Jablkové tašky
Zdravá, chutná desiata pre deti do školy.
recept,fotorecept,jablká,Koláče,Sezónne recepty
Koláče
Kategórie
Koláče Sezónne recepty Dezerty z jabĺk Sezóna - Jablká (zima) Sezóna - Jablká (jeseň) Jablkové koláče
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 80 | gramov | |
cukor práškový | 60 | gramov | |
cukor práškový | - | ||
droždie čerstvé | 20 | gramov | |
jablká | 1 | kilogram | |
mlieko polotučné 1,5% | 250 | mililitrov | |
múka hladká | 250 | gramov | |
múka hladká | - | ||
múka polohrubá | 250 | gramov | |
olej slnečnicový | 100 | mililitrov | |
soľ | 1 | štipka | |
vajce slepačie | 3 | kusy | |
voda | 160 | mililitrov | |
škorica mletá | 1 | čajová lyžička | |
škrob kukuričný | 40 | gramov |
Recept
1. Jablková plnka
jablká 1 kilogram • cukor kryštálový 80 gramov • škorica mletá 1 čajová lyžička • voda 80 mililitrov
Jablká očistíme a postrúhame na hrubé slížiky. Vložíme ich do hrnca, posypeme cukrom a škoricou. Podlejeme vodou a uvaríme do mäkka (nie na kašu).
2.
voda 80 mililitrov • škrob kukuričný 40 gramov
Vo vode rozmiešame kukuričný škrob, prilejeme ho k jablkám a prevaríme. Vznikne hustá jablková plnka ktorú necháme vychladnúť.
3. Cesto
mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov • droždie čerstvé 20 gramov • múka hladká 250 gramov • múka polohrubá 250 gramov • cukor práškový 60 gramov • soľ 1 štipka • vajce slepačie 2 kusy • olej slnečnicový 100 mililitrov
V teplom mlieku rozmiešame cukor, rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Do hlbokej misy navážime obe múky, pridáme cukor, soľ, vajíčka, olej a prilejeme kvások. Vymiesime cesto ktoré sa musí odliepať od varechy aj od misky, zakryjeme ho a necháme v teple vykysnúť.
4.
Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Spracujeme najprv jednu, potom druhú polovicu. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a pokrájame na väčšie obdĺžniky 10x12 cm. Na jednu polovicu obdĺžnika položíme asi 1,5 polievkovej lyžice plnky. Na druhej polovici obdĺžnika nakrojíme radielkom otvory.
5.
Polovicu s otvormi preložíme cez polovicu s plnkou. Okraje pritlačíme prstami.
6.
vajce slepačie 1 kus
Tašky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom.
7.
Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote cca 180°C 20-25 minút.
Dobrú chuť!