Slávnostné jahodové rezy
![Slávnostné jahodové rezy](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000600/img_sk_4x3/slavnostne-jahodove-rezy_00180.jpg)
Vynikajúci zákusok s jemnou piškótou, naplnený jahodovou zmesou, jemným pudingovým krémom a šľahačkou. Vhodný na slávnostné príležitosti.
recept,fotorecept,džem jahodový,jahody,Zákusky,Sezónne recepty
Zákusky
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 200 | gramov | |
cukor kryštálový | 3 | polievkové lyžice | |
cukor práškový | 4 | polievkové lyžice | |
cukor vanilkový | 3 | kusy | |
džem jahodový | - | ||
jahodový kompót | 800 | mililitrov | |
jahody | - | ||
kypriaci prášok do pečiva | 15 | gramov | |
maslo | 250 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 700 | mililitrov | |
múka hladká | 210 | gramov | |
olej slnečnicový | 100 | mililitrov | |
puding vanilkový - prášok | 2 | polievkové lyžice | |
puding vanilkový - prášok | 40 | gramov | |
soľ | ¼ | čajovej lyžičky | |
vaječný bielok | 5 | kusov | |
vaječný žĺtok | 5 | kusov | |
voda | 100 | mililitrov | |
čokoláda | - | ||
šľahačka v prášku | 2 | kusy |
Recept
1. Piškóta
vaječný žĺtok 5 kusov • cukor kryštálový 200 gramov • voda 100 mililitrov • olej slnečnicový 100 mililitrov • múka hladká 210 gramov • kypriaci prášok do pečiva 15 gramov
Žĺtky vyšľaháme dopenista s kryštálovým cukrom. Pri šľahaní postupne pridáme olej a vodu. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000600/small/1-piskotove-cesto.jpg)
2.
vaječný bielok 5 kusov • soľ ¼ čajovej lyžičky
Bielka vyšľaháme so štipkou soli a opatrne vmiešame do žĺtkov.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000600/small/2-piskotovy-korpus.jpg)
3.
Cesto rozdelíme na dve polovice, vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a postupne upečieme dva pláty. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 10 minút.
4.
Upečený plát natrieme jahodovým lekvárom a naň položíme druhý plát upečeného cesta.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000600/small/5-korpus-s-lekvarom.jpg)
5. Jahodová zmes
jahodový kompót 800 mililitrov • cukor vanilkový 2 kusy • puding vanilkový - prášok 2 polievkové lyžice • cukor kryštálový 3 polievkové lyžice
Jahody vylejeme z plechovky aj so šťavou a popučíme ich. Pridáme pudingový prášok, vanilkový cukor, kryštálový cukor, poriadne rozmiešame, prelejeme do hrnčeka a uvaríme hustú kašu.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000600/small/4-jahdova-plnka.jpg)
6.
Ešte teplú kašu natrieme na piškótu a necháme vychladnúť, pokiaľ kaša na korpuse úplne nestuhne.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000600/small/6-natretie-jahodovej-plnky.jpg)
7. Pudingový krém
mlieko polotučné 1,5% 400 mililitrov • puding vanilkový - prášok 40 gramov • cukor vanilkový 1 kus • cukor práškový 4 polievkové lyžice • maslo 250 gramov
Pudingový prášok s vanilkovým cukrom rozmiešame v troche studeného mlieka a potom s ostatným mliekom uvaríme hustú kašu. Za občasného premiešania necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom dopenista a postupne k nemu pridáme vychladnutú pudingovú kašu. Dobre vyšľaháme a rozotrieme na stuhnutú jahodovú zmes.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000600/small/7-pudingovy-krem-zlaty-klas.jpg)
8. Šľahačková plnka
šľahačka v prášku 2 kusy • mlieko polotučné 1,5% 300 mililitrov
Do studeného mlieka pridáme práškovú šľahačku a vyšľaháme do tuha. Natrieme na pudingový krém.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000600/small/8-slahackova-plnka.jpg)
9.
Povrch koláča zarovnáme a môžeme pomocou vidličky urobiť ozdobné vlnky. Koláč odložíme do chladničky a necháme poriadne vychladnúť.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000600/small/9-jahodovy-kolac.jpg)
Dobrú chuť!