svetvomne.sk

Tradičný francúzsky jablkový koláč

Výborný koláč jemnej maslovej chuti plný šťavnatých jabĺk. Jedna porcia vám bude zaručene málo :)

 

Počet porcií: 8

Čas prípravy: 1 h. 20 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

Kategórie:   

 

 
 
Cukor práškový30gramov
Cukor trstinový2polievkové lyžice
Jablká600gramov
Lekvár marhuľový4polievkové lyžice
Maslo150gramov
Múka hladká100gramov
Múka polohrubá100gramov
Rum trstinový biely3polievkové lyžice
Soľ1štipka
Vajce slepačie1kus
Voda2polievkové lyžice

1. 

múka hladká 100 g  múka polohrubá 100 g  soľ 1 štipka  maslo 100 g  cukor práškový 30 g  vajce slepačie 1 ks  voda 2 PL

Navážime obe múky do misky, pridáme k nim štipku soli, zmäknuté maslo, cukor, vajce a vodu.

2. 

Vypracujeme kompaktné cesto ktoré uložíme na 15 minút stuhnúť do chladničky.

3. 

jablká 600 g

Jablká ošúpeme a postrúhame na plátky.

4. 

Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme ho v okrúhlej forme. Okraje vytlačíme prstami do výšky okraja formy.

5. 

maslo 50 g

Na cesto naložíme jablká a polejeme ich rozpusteným maslom.

6. 

cukor trstinový 2 PL

Potom ich posypeme cukrom a dáme do vyhriatej rúry na 170°C piecť. Pečieme 40 minút.

7. 

lekvár marhuľový 4 PL  rum trstinový biely 3 PL

V miske rozmiešame džem s alkoholom (rumom alebo amarettom).

8. 

Pripravený džem štetcom natrieme na takmer upečený koláč...

9. 

... a na 10 minút ho dáme do rúry dopiecť. Koláč umiestnime na najvyššiu mriežku a dopekáme pri najvyššej teplote. Ak máme v rúre gril, môžeme ho nechať zapiecť aj pod grilom.

10. 

Vychladený koláč nakrájame a podávame. Manipulujeme s ním opatrne nakoľko maslové cesto je krehké.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 7 • Prihlásiť