svetvomne.sk

Tvarohovo-slivkový koláč

    

Vynikajúci a mimoriadne šťavnatý koláč s bohatou tvarohovou plnkou.

Kuchtil

Počet porcií

18

Čas prípravy

1 h. 30 min.

Náročnosť

vysoká

 

Kategórie:    

 

 
 

1. 

mlieko polotučné 1,5% 50 mililitrov  droždie čerstvé 15 gramov  cukor kryštálový ½ čajovej lyžičky

V teplom mlieku rozdrobíme droždie a pridáme cukor. Necháme vzísť kvások.

2. 

múka hladká 200 gramov  cukor kryštálový 15 gramov  soľ  vajce slepačie 2 kusy  smotana 30% kyslá 70 gramov

Do misy nasypeme múku, pridáme cukor, štipku soli, vajíčka a smotanu.

3. 

olej olivový 20 mililitrov  mlieko polotučné 1,5% 50 mililitrov

Prilejeme olej, mlieko a kvások.

4. 

Vymiesime cesto a necháme zakryté, na teplom mieste, vykysnúť.

5. 

múka hladká

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske.

6. 

maslo  múka polohrubá

Plech o rozmeroch 42x32 cm vymastíme maslom a vysypeme múkou.

7. 

slivky  hrozienka  škorica mletá 2 čajové lyžičky

Do plechu vložíme cesto a po bokoch ho vytiahneme. Na cesto poukladáme polovice sliviek (čerstvých alebo kompótovaných, prípadne mrazených - tie je nutné pred použitím rozmraziť)) a posypeme umytými hrozienkami podľa potreby. Množstvo sliviek závisí od toho koľko ich máte, cesto nimi môže byť pokryté aj celé. Povrch sliviek a hrozienok posypeme škoricou.

8. 

tvaroh jemný mäkký 750 gramov  cukor kryštálový 60 gramov  mlieko polotučné 1,5% 100 mililitrov  vajce slepačie 2 kusy

Tvaroh vymiešame s cukrom, mliekom a vajíčkami.

9. 

Rovnomerne ho rozdelíme na slivky ...

10. 

... a rozotrieme.

11. 

orechy vlašské mleté 50 gramov

Povrch tvarohu posypeme orechmi.

12. 

Koláč upečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C pokiaľ nemáme okraje pekne upečené.

13. 

Vychladený koláč nakrájame na obdĺžniky. Kysnuté cesto v koláči je jemné a preto môžeme koláč konzumovať aj ako dezert - dezertnou vidličkou.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť