svetvomne.sk

Orechové a makové rožteky

Malé chutné rožteky s obľúbenými vianočnými plnkami.

 

Počet porcií: 34

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

Kategórie:    

 

 
 
Cukor kryštálový1čajová lyžička
Cukor kryštálový160gramov
Cukor práškový50gramov
Droždie čerstvé30gramov
Mak mletý200gramov
Maslo135gramov
Mlieko polotučné 1,5%220mililitrov
Múka hladká200gramov
Múka polohrubá1čajová lyžička
Múka polohrubá250gramov
Orechy vlašské mleté200gramov
Soľ
Vaječný žĺtok4kusy
Voda1polievková lyžica

1. Príprava cesta

maslo 135 g

Maslo zahriatím rozpustíme.

Príprava cesta

2. 

droždie čerstvé 30 g  mlieko polotučné 1,5% 120 ml  cukor kryštálový 1 ČL  múka polohrubá 1 ČL

Do vlažného mlieka dáme trochu cukru a múky, pridáme droždie a necháme vzísť kvások.

3. 

múka hladká 200 g  múka polohrubá 250 g  cukor práškový 50 g  soľ  vaječný žĺtok 2 ks

Do misy nasypeme obe múky, pridáme cukor, štipku soli, vaječné žĺtka, prilejeme maslo a kvások.

4. 

Dobre vymiesime tuhšie, nelepivé cesto.

5. 

Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť.

6. 

Z cesta odoberáme kúsky, tvoríme guľôčky a vážime. Každá guľôčka má 25 g.

7. 

Guľôčky zakryjeme a necháme 20-25 minút podkysnúť.

8. Maková plnka

mlieko polotučné 1,5% 50 ml  cukor kryštálový 80 g  mak mletý 200 g

Mlieko rozvaríme s cukrom, prisypeme mak, premiešame, prevaríme, odstavíme z ohňa a zakryjeme.

Maková plnka

9. Orechová plnka

mlieko polotučné 1,5% 50 ml  cukor kryštálový 80 g  orechy vlašské mleté 200 g

Mlieko rozvaríme s cukrom, prisypeme orechy, premiešame, prevaríme, odstavíme z ohňa a zakryjeme.

Orechová plnka

10. Plnenie a tvorenie rožtekov

Polovicu guľôčok si rozvaľkáme na tenké oválne tvary (asi 12x6 cm).

Plnenie a tvorenie rožtekov

11. 

Makovú plnku rovnomerne rozdelíme na pripravené oválky. Plnku vytvarujeme do valčeka.

12. 

Okraje cesta ľahko zahneme na plnku.

13. 

Preložíme vrchný okraj cesta, spodný okraj (nesmú sa veľmi prekrývať, len ľahko, aby sa spojili)...

14. 

Cesto otočíme spojom dolu...

15. 

... a rukami ľahko dotvarujeme pričom vznikne valček asi 13-14 cm dlhý.

16. 

Makové rožky ohneme do tvaru podkovičky a uložíme na plech vyložený papierom na pečenie.

17. 

vaječný žĺtok 2 ks  voda 1 PL

Žĺtky rozmiešame s vodou a natrieme rožky. Necháme zaschnúť v chlade.

18. 

Postup zopakujeme pri druhej polovici guľôčok a naplníme ich orechovou plnkou. Rožky tvarujeme do tvaru polmesiaca.

19. 

Zaschnuté rožky necháme na teple 15 minút podkysnúť.

20. 

Pečieme na 200°C 15-18 minút.

21. 

Upečené rožky necháme vychladnúť. Skladujeme v uzatvorenej nádobe v chlade. Najlepšie sú na druhý a ďalšie dni po upečení.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 7 • Prihlásiť