svetvomne.sk

Orechové a makové rožteky

    

Malé chutné rožteky s obľúbeným plnkami. Jedna je maková a druhú nie je vidno medzi zubami. Obe sú však sladké a veľmi chutné.

Kuchtil

Počet porcií

34

Čas prípravy

Náročnosť

vysoká

 

 

 
 
cukor kryštálový1čajová lyžička
cukor kryštálový160gramov
cukor práškový50gramov
droždie čerstvé30gramov
mak mletý200gramov
maslo135gramov
mlieko polotučné 1,5%220mililitrov
múka hladká200gramov
múka polohrubá1čajová lyžička
múka polohrubá250gramov
orechy vlašské mleté200gramov
soľ-
vaječný žĺtok4kusy
voda1polievková lyžica

1. Príprava cesta

maslo 135 gramov

Maslo zahriatím rozpustíme.

Príprava cesta

2. 

droždie čerstvé 30 gramov  mlieko polotučné 1,5% 120 mililitrov  cukor kryštálový 1 čajová lyžička  múka polohrubá 1 čajová lyžička

Do vlažného mlieka dáme trochu cukru a múky, pridáme droždie a necháme vzísť kvások.

3. 

múka hladká 200 gramov  múka polohrubá 250 gramov  cukor práškový 50 gramov  soľ  vaječný žĺtok 2 kusy

Do misy nasypeme obe múky, pridáme cukor, štipku soli, vaječné žĺtka, prilejeme maslo a kvások.

4. 

Dobre vymiesime tuhšie, nelepivé cesto.

5. 

Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť.

6. 

Z cesta odoberáme kúsky, tvoríme guľôčky a vážime. Každá guľôčka má 25 g.

7. 

Guľôčky zakryjeme a necháme 20-25 minút podkysnúť.

8. Maková plnka

mlieko polotučné 1,5% 50 mililitrov  cukor kryštálový 80 gramov  mak mletý 200 gramov

Mlieko rozvaríme s cukrom, prisypeme mak, premiešame, prevaríme, odstavíme z ohňa a zakryjeme.

Maková plnka

9. Orechová plnka

mlieko polotučné 1,5% 50 mililitrov  cukor kryštálový 80 gramov  orechy vlašské mleté 200 gramov

Mlieko rozvaríme s cukrom, prisypeme orechy, premiešame, prevaríme, odstavíme z ohňa a zakryjeme.

Orechová plnka

10. Plnenie a tvorenie rožtekov

Polovicu guľôčok si rozvaľkáme na tenké oválne tvary (asi 12x6 cm).

Plnenie a tvorenie rožtekov

11. 

Makovú plnku rovnomerne rozdelíme na pripravené oválky. Plnku vytvarujeme do valčeka.

12. 

Okraje cesta ľahko zahneme na plnku.

13. 

Preložíme vrchný okraj cesta, spodný okraj (nesmú sa veľmi prekrývať, len ľahko, aby sa spojili)...

14. 

Cesto otočíme spojom dolu...

15. 

... a rukami ľahko dotvarujeme pričom vznikne valček asi 13-14 cm dlhý.

16. 

Makové rožky ohneme do tvaru podkovičky a uložíme na plech vyložený papierom na pečenie.

17. 

vaječný žĺtok 2 kusy  voda 1 polievková lyžica

Žĺtky rozmiešame s vodou a natrieme rožky. Necháme zaschnúť v chlade.

18. 

Postup zopakujeme pri druhej polovici guľôčok a naplníme ich orechovou plnkou. Rožky tvarujeme do tvaru polmesiaca.

19. 

Zaschnuté rožky necháme na teple 15 minút podkysnúť.

20. 

Pečieme na 200°C 15-18 minút.

21. 

Upečené rožky necháme vychladnúť. Skladujeme v uzatvorenej nádobe v chlade. Najlepšie sú na druhý a ďalšie dni po upečení.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť