Jablkový koláč s orechmi
Vynikajúci koláč z tvarohového cesta, plný bohatej jablkovo-orechovej plnky.
recept,fotorecept,jablká,orechy vlašské mleté,tvaroh jemný mäkký,Koláče,Sezónne recepty
Koláče
Kategórie
Koláče › Sezónne recepty › Dezerty z jabĺk › Sezóna - Jablká (zima) › Sezóna - Jablká (jeseň) › Jablkové koláče ›
Ingrediencie
Ingrediencie
citrón | 1 | kus | |
cukor práškový | 60 | gramov | |
cukor trstinový | 100 | gramov | |
jablká | 650 | gramov | |
jedlá sóda (sóda bikarbóna) | ½ | čajovej lyžičky | |
maslo | 100 | gramov | |
maslo | - | ||
múka hladká | 240 | gramov | |
múka hladká | 0 | ||
orechy vlašské mleté | 120 | gramov | |
strúhanka | 1 | polievková lyžica | |
tvaroh jemný mäkký | 100 | gramov | |
vajce slepačie | 1 | kus | |
voda | 6 | polievkových lyžíc | |
škorica mletá | ½ | čajovej lyžičky | |
škrob kukuričný | 40 | gramov |
Recept
1.
múka hladká 240 gramov • jedlá sóda (sóda bikarbóna) ½ čajovej lyžičky • maslo 100 gramov • cukor práškový 60 gramov • tvaroh jemný mäkký 100 gramov • voda 6 polievkových lyžíc
Do misy nasypeme múku a zmiešame ju so sódou bikarbónou. Pridáme nasekané zmäknuté maslo, cukor a tvaroh. Vypracujeme cesto.
2.
Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme 20 minút postáť v chlade.
4.
jablká 650 gramov • citrón 1 kus
Jablká ošúpeme, postrúhame na hrubo a pridáme šťavu z jedného citróna. Premiešame.
5.
Cesto rozdelíme na polovice. Jednu polovicu rozvaľkáme na tenkej podložke, posypanej múkou, na veľkosť plechu. Do cesta povykrajujeme malé kvety, alebo iné tvary. Cesto aj s doštičkou vložíme na chvíľu do mrazničky.
6.
Rozvaľkáme druhú polovicu cesta a vložíme ju do vymasteného, múkou vysypaného plechu (25x38 cm).
7.
škorica mletá ½ čajovej lyžičky • cukor trstinový 100 gramov • škrob kukuričný 40 gramov • strúhanka 1 polievková lyžica
Do jabĺk pridáme škoricu, cukor, orechy, kukuričný škrob a strúhanku. Premiešame.
8.
Jablkovo-orechovú plnku rovnomerne rozložíme na cesto.
9.
Cesto z mrazničky preložíme na plnku a okraje utlačíme.
11.
Pečieme 35 min. pri teplote 180°C.
12.
Z vychladeného koláča jemne odkrojíme kraje a pokrájame na porcie.
Dobrú chuť!