svetvomne.sk

Rumový orechovo-kakaový rez

    

... alebo tiež Opitý Františkán, Opitý Izidor... výborný zákusok s bohatou orechovou plnkou a rumom, vhodný na dospelácku párty.

Kuchtil

Počet porcií

30

Čas prípravy

1 h. 30 min.

Náročnosť

vysoká

 

Kategórie:   

 

 
 

1. Korpus

maslo 80 gramov  cukor práškový 60  vaječný žĺtok 3 kusy

Maslo vymiešame s cukrom a primiešame žĺtky.

Korpus

2. 

orechy vlašské mleté 60 gramov  kakao - prášok 10 gramov

Vmiešame mleté orechy, kakao...

3. 

múka hrubá 60 gramov  kypriaci prášok do pečiva 10 gramov

... a múku s kypriacim práškom.

4. 

vaječný bielok 3 kusy

Nakoniec, na dvakrát, vmiešame tuhý sneh z bielkov.

5. 

maslo  múka hrubá

Cesto rozotrieme na plech (25x25 cm) vymastený maslom a vysypaný múkou. Pečieme pri teplote 180°C asi 12 minút. Potom necháme korpus vychladnúť.

6. Rumová orechová plnka

orechy vlašské mleté 350 gramov  cukor práškový 120 gramov  rum tmavý 170 mililitrov  maslo 30 gramov

Mleté orechy pomiešame s cukrom a zalejeme rumom. Pridáme trochu rozpusteného masla a premiešame.

Rumová orechová plnka

7. 

lekvár ríbezľový 60 gramov

Na korpus natrieme pikantný, najlepšie ríbezľový džem. Môžeme natrieť aj marhuľový. Niektoré recepty uvádzajú aj položenie zaváraných marhúľ na korpus. Ak sa rozhodnete marhule použiť určite nič nepokazíte. Zákusok bude vyšší a chutnejší. V našom recepte sme ich nepoužili.

8. 

Na džem rozložíme orechovú plnku...

9. 

... a zarovnáme ju.

10. Kakaový krém

vaječný žĺtok 4 kusy  cukor práškový 60 gramov  kakao - prášok 30 gramov

Vo vodnom kúpeli vyšľaháme žĺtka s cukrom a kakaom do peny.

Kakaový krém

11. 

maslo 150 gramov

Necháme vychladnúť a pridáme zmäknuté maslo.

12. 

Vyšľaháme hladký krém.

13. 

Kakaový krém nanesieme na orechovú plnku.

14. 

Vyhladíme a dáme na pol hodinu do chladu stuhnúť.

15. Čokoládová poleva

poleva cukrárska čokoládová 100 gramov

Čokoládovú polevu rozpustíme a potrieme ňou zákusok.

Čokoládová poleva

16. 

Keď poleva čiastočne stuhne predznačíme si na nej krájaním jednotlivé rezy. Potom zákusok necháme niekoľko hodín (3-4) tuhnúť a dokrájame na rezy.

17. 

Ak poleva stuhne úplne krájame ju nožom, ktorý po každom reze musíme namočiť do vriacej vody, nechať nahriať a utrieť. Pri krájaní na čokoládu netlačíme, len ju necháme jemne pod horúcim nožom povoliť.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť