Nugátový zákusok so šľahačkou
Recept na krehký zákusok s nugátovým krémom a karamelovou šľahačkou.
recept,fotorecept,mlieko polotučné 1,5%,mlieko polotučné 1,5%,puding vanilkový - prášok,krém orieškovo-kakaový,kakao - prášok,Zákusky
Zákusky
Kategórie
Zákusky
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 11 | polievkových lyžíc | |
cukor kryštálový | 150 | gramov | |
kakao - prášok | 2 | polievkové lyžice | |
kakaový nápoj v prášku | - | ||
krém orieškovo-kakaový | 180 | gramov | |
kypriaci prášok do pečiva | 8 | gramov | |
maslo | 160 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 900 | mililitrov | |
múka hladká | 8 | polievkových lyžíc | |
olej slnečnicový | 1 | polievková lyžica | |
piškóty kakaové | - | ||
puding vanilkový - prášok | 80 | gramov | |
stužovač šľahačky | 15 | gramov | |
vajce slepačie | 5 | kusov | |
voda | 1 | polievková lyžica | |
šľahačka v prášku | 90 | gramov |
Recept
1. Príprava korpusu
vajce slepačie 5 kusov • cukor kryštálový 7 polievkových lyžíc • olej slnečnicový 1 polievková lyžica • voda 1 polievková lyžica • múka hladká 8 polievkových lyžíc • kypriaci prášok do pečiva 8 gramov • kakao - prášok 2 polievkové lyžice
Oddelíme žĺtky od bielkov. K žĺtkom pridáme cukor, olej, vodu a vymiešame do peny. Primiešame vyšľahaný sneh z bielkov, múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakao. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 10 minút.
2. Príprava karamelovej šľahačky
cukor kryštálový 4 polievkové lyžice • mlieko polotučné 1,5% 300 mililitrov
Kryštálový cukor na miernom ohni roztopíme na karamel. Zalejeme mliekom a varíme pokiaľ sa karamel znova nerozpustí. Dáme zachladiť na niekoľko hodín.
3. Príprava krému
mlieko polotučné 1,5% 600 mililitrov • puding vanilkový - prášok 80 gramov • cukor kryštálový 150 gramov • krém orieškovo-kakaový 180 gramov
V troche studeného mlieka rozmiešame puding ("Zlatý klas") s cukrom, vylejeme do zvyšného vriaceho mlieka a uvaríme hustý puding. Ešte do teplého pudingu vmiešame čokoládovo orieškový krém ("nutelu") a necháme vychladnúť.
5.
Na upečený plát natrieme polovicu krému a naň poukladáme kakaové piškóty (cca 1 a 1/2 balenia, môžete použiť aj klasické bledé piškóty).
6.
Na piškóty nanesieme zvyšný krém a zarovnáme.
7.
šľahačka v prášku 90 gramov • stužovač šľahačky 15 gramov
Do dobre vychladeného karamelového mlieka vysypeme práškové šľahačky, pridáme stužovač a vyšľaháme šľahačku, ktorú rovnomerne natrieme na zákusok.
Dobrú chuť!