Slivkový posúch
Jednoduchý chrumkavý posúch z kysnutého cesta.
recept,fotorecept,slivky,škorica mletá,Koláče
Koláče
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | ½ | čajovej lyžičky | |
cukor kryštálový | 120 | gramov | |
droždie čerstvé | 16 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 200 | mililitrov | |
múka hladká | 400 | gramov | |
múka polohrubá | - | ||
slivky | 500 | gramov | |
smotana kyslá (14-18% tuku) | 100 | gramov | |
soľ | - | ||
vajce slepačie | 1 | kus | |
škorica mletá | - |
Recept
1.
múka hladká 400 gramov • mlieko polotučné 1,5% 200 mililitrov • droždie čerstvé 16 gramov • cukor kryštálový ½ čajovej lyžičky • vajce slepačie 1 kus • smotana kyslá (14-18% tuku) 100 gramov • soľ
Múku navážime do hlbokej misky. V hrnčeku zohrejeme mlieko, pridáme rozdrobené droždie, 1 ČL z odváženej múky a štipku cukru. Keď nám kvások vzíde, vlejeme ho do pripravenej múky. Pridáme vajce, smotanu a štipku soli. Cesto varechou vymiesime, tak aby sa nám od stien misky v ktorom ho miesime odliepalo. Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť pri izbovej teplote.
2.
múka polohrubá • slivky 500 gramov
Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Z jednej polovice na pomúčenej doske vyvaľkáme tenký plát vo veľkosti plechu na pečenie. Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie a preložíme naň pripravené cesto. Slivky umyjeme, rozpolíme, odkôstkujeme a pokrájame na menšie kúsky. Polovicu pripravených sliviek rozložíme na cesto.
3.
škorica mletá • cukor kryštálový 120 gramov
Slivky posypeme podľa chuti škoricou a polovicou naváženého cukru.
4.
Pečieme vo vyhriatej rúre do začervenania okrajov cesta ( asi 25-30 minút). Posúch necháme mierne vychladnúť a odoberieme ho z papiera. Po úplnom vychladnutí a stuhnutí cukru na povrchu koláča ho nakrájame (prípadne nastriháme veľkými kuchynskými nožnicami). Z druhej polovice cesta rovnako upečieme druhý posúch.
Dobrú chuť!