Hodové koláče
Fantastické chrumkavé kolieska na okraji, plné tých najchutnejších kombinácií jednoduchých sladkých plniek. Nebudete vedieť, kedy prestať jesť :)
recept,fotorecept,škorica mletá,džem ovocný,múka polohrubá,jogurt biely 3,5% tuku,orechy vlašské,hrozienka,tvaroh mäkký,jablká,Koláče,Sezónne recepty
Koláče
Kategórie
Koláče › Sezónne recepty › Dezerty z jabĺk › Sezóna - Jablká (jeseň) › Sezóna - Jablká (zima) › Sezóna - Orechy › Jablkové koláče ›
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 150 | gramov | |
cukor kryštálový | 1 | čajová lyžička | |
cukor vanilkový | 25 | gramov | |
droždie čerstvé | 42 | gramov | |
džem ovocný | 350 | gramov | |
hrozienka | 100 | gramov | |
jablká | 500 | gramov | |
jogurt biely 3,5% tuku | 500 | gramov | |
maslo | 100 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | - | ||
mlieko polotučné 1,5% | 200 | mililitrov | |
múka polohrubá | 1200 | gramov | |
múka polohrubá | 1 | čajová lyžička | |
múka polohrubá | - | ||
orechy vlašské | 250 | gramov | |
soľ | - | ||
tvaroh mäkký | 500 | gramov | |
vajce slepačie | 4 | kusy | |
škorica mletá | - |
Recept
1.
mlieko polotučné 1,5% 200 mililitrov • cukor kryštálový 1 čajová lyžička • múka polohrubá 1 čajová lyžička • droždie čerstvé 42 gramov
V teplom mlieku rozmiešam cukor, múku a rozdrobené droždie. Necháme vzísť kvások.
2.
múka polohrubá 1200 gramov • vajce slepačie 2 kusy • maslo 100 gramov • jogurt biely 3,5% tuku 500 gramov • cukor kryštálový 20 gramov • soľ
Do misy nasypeme múku, pridáme vajíčka, rozpustené maslo, jogurt, cukor a štipku soli.
3.
Prilejeme kvások a mlieko podľa potreby (asi 200 ml). Vymiesime cesto a necháme pod čistou utierkou vykysnúť.
5.
hrozienka 100 gramov • tvaroh mäkký 500 gramov • cukor vanilkový 25 gramov
Hrozienka umyjeme, zmiešame s tvarohom a cukrom.
8.
Vykysnuté cesto spracovávame po častiach. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm. Vykrajujeme väčšie kolieska.
9.
vajce slepačie 2 kusy
Kolieska preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
10.
Do stredu koliesok vkladáme a kombinujeme plnky podľa chuti. Napr.: tvaroh s hrozienkami a džemom,...
11.
...džem posypaný orechmi,...
12.
...jablká so škoricou, s tvarohom s hrozienkami a džemom,... orechy s jablkami a tvarohom s hrozienkami a pod. Upečieme v rozohriatej rúre.
13.
Vychladené koláčiky naservírujeme na veľké podnosy.
Dobrú chuť!