Tvarohovo-slivkový koláč

Vynikajúci a mimoriadne šťavnatý koláč s bohatou tvarohovou plnkou.
recept,fotorecept,slivky,tvaroh jemný mäkký,orechy vlašské mleté,Koláče
Koláče
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | ½ 11 | čajovej lyžičky kcal | |
cukor kryštálový | 75 302 | gramov kcal | |
droždie čerstvé | 15 16 | gramov kcal | |
hrozienka | 0 ?? | kcal | |
maslo | 0 ?? | kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 200 96 | mililitrov kcal | |
múka hladká | 200 694 | gramov kcal | |
múka hladká | 0 ?? | kcal | |
múka polohrubá | 0 ?? | kcal | |
olej olivový | 20 176 | mililitrov kcal | |
orechy vlašské mleté | 50 337 | gramov kcal | |
slivky | 0 ?? | kcal | |
smotana 30% kyslá | 70 196 | gramov kcal | |
soľ | 0 ?? | kcal | |
tvaroh jemný mäkký | 750 893 | gramov kcal | |
vajce slepačie | 4 352 | kusy kcal | |
škorica mletá | 2 25 | čajové lyžičky kcal |
Recept
1.
mlieko polotučné 1,5% 50 mililitrov • droždie čerstvé 15 gramov • cukor kryštálový ½ čajovej lyžičky
V teplom mlieku rozdrobíme droždie a pridáme cukor. Necháme vzísť kvások.

2.
múka hladká 200 gramov • cukor kryštálový 15 gramov • soľ • vajce slepačie 2 kusy • smotana 30% kyslá 70 gramov
Do misy nasypeme múku, pridáme cukor, štipku soli, vajíčka a smotanu.

3.
olej olivový 20 mililitrov • mlieko polotučné 1,5% 50 mililitrov
Prilejeme olej, mlieko a kvások.

4.
Vymiesime cesto a necháme zakryté, na teplom mieste, vykysnúť.



7.
slivky • hrozienka • škorica mletá 2 čajové lyžičky
Do plechu vložíme cesto a po bokoch ho vytiahneme. Na cesto poukladáme polovice sliviek (čerstvých alebo kompótovaných, prípadne mrazených - tie je nutné pred použitím rozmraziť)) a posypeme umytými hrozienkami podľa potreby. Množstvo sliviek závisí od toho koľko ich máte, cesto nimi môže byť pokryté aj celé. Povrch sliviek a hrozienok posypeme škoricou.

8.
tvaroh jemný mäkký 750 gramov • cukor kryštálový 60 gramov • mlieko polotučné 1,5% 100 mililitrov • vajce slepačie 2 kusy
Tvaroh vymiešame s cukrom, mliekom a vajíčkami.

9.
Rovnomerne ho rozdelíme na slivky ...

10.
... a rozotrieme.


12.
Koláč upečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C pokiaľ nemáme okraje pekne upečené.

13.
Vychladený koláč nakrájame na obdĺžniky. Kysnuté cesto v koláči je jemné a preto môžeme koláč konzumovať aj ako dezert - dezertnou vidličkou.

Dobrú chuť!