svetvomne.sk

Makovo-orechový medový koláč

    

Šťavnatý koláč plný obľúbených chutí.

Kuchtil

Počet porcií

8

Čas prípravy

1 h. 20 min.

Náročnosť

vysoká

 

 

 
 
cukor práškový50gramov
cukor škoricový-
mak mletý125gramov
maslo120gramov
med150gramov
mlieko polotučné 1,5%100mililitrov
múka hladká200gramov
orechy vlašské125gramov
vajce slepačie2kusy
vaječný bielok1kus
vaječný žĺtok1kus
škorica mletá½čajovej lyžičky

1. 

múka hladká 200 gramov  cukor práškový 50 gramov  maslo 120 gramov  vaječný žĺtok 1 kus  škorica mletá ½ čajovej lyžičky

Do misky nasypeme múku, cukor, pridáme zmäknuté maslo, vaječný žĺtok a škoricu.

2. 

Vypracujeme cesto ktoré necháme v chlade 30 minút odpočívať.

3. 

mak mletý 125 gramov  mlieko polotučné 1,5% 100 mililitrov

Mlieko necháme zovrieť a prisypeme do neho mak, premiešame.

4. 

orechy vlašské 125 gramov

Orechy posekáme.

5. 

med 150 gramov

Orechy primiešame k maku, vmiešame med. Zmes necháme vychladnúť.

6. 

Cesto vyberieme z chladničky. 3/4 cesta vložíme do plechu (20x30 cm) a rovnomerne roztlačíme až na okraje plechu. Okraje cesta zarovnáme, alebo vytvoríme prstami volánik.

7. 

Zbytok cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrojíme drobné tvary.

8. 

vajce slepačie 2 kusy  vaječný bielok 1 kus

Do vyhladnutej orechovo-makovej plnky vmiešame rozmiešané vajíčka. Trochu vajíčka si ponecháme na potretie tvarov.

9. 

Plnku vylejeme na cesto. Poukladáme vykrojené tvary a potrieme ich opatrne vajíčkom.

10. 

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 10 minút. Potom koláč zakryjeme alobalom a pečieme ďalších 25 minút. Na posledných 5 minút odokryjeme.

11. 

cukor škoricový

Vychladený koláč posypeme škoricovým cukrom a pokrájame na trojuholníky.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť