Tradičný francúzsky jablkový koláč

Výborný koláč jemnej maslovej chuti plný šťavnatých jabĺk. Jedna porcia vám bude zaručene málo :)
recept,fotorecept,jablká,lekvár marhuľový,Koláče,Sezónne recepty
Koláče
Kategórie
Koláče › Sezónne recepty › Sezóna - Jablká (jeseň) › Sezóna - Jablká (zima) › Dezerty z jabĺk › Jablkové koláče ›Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | 30 117 | gramov kcal | |
cukor trstinový | 2 80 | polievkové lyžice kcal | |
jablká | 600 366 | gramov kcal | |
lekvár marhuľový | 4 78 | polievkové lyžice kcal | |
maslo | 150 1101 | gramov kcal | |
múka hladká | 100 347 | gramov kcal | |
múka polohrubá | 100 356 | gramov kcal | |
rum biely | 3 ?? | polievkové lyžice kcal | |
soľ | 1 0 | štipka kcal | |
vajce slepačie | 1 88 | kus kcal | |
voda | 2 67 | polievkové lyžice kcal |
Recept
1.
múka hladká 100 gramov • múka polohrubá 100 gramov • soľ 1 štipka • maslo 100 gramov • cukor práškový 30 gramov • vajce slepačie 1 kus • voda 2 polievkové lyžice
Navážime obe múky do misky, pridáme k nim štipku soli, zmäknuté maslo, cukor, vajce a vodu.

2.
Vypracujeme kompaktné cesto ktoré uložíme na 15 minút stuhnúť do chladničky.


4.
Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme ho v okrúhlej forme. Okraje vytlačíme prstami do výšky okraja formy.


6.
cukor trstinový 2 polievkové lyžice
Potom ich posypeme cukrom a dáme do vyhriatej rúry na 170°C piecť. Pečieme 40 minút.

7.
lekvár marhuľový 4 polievkové lyžice • rum biely 3 polievkové lyžice
V miske rozmiešame džem s alkoholom (rumom alebo amarettom).

8.
Pripravený džem štetcom natrieme na takmer upečený koláč...

9.
... a na 10 minút ho dáme do rúry dopiecť. Koláč umiestnime na najvyššiu mriežku a dopekáme pri najvyššej teplote. Ak máme v rúre gril, môžeme ho nechať zapiecť aj pod grilom.

10.
Vychladený koláč nakrájame a podávame. Manipulujeme s ním opatrne nakoľko maslové cesto je krehké.

Dobrú chuť!