Štedrák

Tradičný vianočný kysnutý koláč, štedro naplnený obľúbenou makovou, orechovou, lekvárovou a tvarohovou plnkou.
recept,fotorecept,lekvár slivkový,orechy vlašské mleté,mak mletý,tvaroh hrudkovitý,Koláče,Vianočné recepty
Koláče
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 1 21 | čajová lyžička kcal | |
cukor kryštálový | 140 563 | gramov kcal | |
cukor práškový | 60 233 | gramov kcal | |
droždie čerstvé | 20 21 | gramov kcal | |
hrozienka | 0 ?? | kcal | |
hrozienka | 50 142 | gramov kcal | |
lekvár slivkový | 180 220 | gramov kcal | |
mak mletý | 200 1082 | gramov kcal | |
maslo | 80 588 | gramov kcal | |
mlieko plnotučné 3,5% | 600 384 | mililitrov kcal | |
múka polohrubá | 1 18 | čajová lyžička kcal | |
múka polohrubá | 500 1780 | gramov kcal | |
múka polohrubá | 0 ?? | kcal | |
orechy vlašské mleté | 250 1685 | gramov kcal | |
pšeničná krupica (detská dehydrovaná) | 1 55 | polievková lyžica kcal | |
rum tmavý | 4 144 | polievkové lyžice kcal | |
soľ | 1 0 | štipka kcal | |
tvaroh hrudkovitý | 300 351 | gramov kcal | |
vajce slepačie | 2 176 | kusy kcal | |
vaječný bielok | 1 17 | kus kcal | |
vaječný žĺtok | 1 57 | kus kcal | |
voda | 2 67 | polievkové lyžice kcal |
Recept
1.
mlieko plnotučné 3,5% 150 mililitrov • droždie čerstvé 20 gramov • cukor kryštálový 1 čajová lyžička • múka polohrubá 1 čajová lyžička
V troche vlažného mlieka rozmiešame múku s cukrom. Pridáme rozmrvené droždie a zľahka premiešame. Necháme vykysnúť prikryté na teplom mieste.


3.
múka polohrubá 500 gramov • soľ 1 štipka • vaječný žĺtok 1 kus
Do misy nasypeme múku, pridáme štipku soli a vaječný žĺtok.

4.
Prilejeme kvások a mlieko s maslom.

5.
Vymiesime cesto, zakryjeme...

6.
...a necháme vykysnúť.

7.
lekvár slivkový 180 gramov • rum tmavý 4 polievkové lyžice • voda 2 polievkové lyžice
Lekvár rozmiešame s rumom a podľa potreby aj s trochou vody.

8.
mlieko plnotučné 3,5% 150 mililitrov • cukor kryštálový 60 gramov • orechy vlašské mleté 250 gramov
Mlieko s cukrom privedieme do varu, zalejeme orechy a premiešame.

9.
mlieko plnotučné 3,5% 150 mililitrov • cukor kryštálový 80 gramov • mak mletý 200 gramov
Mlieko s cukrom privedieme do varu, zalejeme mak a premiešame. Ak je plnka moc hustá pridáme ešte trochu mlieka.

10.
tvaroh hrudkovitý 300 gramov • vajce slepačie 1 kus • vaječný bielok 1 kus • cukor práškový 60 gramov • hrozienka 50 gramov • pšeničná krupica (detská dehydrovaná) 1 polievková lyžica
Tvaroh zmiešame s vajíčkom, vaječným bielkom, cukrom, hrozienkami a trochou krupice.

11.
Forma na tortu rozkladacia ø 26 cm
Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti. Každú časť postupne vyvaľkáme na pomúčenej doske do o trochu väčšieho tvaru ako je forma. Pomocou kruhu formy vykrojíme. Cesto vložíme do formy.

12.
Na cesto rovnomerne rozotrieme makovú plnku.

13.
Položíme druhé cesto a rozotrieme orechovú plnku. Položíme tretie cesto a rozotrieme na neho lekvárovú plnku.

14.
Položíme posledné cesto a rozotrieme tvarohovú plnku.

15.
Zo zvyškov cesta vytvoríme tenké valčeky...

16.
hrozienka • vajce slepačie 1 kus
...a poukladáme ich do tvaru mriežky na koláč. Do vzniknutých otvorov vložíme hrozienka. Koláč necháme 45 minút kysnúť. Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom.

17.
Pečieme 30 minút pri teplote 160-165°C, zakryjeme alobalom a 20 minút dopekáme pri teplote 170-180°C.

18.
Koláč necháme dôkladne vychladiť. Uložíme do chladu a krájame až po 24 hodinách, keď si plnky sadnú.

Dobrú chuť!