
1. Piškóta
vaječný žĺtok 5 kusov • cukor kryštálový 200 gramov • voda 100 mililitrov • olej slnečnicový 100 mililitrov • múka hladká 210 gramov • kypriaci prášok do pečiva 15 gramov
Žĺtky vyšľaháme dopenista s kryštálovým cukrom. Pri šľahaní postupne pridáme olej a vodu. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva.

2.
vaječný bielok 5 kusov • soľ ¼ čajovej lyžičky
Bielka vyšľaháme so štipkou soli a opatrne vmiešame do žĺtkov.

3.
Cesto rozdelíme na dve polovice, vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a postupne upečieme dva pláty. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 10 minút.
4.
Upečený plát natrieme jahodovým lekvárom a naň položíme druhý plát upečeného cesta.

5. Jahodová zmes
jahodový kompót 800 mililitrov • cukor vanilkový 2 kusy • puding vanilkový - prášok 2 polievkové lyžice • cukor kryštálový 3 polievkové lyžice
Jahody vylejeme z plechovky aj so šťavou a popučíme ich. Pridáme pudingový prášok, vanilkový cukor, kryštálový cukor, poriadne rozmiešame, prelejeme do hrnčeka a uvaríme hustú kašu.

6.
Ešte teplú kašu natrieme na piškótu a necháme vychladnúť, pokiaľ kaša na korpuse úplne nestuhne.

7. Pudingový krém
mlieko polotučné 1,5% 400 mililitrov • puding vanilkový - prášok 40 gramov • cukor vanilkový 1 kus • cukor práškový 4 polievkové lyžice • maslo 250 gramov
Pudingový prášok s vanilkovým cukrom rozmiešame v troche studeného mlieka a potom s ostatným mliekom uvaríme hustú kašu. Za občasného premiešania necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom dopenista a postupne k nemu pridáme vychladnutú pudingovú kašu. Dobre vyšľaháme a rozotrieme na stuhnutú jahodovú zmes.

8. Šľahačková plnka
šľahačka v prášku 2 kusy • mlieko polotučné 1,5% 300 mililitrov
Do studeného mlieka pridáme práškovú šľahačku a vyšľaháme do tuha. Natrieme na pudingový krém.

9.
Povrch koláča zarovnáme a môžeme pomocou vidličky urobiť ozdobné vlnky. Koláč odložíme do chladničky a necháme poriadne vychladnúť.

Dobrú chuť!