svetvomne.sk

Štedrák

Štedrák

    

Tradičný vianočný kysnutý koláč, štedro naplnený obľúbenou makovou, orechovou, lekvárovou a tvarohovou plnkou.

Kuchtil

Počet porcií

24

Čas prípravy

2 h.

Náročnosť

stredná

 

 

1. 

mlieko plnotučné 3,5% 150 mililitrov  droždie čerstvé 20 gramov  cukor kryštálový 1 čajová lyžička  múka polohrubá 1 čajová lyžička

V troche vlažného mlieka rozmiešame múku s cukrom. Pridáme rozmrvené droždie a zľahka premiešame. Necháme vykysnúť prikryté na teplom mieste.

2. 

mlieko plnotučné 3,5% 150 mililitrov  maslo 80 gramov

V mlieku rozpustíme maslo.

3. 

múka polohrubá 500 gramov  soľ 1 štipka  vaječný žĺtok 1 kus

Do misy nasypeme múku, pridáme štipku soli a vaječný žĺtok.

4. 

Prilejeme kvások a mlieko s maslom.

5. 

Vymiesime cesto, zakryjeme...

6. 

...a necháme vykysnúť.

7. 

lekvár slivkový 180 gramov  rum tmavý 4 polievkové lyžice  voda 2 polievkové lyžice

Lekvár rozmiešame s rumom a podľa potreby aj s trochou vody.

8. 

mlieko plnotučné 3,5% 150 mililitrov  cukor kryštálový 60 gramov  orechy vlašské mleté 250 gramov

Mlieko s cukrom privedieme do varu, zalejeme orechy a premiešame.

9. 

mlieko plnotučné 3,5% 150 mililitrov  cukor kryštálový 80 gramov  mak mletý 200 gramov

Mlieko s cukrom privedieme do varu, zalejeme mak a premiešame. Ak je plnka moc hustá pridáme ešte trochu mlieka.

10. 

tvaroh hrudkovitý 300 gramov  vajce slepačie 1 kus  vaječný bielok 1 kus  cukor práškový 60 gramov  hrozienka 50 gramov  pšeničná krupica (detská dehydrovaná) 1 polievková lyžica

Tvaroh zmiešame s vajíčkom, vaječným bielkom, cukrom, hrozienkami a trochou krupice.

11. 

múka polohrubá

Forma na tortu rozkladacia ø 26 cm

Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti. Každú časť postupne vyvaľkáme na pomúčenej doske do o trochu väčšieho tvaru ako je forma. Pomocou kruhu formy vykrojíme. Cesto vložíme do formy.

12. 

Na cesto rovnomerne rozotrieme makovú plnku.

13. 

Položíme druhé cesto a rozotrieme orechovú plnku. Položíme tretie cesto a rozotrieme na neho lekvárovú plnku.

14. 

Položíme posledné cesto a rozotrieme tvarohovú plnku.

15. 

Zo zvyškov cesta vytvoríme tenké valčeky...

16. 

hrozienka  vajce slepačie 1 kus

...a poukladáme ich do tvaru mriežky na koláč. Do vzniknutých otvorov vložíme hrozienka. Koláč necháme 45 minút kysnúť. Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom.

17. 

Pečieme 30 minút pri teplote 160-165°C, zakryjeme alobalom a 20 minút dopekáme pri teplote 170-180°C.

18. 

Koláč necháme dôkladne vychladiť. Uložíme do chladu a krájame až po 24 hodinách, keď si plnky sadnú.

Dobrú chuť!

cukor kryštálový1čajová lyžička
cukor kryštálový140gramov
cukor práškový60gramov
droždie čerstvé20gramov
hrozienka-
hrozienka50gramov
lekvár slivkový180gramov
mak mletý200gramov
maslo80gramov
mlieko plnotučné 3,5%600mililitrov
múka polohrubá1čajová lyžička
múka polohrubá500gramov
múka polohrubá-
orechy vlašské mleté250gramov
pšeničná krupica (detská dehydrovaná)1polievková lyžica
rum tmavý4polievkové lyžice
soľ1štipka
tvaroh hrudkovitý300gramov
vajce slepačie2kusy
vaječný bielok1kus
vaječný žĺtok1kus
voda2polievkové lyžice

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť