Tvarohovo-slivkový koláč
Vynikajúci a mimoriadne šťavnatý koláč s bohatou tvarohovou plnkou.
recept,fotorecept,slivky,tvaroh jemný mäkký,orechy vlašské mleté,Koláče,Sezónne recepty
Koláče
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | ½ | čajovej lyžičky | |
cukor kryštálový | 75 | gramov | |
droždie čerstvé | 15 | gramov | |
hrozienka | - | ||
maslo | - | ||
mlieko polotučné 1,5% | 200 | mililitrov | |
múka hladká | 200 | gramov | |
múka hladká | - | ||
múka polohrubá | - | ||
olej olivový | 20 | mililitrov | |
orechy vlašské mleté | 50 | gramov | |
slivky | - | ||
smotana 30% kyslá | 70 | gramov | |
soľ | - | ||
tvaroh jemný mäkký | 750 | gramov | |
vajce slepačie | 4 | kusy | |
škorica mletá | 2 | čajové lyžičky |
Recept
1.
mlieko polotučné 1,5% 50 mililitrov • droždie čerstvé 15 gramov • cukor kryštálový ½ čajovej lyžičky
V teplom mlieku rozdrobíme droždie a pridáme cukor. Necháme vzísť kvások.
2.
múka hladká 200 gramov • cukor kryštálový 15 gramov • soľ • vajce slepačie 2 kusy • smotana 30% kyslá 70 gramov
Do misy nasypeme múku, pridáme cukor, štipku soli, vajíčka a smotanu.
3.
olej olivový 20 mililitrov • mlieko polotučné 1,5% 50 mililitrov
Prilejeme olej, mlieko a kvások.
4.
Vymiesime cesto a necháme zakryté, na teplom mieste, vykysnúť.
7.
slivky • hrozienka • škorica mletá 2 čajové lyžičky
Do plechu vložíme cesto a po bokoch ho vytiahneme. Na cesto poukladáme polovice sliviek (čerstvých alebo kompótovaných, prípadne mrazených - tie je nutné pred použitím rozmraziť)) a posypeme umytými hrozienkami podľa potreby. Množstvo sliviek závisí od toho koľko ich máte, cesto nimi môže byť pokryté aj celé. Povrch sliviek a hrozienok posypeme škoricou.
8.
tvaroh jemný mäkký 750 gramov • cukor kryštálový 60 gramov • mlieko polotučné 1,5% 100 mililitrov • vajce slepačie 2 kusy
Tvaroh vymiešame s cukrom, mliekom a vajíčkami.
9.
Rovnomerne ho rozdelíme na slivky ...
10.
... a rozotrieme.
12.
Koláč upečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C pokiaľ nemáme okraje pekne upečené.
13.
Vychladený koláč nakrájame na obdĺžniky. Kysnuté cesto v koláči je jemné a preto môžeme koláč konzumovať aj ako dezert - dezertnou vidličkou.
Dobrú chuť!