Tradičný francúzsky jablkový koláč
Výborný koláč jemnej maslovej chuti plný šťavnatých jabĺk. Jedna porcia vám bude zaručene málo :)
recept,fotorecept,jablká,lekvár marhuľový,Koláče,Sezónne recepty
Koláče
Kategórie
Koláče › Sezónne recepty › Dezerty z jabĺk › Sezóna - Jablká (jeseň) › Sezóna - Jablká (zima) › Jablkové koláče ›
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | 30 | gramov | |
cukor trstinový | 2 | polievkové lyžice | |
jablká | 600 | gramov | |
lekvár marhuľový | 4 | polievkové lyžice | |
maslo | 150 | gramov | |
múka hladká | 100 | gramov | |
múka polohrubá | 100 | gramov | |
rum biely | 3 | polievkové lyžice | |
soľ | 1 | štipka | |
vajce slepačie | 1 | kus | |
voda | 2 | polievkové lyžice |
Recept
1.
múka hladká 100 gramov • múka polohrubá 100 gramov • soľ 1 štipka • maslo 100 gramov • cukor práškový 30 gramov • vajce slepačie 1 kus • voda 2 polievkové lyžice
Navážime obe múky do misky, pridáme k nim štipku soli, zmäknuté maslo, cukor, vajce a vodu.
2.
Vypracujeme kompaktné cesto ktoré uložíme na 15 minút stuhnúť do chladničky.
4.
Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme ho v okrúhlej forme. Okraje vytlačíme prstami do výšky okraja formy.
6.
cukor trstinový 2 polievkové lyžice
Potom ich posypeme cukrom a dáme do vyhriatej rúry na 170°C piecť. Pečieme 40 minút.
7.
lekvár marhuľový 4 polievkové lyžice • rum biely 3 polievkové lyžice
V miske rozmiešame džem s alkoholom (rumom alebo amarettom).
8.
Pripravený džem štetcom natrieme na takmer upečený koláč...
9.
... a na 10 minút ho dáme do rúry dopiecť. Koláč umiestnime na najvyššiu mriežku a dopekáme pri najvyššej teplote. Ak máme v rúre gril, môžeme ho nechať zapiecť aj pod grilom.
10.
Vychladený koláč nakrájame a podávame. Manipulujeme s ním opatrne nakoľko maslové cesto je krehké.
Dobrú chuť!