RECEPTY

Jablkovo-makový koláč

Jablkovo-makový koláč

Krehký koláč so šťavnatou plnkou plnou zdraviu prospešných ingrediencií.

recept,fotorecept,mak mletý,jablká,Koláče,Vianočné recepty

Koláče

Kuchtil

Počet porcií

8

Čas prípravy

1 h. 30 min.

Náročnosť

vysoká

 

Ingrediencie

Ingrediencie

cukor práškový200gramov
jablká400gramov
kandizované ovocie mix-
mak mletý180gramov
maslo150gramov
mlieko polotučné 1,5%250mililitrov
múka hladká250gramov
múka hladká0
semienka slnečnicové50gramov
semienka ľanové30gramov
vajce slepačie1kus
vajce slepačie-

 

Recept

1. Cesto

múka hladká 250 gramov  cukor práškový 50 gramov  maslo 150 gramov  vajce slepačie 1 kus

Do misy navážime múku, pridáme cukor, nakrájané maslo a vajíčko.

2. 

Vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme pol hodinu v chlade odpočívať.

3. Plnka

mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov  mak mletý 180 gramov

V hrnci zohrejeme mlieko do varu, prisypeme mletý mak a premiešame.

4. 

semienka ľanové 30 gramov

Ľanové semienka pomelieme na kávovom mlynčeku.

5. 

semienka slnečnicové 50 gramov

Slnečnicové semienka posekáme v kuchynskom sekáčiku.

6. 

cukor práškový 100 gramov

Oboje semienka nasypeme spolu s cukrom k maku a premiešame. Necháme vychladnúť.

7. 

jablká 400 gramov

Jablká ošúpeme a na hrubé slížiky nastrúhame.

8. 

cukor práškový 50 gramov

K jablkám primiešame cukor...

9. 

... a mak.

10. 

múka hladká

Cesto vyberieme z chladu a časť z neho na pomúčenej doske rozvaľkáme. Vykrojíme motívy podľa príležitosti a uložíme ich do chladničky.

11. 

múka hladká

Skrojky zmiesime s oddelenou časťou a rozvaľkáme ich do tvaru kruhu na pomúčenej doske. Z papiera na pečenie si vystrihneme kruh o veľkosti vnútorného rozmeru formy. Papier položíme na cesto a pomocou neho cesto obrátime a vložíme do formy.

12. 

Okraje cesta vytlačíme po okraj formy.

13. 

Na cesto rozotrieme plnku.

14. 

vajce slepačie  kandizované ovocie mix

Na plnku poukladáme vykrojené motívy, tie potrieme rozšahaným vajíčkom a posypeme kandizovaným ovocím. Koláč vo vyhriatej rúre pri teplote 170-180°C upečieme. Pečieme asi 35-40 minút.

15. 

Upečený koláč necháme dobre vychladnúť, potom ho pomocou papiera na ktorom sme ho piekli jednoducho presunieme na servírovací tanier. Pokrájame a podávame.

Dobrú chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť  • Upraviť nastavenia cookies