Jablkovo-makové oči
Chutná a šťavnatá dvojštrúdľa.
recept,fotorecept,jablká,mak,mak,Štrúdle,Sezónne recepty
Štrúdle
Ingrediencie
Ingrediencie
cesto lístkové | 400 | gramov | |
cukor kryštálový | 120 | gramov | |
cukor práškový | - | ||
hrozienka | 100 | gramov | |
jablká | 800 | gramov | |
mak | 150 | gramov | |
mak | - | ||
mlieko polotučné 1,5% | 50 | mililitrov | |
strúhanka | 2 | polievkové lyžice | |
vajce slepačie | 1 | kus | |
vločky ražné | 40 | gramov |
Recept
1. Jablková plnka
jablká 800 gramov • hrozienka 100 gramov
Jablká umyjeme, očistíme a postrúhame nahrubo. Hrozienka umyjeme a necháme namočené vo vode.
2.
vločky ražné 40 gramov
Vločky pomelieme, prisypeme ich k jablkám a premiešame. Necháme chvíľu postáť.
4. Maková plnka
mak 150 gramov • mlieko polotučné 1,5% 50 mililitrov • cukor kryštálový 80 gramov
Mak pomelieme, zalejeme horúcim mliekom, necháme vychladnúť a vmiešame do neho cukor.
5. Cesto
cesto lístkové 400 gramov • vajce slepačie 1 kus
Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľký štvorec (40x40 cm). Po obvode a cez stred ho natrieme rozšľahaným vajíčkom. Do každého obdĺžnika, ktoré nám vykreslilo vajce, nasypeme po lyžici strúhanky. Strúhanku rozložíme po vajíčko.
6. Plnenie
strúhanka 2 polievkové lyžice
Na strúhanku nanesieme jablkovú plnku. Na jablkovú plnku rozložíme makovú.
7.
Cesto s plnkou stočíme od okrajov ku stredu.
8.
Vzniknutú dvojštrúdľu...
9.
... opatrne premiestnime na papier, alebo podložku, na pečenie. Papier so štrúdľou vtiahneme na plech. Štrúdľu potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme nemletým makom.
10.
Pečieme v rozohriatej rúre 25 minút. Upečenú dvojštrúdľu posypeme preosiatym práškovým cukrom.
Dobrú chuť!