Koláčiky s tvarohom
Kysnuté koláče s tvarohovou plnkou a kompótom z jabĺk.
recept,fotorecept,jablká,škorica mletá,tvaroh jemný mäkký,Koláče,Sezónne recepty
Koláče
Kategórie
Koláče › Sezónne recepty › Dezerty z jabĺk › Sezóna - Jablká (jeseň) › Sezóna - Jablká (zima) › Jablkové koláče ›
Ingrediencie
Ingrediencie
citrónová kôra | ½ | čajovej lyžičky | |
cukor kryštálový | 1 | čajová lyžička | |
cukor kryštálový | 60 | gramov | |
cukor práškový | 120 | gramov | |
cukor vanilkový | 20 | gramov | |
droždie čerstvé | 30 | gramov | |
jablká | 600 | gramov | |
korenie klinčeky celé | 3 | kusy | |
maslo | 150 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 250 | mililitrov | |
múka hladká | 500 | gramov | |
rum tmavý | 2 | polievkové lyžice | |
soľ | 1 | štipka | |
tvaroh jemný mäkký | 250 | gramov | |
vajce slepačie | 2 | kusy | |
vaječný bielok | 2 | kusy | |
vaječný žĺtok | 2 | kusy | |
voda | 100 | mililitrov | |
škorica mletá | 1 | čajová lyžička |
Recept
1. Cesto
mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov • droždie čerstvé 30 gramov • cukor kryštálový 1 čajová lyžička • múka hladká 500 gramov • maslo 150 gramov • cukor práškový 120 gramov • vaječný žĺtok 2 kusy • vajce slepačie 1 kus • soľ 1 štipka • citrónová kôra ½ čajovej lyžičky • rum tmavý 2 polievkové lyžice
V teplom mlieku, z časti uvedeného množstva, necháme z droždia a cukru vzísť kvások. Do misy nasypeme múku, pridáme rozpustené vychladené maslo, cukor, žĺtky, vajíčko, štipku soli, citrónovú kôru, rum a kvások. Dobre vymiesime cesto.
2.
Cesto necháme 30 minút na teplom mieste vykysnúť.
3. Jablkový kompót
jablká 600 gramov • voda 100 mililitrov • cukor kryštálový 60 gramov • škorica mletá 1 čajová lyžička • korenie klinčeky celé 3 kusy
Jablká očistíme, odstránime jaderníky a pokrájame na osminy. Vložíme ich do hrnca, pridáme vodu, cukor, škoricu a klinčeky. Varíme za občasného miešania 15 minút. Šťavu z kompótu zlejeme a jablká necháme vychladnúť. Na koláč môžeme použiť aj sterilizovaný jablkový kompót.
4. Tvarohová plnka
tvaroh jemný mäkký 250 gramov • vajce slepačie 1 kus • cukor vanilkový 20 gramov
Tvaroh vymiešame s vajíčkom a vanilkovým cukrom.
5. Koláčiky
Z kysnutého cesta urobíme 16 kusov guľôčok a poukladáme ich v dostatočných odstupoch od seba na plechy vystlané papierom na pečenie. Necháme 10 minút podkysnúť.
6.
Miskou guľôčky roztlačíme na okrúhle placky.
7.
Do stredu koláčikov naložíme tvarohovú plnku a lyžicou ju roztlačíme, nie až po okraj.
8.
vaječný bielok 2 kusy
Na plnku poukladáme kompótované jablká a okraje koláčov potrieme rozšľahaným bielkom. Bielky nám zostali z vajíčok, z ktorých sme žĺtky použili do cesta.
9.
Pečieme v rozohriatej rúre na 180 - 200°C 15 - 20 minút.
Dobrú chuť!