Lahodné, domáce, jemné, chutné, sladučké, nebeské... no proste punčové.
Kuchtil
Počet porcií
20
Čas prípravy
1 h. 15 min.
Náročnosť
stredná
Aróma punčová | 8 | mililitrov | |
Citrónová šťava | 5 | polievkových lyžíc | |
Cukor kryštálový | g | ||
Cukor práškový | 12 | polievkových lyžíc | |
Cukor práškový | 150 | gramov | |
Kypriaci prášok do pečiva | 18 | gramov | |
Lekvár marhuľový | 500 | mililitrov | |
Múka polohrubá | 12 | polievkových lyžíc | |
Rum tmavý | 100 | mililitrov | |
Sirup malinový | 400 | mililitrov | |
Sirup malinový | 1 | polievková lyžica | |
Vajce slepačie | 12 | kusov | |
Voda | 100 | mililitrov |
1. Príprava piškotových korpusov
vajce slepačie 12 ks • múka polohrubá 12 PL • cukor práškový 12 PL • kypriaci prášok do pečiva 18 g
Upečieme 3 piškótové korpusy. Piškótové cesto na korpus pripravíme vymiešaním 4 žĺtkov s 4 PL práškového cukru. Do druhej misky nasypeme 4 PL polohrubej múky a 1/2 prášku do pečiva. Bielka vyšľaháme na sneh.
2.
Do misky so žĺtkami postupne primiešame múku s práškom do pečiva a vyšľahaný sneh. Cesto vylejeme na hlboký plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme 15 minút na 180°C. Takto pripravíme aj zvyšné dva korpusy.
4. Príprava punčového sirupu
voda 100 ml • sirup malinový 400 ml • rum tmavý 100 ml • citrónová šťava 3 PL • aróma punčová 8 ml
Vodu privedieme k varu, pridáme citrónovú šťavu, rum, punčovú arómu a malinový sirup. Sirup nemusí byť malinový, môže byť hocijaký sirup červenej farby. Doporučujeme použiť kvalitný sirup. Ak je sirup menej sladký, do zmesi pridáme cukor.
5.
Stredný plát pomaly, najlepšie injekčnou striekačkou plníme sirupom.
6.
Keď stredný plát absorbuje čo najviac sirupu, položíme ho na spodný plát potretý lekvárom a zakryjeme vrchným plátom (zospodu potretým lekvárom).
8.
citrónová šťava 2 PL • cukor kryštálový • cukor práškový 150 g
Do sirupu pridáme citrónovú šťavu a toľko cukru, aby bola poleva primerane hustá.
9.
Polevou polejeme celý koláč.
Dobrú chuť!