RECEPTY

Štedrák

Štedrák

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Tradičný vianočný kysnutý koláč, štedro naplnený obľúbenou makovou, orechovou, lekvárovou a tvarohovou plnkou.

recept,fotorecept,lekvár slivkový,orechy vlašské mleté,mak mletý,tvaroh hrudkovitý,Koláče,Vianočné recepty

Koláče

Kuchtil

Počet porcií

24

Čas prípravy

2 h.

Náročnosť

stredná

Ingrediencie

Ingrediencie

cukor kryštálový

1

21

čajová lyžička

kcal

cukor kryštálový

140

563

gramov

kcal

cukor práškový

60

233

gramov

kcal

droždie čerstvé

20

21

gramov

kcal

hrozienka

0

??

kcal

hrozienka

50

142

gramov

kcal

lekvár slivkový

180

220

gramov

kcal

mak mletý

200

1082

gramov

kcal

maslo

80

588

gramov

kcal

mlieko plnotučné 3,5%

600

384

mililitrov

kcal

múka polohrubá

1

18

čajová lyžička

kcal

múka polohrubá

500

1780

gramov

kcal

múka polohrubá

0

??

kcal

orechy vlašské mleté

250

1685

gramov

kcal

pšeničná krupica (detská dehydrovaná)

1

55

polievková lyžica

kcal

rum tmavý

4

144

polievkové lyžice

kcal

soľ

1

0

štipka

kcal

tvaroh hrudkovitý

300

351

gramov

kcal

vajce slepačie

2

176

kusy

kcal

vaječný bielok

1

17

kus

kcal

vaječný žĺtok

1

57

kus

kcal

voda

2

67

polievkové lyžice

kcal

 

Recept

1. 

mlieko plnotučné 3,5% 150 mililitrov  droždie čerstvé 20 gramov  cukor kryštálový 1 čajová lyžička  múka polohrubá 1 čajová lyžička

V troche vlažného mlieka rozmiešame múku s cukrom. Pridáme rozmrvené droždie a zľahka premiešame. Necháme vykysnúť prikryté na teplom mieste.

V troche vlažného mlieka rozmiešame múku s...

2. 

mlieko plnotučné 3,5% 150 mililitrov  maslo 80 gramov

V mlieku rozpustíme maslo.

V mlieku rozpustíme maslo....

3. 

múka polohrubá 500 gramov  soľ 1 štipka  vaječný žĺtok 1 kus

Do misy nasypeme múku, pridáme štipku soli a vaječný žĺtok.

Do misy nasypeme múku, pridáme štipku soli a...

4. 

Prilejeme kvások a mlieko s maslom.

Prilejeme kvások a mlieko s maslom....

5. 

Vymiesime cesto, zakryjeme...

Vymiesime cesto, zakryjeme......

6. 

...a necháme vykysnúť.

...a necháme vykysnúť....

7. 

lekvár slivkový 180 gramov  rum tmavý 4 polievkové lyžice  voda 2 polievkové lyžice

Lekvár rozmiešame s rumom a podľa potreby aj s trochou vody.

Lekvár rozmiešame s rumom a podľa potreby aj s...

8. 

mlieko plnotučné 3,5% 150 mililitrov  cukor kryštálový 60 gramov  orechy vlašské mleté 250 gramov

Mlieko s cukrom privedieme do varu, zalejeme orechy a premiešame.

Mlieko s cukrom privedieme do varu, zalejeme...

9. 

mlieko plnotučné 3,5% 150 mililitrov  cukor kryštálový 80 gramov  mak mletý 200 gramov

Mlieko s cukrom privedieme do varu, zalejeme mak a premiešame. Ak je plnka moc hustá pridáme ešte trochu mlieka.

Mlieko s cukrom privedieme do varu, zalejeme mak a...

10. 

tvaroh hrudkovitý 300 gramov  vajce slepačie 1 kus  vaječný bielok 1 kus  cukor práškový 60 gramov  hrozienka 50 gramov  pšeničná krupica (detská dehydrovaná) 1 polievková lyžica

Tvaroh zmiešame s vajíčkom, vaječným bielkom, cukrom, hrozienkami a trochou krupice.

Tvaroh zmiešame s vajíčkom, vaječným bielkom,...

11. 

múka polohrubá

Forma na tortu rozkladacia ø 26 cm

Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti. Každú časť postupne vyvaľkáme na pomúčenej doske do o trochu väčšieho tvaru ako je forma. Pomocou kruhu formy vykrojíme. Cesto vložíme do formy.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti. Každú...

12. 

Na cesto rovnomerne rozotrieme makovú plnku.

Na cesto rovnomerne rozotrieme makovú plnku....

13. 

Položíme druhé cesto a rozotrieme orechovú plnku. Položíme tretie cesto a rozotrieme na neho lekvárovú plnku.

Položíme druhé cesto a rozotrieme orechovú...

14. 

Položíme posledné cesto a rozotrieme tvarohovú plnku.

Položíme posledné cesto a rozotrieme tvarohovú...

15. 

Zo zvyškov cesta vytvoríme tenké valčeky...

Zo zvyškov cesta vytvoríme tenké valčeky......

16. 

hrozienka  vajce slepačie 1 kus

...a poukladáme ich do tvaru mriežky na koláč. Do vzniknutých otvorov vložíme hrozienka. Koláč necháme 45 minút kysnúť. Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom.

...a poukladáme ich do tvaru mriežky na koláč....

17. 

Pečieme 30 minút pri teplote 160-165°C, zakryjeme alobalom a 20 minút dopekáme pri teplote 170-180°C.

Pečieme 30 minút pri teplote 160-165°C,...

18. 

Koláč necháme dôkladne vychladiť. Uložíme do chladu a krájame až po 24 hodinách, keď si plnky sadnú.

Koláč necháme dôkladne vychladiť. Uložíme...

Dobrú chuť!

Odporúčané recepty

Články

Obľúbené vyhľadávania

Najpopulárnejšie recepty

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 9 • Prihlásiť