Kakaovo-orechový závin
Obľúbený koláč z jogurtového kysnutého cesta, zachutí všetkým deťom i dospelým.
recept,fotorecept,kakao - prášok,orechy vlašské mleté,Koláče,Slovenská kuchyňa
Koláče
Slovenská kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 1 | čajová lyžička | |
cukor kryštálový | 70 | gramov | |
cukor práškový | - | ||
droždie čerstvé | 20 | gramov | |
jogurt biely 3,5% tuku | 150 | gramov | |
kakao - prášok | 25 | gramov | |
krém orieškovo-kakaový | 50 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 200 | mililitrov | |
múka hladká | 400 | gramov | |
olej slnečnicový | 40 | mililitrov | |
orechy vlašské mleté | 100 | gramov | |
soľ | - | ||
vajce slepačie | 3 | kusy |
Recept
1.
mlieko polotučné 1,5% 100 mililitrov • droždie čerstvé 20 gramov • cukor kryštálový 1 čajová lyžička
V teplom mlieku rozdrobíme droždie a pridáme lyžičku cukru. Necháme vzísť kvások.
2.
múka hladká 400 gramov • cukor kryštálový 20 gramov • soľ • vajce slepačie 2 kusy • jogurt biely 3,5% tuku 150 gramov
Do misy nasypeme múku, pridáme cukor, štipku soli, vajíčka a jogurt.
3.
olej slnečnicový 40 mililitrov • mlieko polotučné 1,5% 100 mililitrov
Prilejeme olej, mlieko a kvások.
4.
Vymiesime cesto a necháme zakryté, na teplom mieste, vykysnúť.
5.
krém orieškovo-kakaový 50 gramov • kakao - prášok 25 gramov
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu rozvaľkáme na pomúčenej doske na rozmer asi 40x35cm. Na cesto natrieme v tenkej vrstve kakaovo-orieškový krém. Na krém rovnomerne rozsypeme kakao, ...
8.
Plech vyložíme papierom na pečenie a závin, najlepšie preklopením z dosky, na neho preložíme. Potrieme celý vajíčkom a na niekoľkých miestach zvrchu prepichneme vidličkou.
Počas pečenia prvého závinu si pripravíme z druhej polovice cesta druhý závin. Ingrediencie i postup zopakujeme.
9.
Pečieme v rozohriatej rúre pri 180°C asi 20 minút. Hotový koláč nahusto posypeme preosiatym práškovým cukrom. Tak isto upečieme druhý závin.
10.
Po dôkladnom vychladení nakrájame a môžeme podávať.
Dobrú chuť!