svetvomne.sk

Slivkový posúch

Jednoduchý chrumkavý posúch z kysnutého cesta.

 

Čas prípravy: 1 h. 30 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

Kategórie:   

 

 
 

1. 

múka hladká 400 g  mlieko polotučné 1,5% 200 ml  droždie čerstvé 16 g  cukor kryštálový ½ ČL  vajce slepačie 1 ks  smotana kyslá (14-18% tuku) 100 g  soľ

Múku navážime do hlbokej misky. V hrnčeku zohrejeme mlieko, pridáme rozdrobené droždie, 1 ČL z odváženej múky a štipku cukru. Keď nám kvások vzíde, vlejeme ho do pripravenej múky. Pridáme vajce, smotanu a štipku soli. Cesto varechou vymiesime, tak aby sa nám od stien misky v ktorom ho miesime odliepalo. Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť pri izbovej teplote.

2. 

múka polohrubá  slivky 500 g

Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Z jednej polovice na pomúčenej doske vyvaľkáme tenký plát vo veľkosti plechu na pečenie. Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie a preložíme naň pripravené cesto. Slivky umyjeme, rozpolíme, odkôstkujeme a pokrájame na menšie kúsky. Polovicu pripravených sliviek rozložíme na cesto.

3. 

škorica mletá  cukor kryštálový 120 g

Slivky posypeme podľa chuti škoricou a polovicou naváženého cukru.

4. 

Pečieme vo vyhriatej rúre do začervenania okrajov cesta ( asi 25-30 minút). Posúch necháme mierne vychladnúť a odoberieme ho z papiera. Po úplnom vychladnutí a stuhnutí cukru na povrchu koláča ho nakrájame (prípadne nastriháme veľkými kuchynskými nožnicami). Z druhej polovice cesta rovnako upečieme druhý posúch.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 7 • Prihlásiť