Jablkovo-makový koláč

Krehký koláč so šťavnatou plnkou plnou zdraviu prospešných ingrediencií.
recept,fotorecept,mak mletý,jablká,Koláče,Vianočné recepty
Koláče
Kategórie
Koláče › Vianočné recepty › Vianočné koláče › Dezerty z jabĺk › Sezóna - Jablká (zima) › Sezóna - Jablká (jeseň) › Jablkové koláče ›Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | 200 776 | gramov kcal | |
jablká | 400 244 | gramov kcal | |
kandizované ovocie mix | 0 ?? | kcal | |
mak mletý | 180 974 | gramov kcal | |
maslo | 150 1101 | gramov kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 250 120 | mililitrov kcal | |
múka hladká | 250 868 | gramov kcal | |
múka hladká | 0 ?? | kcal | |
semienka slnečnicové | 50 292 | gramov kcal | |
semienka ľanové | 30 161 | gramov kcal | |
vajce slepačie | 1 88 | kus kcal | |
vajce slepačie | 0 ?? | kcal |
Recept
1. Cesto
múka hladká 250 gramov • cukor práškový 50 gramov • maslo 150 gramov • vajce slepačie 1 kus
Do misy navážime múku, pridáme cukor, nakrájané maslo a vajíčko.

2.
Vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme pol hodinu v chlade odpočívať.

3. Plnka
mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov • mak mletý 180 gramov
V hrnci zohrejeme mlieko do varu, prisypeme mletý mak a premiešame.



6.
cukor práškový 100 gramov
Oboje semienka nasypeme spolu s cukrom k maku a premiešame. Necháme vychladnúť.



9.
... a mak.

10.
Cesto vyberieme z chladu a časť z neho na pomúčenej doske rozvaľkáme. Vykrojíme motívy podľa príležitosti a uložíme ich do chladničky.

11.
Skrojky zmiesime s oddelenou časťou a rozvaľkáme ich do tvaru kruhu na pomúčenej doske. Z papiera na pečenie si vystrihneme kruh o veľkosti vnútorného rozmeru formy. Papier položíme na cesto a pomocou neho cesto obrátime a vložíme do formy.

12.
Okraje cesta vytlačíme po okraj formy.

13.
Na cesto rozotrieme plnku.

14.
vajce slepačie • kandizované ovocie mix
Na plnku poukladáme vykrojené motívy, tie potrieme rozšahaným vajíčkom a posypeme kandizovaným ovocím. Koláč vo vyhriatej rúre pri teplote 170-180°C upečieme. Pečieme asi 35-40 minút.

15.
Upečený koláč necháme dobre vychladnúť, potom ho pomocou papiera na ktorom sme ho piekli jednoducho presunieme na servírovací tanier. Pokrájame a podávame.

Dobrú chuť!