svetvomne.sk

Tradičný francúzsky jablkový koláč

    

Výborný koláč jemnej maslovej chuti plný šťavnatých jabĺk. Jedna porcia vám bude zaručene málo :)

Kuchtil

Počet porcií

8

Čas prípravy

1 h. 20 min.

Náročnosť

stredná

 

 

 
 
cukor práškový30gramov
cukor trstinový2polievkové lyžice
jablká600gramov
lekvár marhuľový4polievkové lyžice
maslo150gramov
múka hladká100gramov
múka polohrubá100gramov
rum biely3polievkové lyžice
soľ1štipka
vajce slepačie1kus
voda2polievkové lyžice

1. 

múka hladká 100 gramov  múka polohrubá 100 gramov  soľ 1 štipka  maslo 100 gramov  cukor práškový 30 gramov  vajce slepačie 1 kus  voda 2 polievkové lyžice

Navážime obe múky do misky, pridáme k nim štipku soli, zmäknuté maslo, cukor, vajce a vodu.

2. 

Vypracujeme kompaktné cesto ktoré uložíme na 15 minút stuhnúť do chladničky.

3. 

jablká 600 gramov

Jablká ošúpeme a postrúhame na plátky.

4. 

Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme ho v okrúhlej forme. Okraje vytlačíme prstami do výšky okraja formy.

5. 

maslo 50 gramov

Na cesto naložíme jablká a polejeme ich rozpusteným maslom.

6. 

cukor trstinový 2 polievkové lyžice

Potom ich posypeme cukrom a dáme do vyhriatej rúry na 170°C piecť. Pečieme 40 minút.

7. 

lekvár marhuľový 4 polievkové lyžice  rum biely 3 polievkové lyžice

V miske rozmiešame džem s alkoholom (rumom alebo amarettom).

8. 

Pripravený džem štetcom natrieme na takmer upečený koláč...

9. 

... a na 10 minút ho dáme do rúry dopiecť. Koláč umiestnime na najvyššiu mriežku a dopekáme pri najvyššej teplote. Ak máme v rúre gril, môžeme ho nechať zapiecť aj pod grilom.

10. 

Vychladený koláč nakrájame a podávame. Manipulujeme s ním opatrne nakoľko maslové cesto je krehké.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť